Löpning Kom igång 29 inlägg 5690 visningar

From zero to hero :)

Dow
1990 • Enköping
#1
3 mars 2015 - 13:43
Gilla 
Hejsan!

För ungefär 4 år sedan tränade jag 8ggr/vecka på klubb.
Men då jag tog skift jobb så försvann allt.
De senaste 2 åren har jag knappt höjt pulsen alls och börjar bli tjock. I dag blev jag genomsvettig av en promenad(rask förvisso) på 30 min.

Nu ska jag flytta och skaffat nytt jobb, tyvärr kan jag fortfarande ej passa tiderna som klubbar kör, men jag kan löpa.

Jag har ca 6km från och till jobbet och funderar på att sälja bilen och tvinga mig själv att löpa den sträckan, 3-5 dagar i veckan, året om.

Jag har alltid avskytt att löpa och ansett att det är den tråkigaste formen av träning som finns, och istället cyklat och åkt inlines skidskor, utöver klubb träningen.
Därför är jag väldigt oerfaren vad gäller allt med löpning.

Så nu ber jag er, om 1,5 år ska jag vara i form att köra min dryga halvmil på ca 30 min, två gånger om dagen, i urban miljö, kan ni hjälpa mig med hur jag ska ladda upp inför detta?
Jag har haft väldigt bra kondis, men aldrig riktigt bra löp teknik.
< < < 1 2 > > >
Dow
1990 • Enköping
#2
3 mars 2015 - 13:43
Gilla 
Oh jag är ca 190 lång och väger väl närmare 120 i dag. Men jag är inte rädd att svettas!
1965 • Täby
#3
3 mars 2015 - 15:25
1 Gilla 
Härligt! Transportlöpning är ett fantastiskt sätt att få "gratis" träning. Just den sträckan gör det möjligt att springa åt båda hållen. När du väl är "up an running", förstås.

Bygg upp långsamt! Promenader först. Sen gå-spring. Och andelen spring blir över tiden större och större. Stressa inte, och ta inte i, i början. Det behöver inte gå fort. Tänk på att blir du skadad så är det sannolikt totalstopp för x antal månader.

När du tycker att det är läge så börjar du springa dit eller hem nån dag i veckan. Du kommer att sen kunna öka på så att det blir fler och fler gånger i veckan som du springer.

Vill du också springa fort, så kommer det per automatik. Men spring aldrig fort mer än varannan dag (typ).

Logistiken är ett kapitel för sig. Cykla dit, spring hem. Eller whatever. Samma sak med ryggsäck eller ej. Etc. Men dom delarna är ju lite roliga att klura ut, och där kan du förstås öppna nya trådar när det känns mer aktuellt (när du har flundrat lite).
Tanja Werner
1968 • Malmö
#4
3 mars 2015 - 16:35
Gilla 
O sälj bilen, men köp en cykel också, så du kan varva!
Lycka till med flytten och nya jobbet! Eller ta inlines ibland...
Det blev en befrielse för mig att göra av med bilen.
Dow
1990 • Enköping
#5
4 mars 2015 - 07:42
2 Gilla 
Jo det var lite det jag kände, det är ju omöjligt att ta sig någon stans inom rimlig tid med bil i Stockholm. Men om folk kan springa milen på 50 borde jag kunna springa 6km på dryga 30, och då är det ungefär samma tid som det skulle ta med bil.
Den stora skillnaden blir ju förstås om jag skulle ta bilen till jobbet och sen träna, då spar jag ju faktiskt en väldans massa tid på att få in träningen i transporten.
Det finns dusch på jobbet så jag tror jag har jeans och skor kvar på jobbet och tröja, underkläder, strumpor i en liten ryggsäck.

Vad är fort och varför inte?

Ja jag tror den där jävla bilen ryker så snart jag flyttat. Den gör ju mer skada än nytta för både hälsan o ekonomin.
1965 • Täby
#6
4 mars 2015 - 14:54
2 Gilla 
Vad fort är bestämmer du själv. Vi kan använda ordet "ansträngt" istället.

Det går liksom inte att pressa järnet varje dag, morgon och kväll. Tänk "jogga" istället för "springa". Initialt för att inte gå sönder. Och på sikt (när du har börjat springa oftare, kanske fram&tillbaka varje dag) också för att inte gå sönder.

Plus att det är mentalt jobbigt att ha en halvtimmes lidande framför sig två gånger per dag. Majoriteten av pass kan kännas soft och skönt. Och då och då så pressar du på.
1984 • Stockholm
#7
4 mars 2015 - 15:37
3 Gilla 
Lyssna på Tibor. En alltför vanlig syn på löpträning är att det måste vara jobbigt för att det ska "ge nåt" utvecklingsmässigt. Så är det inte, du får jättebra effekt även när du tar det lugnt, särskilt de första 5-10 åren. Bättre springa så långsamt du kan i 30 minuter än att springa så fort du kan i 15. Du kanske som jag t.o.m. kan börja älska löpning om du testar att köra i en behaglig fart (det kan innebära att du får ta gåpaus ganska ofta i början men det är fine)
Dow
1990 • Enköping
#8
5 mars 2015 - 09:37
Gilla 
Allright!

Spännande. Låter som en fantasi att jag ska kunna älska löpning :P
Men jag är väldigt mån om att få tillbaka motionen i vardagen så jag kanske kan åtminstone älska lösningen att springa ist för motoriserad transport.

Jag har ett 5km spår i stan där jag bor i dag, och har med mig träningskläder till jobbet. Planen är att ta mig runt 5km till o börja med rask promenad eftersom jag vart en soffpotatis så länge och det är ganska utmanande terräng.
En gång i dag och en gång i helgen för att visa kroppen att nu börjar du få en funktion igen :P

Jag tror min största utmaning kommer att bli två saker:
*Avsätta tid, just detta med att inte köra varje dag, att ha ett mål om 2-3ggr/vecka kan och brukar leda till att man skjuter upp dem i oändlighet.
*Börja lugnt, träningen jag är van vid är olika kampsporter, där man fick stryk om man tog det lugnt :P Så att köra tills man spyr var väl varken vanligt men ej heller ovanligt.

Däremot har jag vart inne i löparträsket förut, men drog på mig en benhinneinflammation efter bara en vecka eller två och lade ner det helt, så där vill jag heller ej hamna igen.

Vad tror ni om 5km rask promenad två ggr denna vecka. 3ggr nästa vecka. Sedan köra 3ggr/vecka tills jag kan jogga(lugnt) varje gång och då addera dagar? Är det för långsamt? Eller för fort?
1984 • Stockholm
#9
5 mars 2015 - 10:09
Gilla 
Jag tycker det låter som en bra plan. Tycker att du ska spika in dagarna också. "I helgen" är för vagt och det blir lätt att man skjuter på det när man inte har vanan. Sätt vilka dagar du ska köra. Tisdag,torsdag,lördag tex. Sen kan du ändra, men gör bara det om du får förhinder, annars kör du de dagar du tänkt.
Barbro Wirdmo
1974 • Sala
#10
5 mars 2015 - 10:15
1 Gilla 
Jag började från noll i juli förra året, hade aldrig sprungit längre än 3 km på raken( när jag var 14), avskydde det och gillade mer 100 m i skolan. dvs noll uthållighet. Och i ärlighetens namn så orkade jag inte ens jogga i 1km utan att stanna i början

Men sen bestämde jag mig för att börja lära mig jogga längre sträckor. Nu är 10km inga problem.
För mig fungerade det först att börja med att varva gång/jogg, tex gå 5 minuter jogga 2 osv osv i 20-30 minuter
sen minskar du gången till 4, 3 osv, sen vips så kan du jogga hela sträckan.
sen jogga sakta, långsammare än vad du tror, strunda i tiden och välj istället tiden du ska jogga istället för tiden du ska klara.
Det gäller att ha tålamod för det sker inte på någon vecka och ha bestämda dagar och tider när du ska ut och träna, då vet både du och din familj att nu är det träning och svårare att skjuta upp :)

Bara ett tips
1976 • Västerås
#11
6 mars 2015 - 08:09
1 Gilla 
Det viktigaste är nog att du tar det lugnt i början och har rätt skor.
Jag fick för mig att börja springa i juni förra året och jag som du har alltid avskytt löpning. Visste ingenting om det och hade impulsköpt ett par tunna Nike Free med 3 mm dropp på rea. På med dom och ut och kuta på framfötterna för det är ju "det nya". 4 st 5 km och 1st 10 km blev det innan dubbel hälsporre och lång rehab.
Så gå inte i den fällan. Vänj kroppen och fötterna sakta så minskar du risken för skador och ha skor som är bra och passar dina fötter.

Sen spring lugnt. Efter jag kom igång i november försökte jag hela tiden springa snabbare och snabbare. Ut på helgen till ett spår och försöka springa 5an lite snabbare än helgen innan. Det gick oftast inte och var inte så kul.
Tror det var i julas jag läste inlägg av just Johan Kling som har postat här i tråden där han skrev om lång och lugna pass och dess fördelar. Detta har jag tagit till mig helt och springer oftast lugnt och försöker springa långt på lördagen. För det första är löpningen nu en njutning! Kan springa och ta ut mig men inte så jag håller på att spy utan mest en skön utmattning.

Sen när det kommer till 5 km som du skrev så tror jag att jag blev snabbare av att springa sakta. I tisdags var det dags för en 5,6 km runda och jag hade massor av energi och laddade på. Första gången 5 km under 25 min och ett tempo på 4,56. Det jag strävade efter med att springa fort och som aldrig kom kändes helt plötsligt så lätt.

Ska du gå "Fron Zero to Hero" så ta det lugnt och hitta det roliga i löpning.
Trodde aldrig jag skulle hitta det men det är förbaskat underbart när man kommer in i det :-)
Dow
1990 • Enköping
#12
6 mars 2015 - 09:54
Gilla 
Jag vill bara göra en kortare uppdatering och berätta att jag läser och uppskatar enormt det ni skriver.
Min plan sprack redan i går pga tjänsteresa. Jag kommer dock att vara tillbaka till helgen och köra debut rundan(rask promenix) på lördag.
Återkommer med mer när jag är tillbaka från resan i eftermiddag/kväll.
Tack och åter tack för allt engagemang! :)
1984 • Stockholm
#13
6 mars 2015 - 10:22
1 Gilla 
Nu vet jag inget om din tjänsteresa men försök att inte låsa fast träningen till en viss plats utan jobba med inställningen att du ska träna oavsett var du befinner dig. En timme brukar man kunna avsätta även när man är bortrest. Vet ju inte hur det var den här gången och du känner säkert till det men säger det ändå som ett allmänt tips. Jag ser ganska många som "försöker träna 3 ggr i veckan" men som i verkligheten bara gör det lite då och då för att de hittar anledningar till att låta bli hela tiden. Det går ju att ta sig ur det men man får anstränga sig lite första månaderna.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#14
6 mars 2015 - 10:25
1 Gilla 
Alright stavas med ett l
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#15
6 mars 2015 - 22:43
Gilla 
Följer denna tråden då jag själv varit i samma sits som trådskaparen för ca 1,5 år sedan.
Jag önskar att jag fått dessa tips då men jag gjorde precis tvärtemot vad alla skriver här.
Jag blev sporrad av att springa då jag och en polare anmälde oss till GBGvarvet.
Jag köpte mig ett par löparskor. Började springa 5 km 3 dagar i veckan. Gick hur bra som helst. Började med tider på runt 26 min. Men jag tog det aldrig lugnt utan gav alltid järnet till 100%. Efter ca 2 månader började jag springa milen 2 ggr i veckan. Fortsatte med detta och ökade på till 3 mil i veckan och gav alltid järnet. Efter ca 6 månaders intensiv träning och 10 kg lättare på vågen fick jag s k löparknä.
Bara 1 månad innan varvet som jag fick ställa in.
Anmälde mig på nytt till årets varv för att göra ett nytt försök.
Tränade lite lugnare med så drog jag av det främre korsbandet i början på januari.
Nu har man fått sig en riktig tankeställare. Nu går jag på rehab för att träna upp musklerna i och runt knäet. Så förhoppningsvis kommer jag att kunna springa igen. Just nu har jag köpt en cykel för att kunna fortsätta träna konditionen.

Lycka till och ta det lugnt...
Ben
Lysekil
#16
8 mars 2015 - 08:28
Gilla 
Jag vägde också 120kg för ett par år sen, men jag hade en dröm att kunna löpa och när jag började vågade jag inte ens drömma om göra min livslång dröm av att klara en maraton.
jag började med att banta och köra crosstrainer, jag var rädd att min tyngd skulle sliter för mycket.
jag körde för hårt och blev skadad flera ggr. lyssnar nu på experterna här och kör 3 av 4 pass riktigt sakta jogging.

nu har gått ned 25kg och har flera roliga lopp att se fram emot i år bl.a 2 maraton
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#17
8 mars 2015 - 12:47
Gilla 
@ Ben
Ett tips är att inte enbart träna kondition. Jag gjorde också det hela tiden för att gå ner i vikt.
Jag är själv ingen gym människa men det skadar inte att träna upp s k löparmusklerna så som benen, bål, höfter, mage.
Jag har gjort det nu under 1 månad och man märker verkligen hur otränad man var.
Ben
Lysekil
#18
8 mars 2015 - 15:57
Gilla 
@ Tobias
I början är alla pass utmanande och kroppen måste byggas upp men det är föst nu det sista jag taggat av och tillåter mig själv att jogga i 7min tempo och jag önskar jag börjat där så hade resan nog varit lättare.
f.ö. kör jag en gym pass varje vecka (min mördapass) där jag varva 1km intervaller på bandet i ökande tempo med rygg, bål, höft och rump övningar (lite utfall, knäböj plankan osv)

nu är OP mycket yngre än mig men jag kände igen mig i hans berrättelse då jag också har varit sportig sen slappat till mig, jobbat skift osv. därför ville jag "hjälpa" till.

Sen när jag började träna och folk på jobbet börja märke det på mig så sa dom äldre visa gubbarna "men man återhämtar sig inte som när man var ung" och jag höll med utan något större eftertanke...
MEN SHIT vad det har visat sig vare den begränsande faktor för min träning. nu efter tuffa pass har jag till mina barns förtjusning börjat med isabad. jag lägger nog lika mycket energi på återhämtning som på träning på sista tiden. fredag är numera heligt vilodag. man är väl bara så bra som man återhämtar.

jag var Zero förra Maj, kunde inte jogga 300m, jag är inte snabb men har nu sprungit ett gäng lopp t.o.m halvmara och ligger i träning för min första mara kommande maj.
Dow
1990 • Enköping
#19
9 mars 2015 - 09:49
Gilla 
Tusen tack för alla tips :)
Muskler finns det gott om efter all träning jag hållt på med förut. Nu finns det ganska mycket fett också som leder till att jag är väldigt isolerad och svettas lätt(gjorde jag förvisso innan också men än värre nu).
Du har helt rätt Johan, det är faktiskt en av anledningarna att jag valt löpning, eftersom jag reser så mycket. Just denna resa var på kort varsel och tid fanns inte, men i 9 fall av 10 hinner jag ut o löpa på mina resor, utan problem.
Jag körde debut rundan i helgen, 5km promenad i hyffsat lugn takt blev en mil. Kunde inte sluta då jag körde i söndags och vädret var fantastiskt. Det var riktigt härligt. Jag köpte mig ett par ordentliga skor istället för mina fred Perry med hål i sulan. Har nu ett par ruggigt fula skrik röda asics. Kan starkt rekommendera dem. Köpte också en tunnare jacka i något goretex liknande material då min skinnjacka isolerade för bra.
Jag planerar att köra nästa runda på tisdag :)
Fan som sagt, tar man det lugnt och undviker blodsmak så är det riktigt rogivande.
Dow
1990 • Enköping
#20
9 mars 2015 - 09:50
Gilla 
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.