Löpning Träning 13 inlägg 9488 visningar

Sliter korta intervaller?

1989 • Bandhagen
#1
6 februari 2015 - 15:05
Gilla
Exempelvis löpband hastighet 16-20, sprinta 30 sek vila 30 sek. Eller likadant fast 60 sek, låta bandet rulla under tiden. Anses detta som slitsamt pass som inte ska köras så ofta?

Jag tycker mig återkommande läsa att intervaller är slitsamt men det känns som motsatsen.

Pga
1. inte dessa pass som gör benen trötta dagen därpå.
2. Flåset tar slut innan benen i dessa pass. Orkar inte köra så många intervaller, kanske typ max 7. Men aldrig fått mjölksyra i benen eller så.
3. Det känns som mitt löpsteg är bättre i snabb fart. Motsatsen är ju ett långt, långsamt pass där flåset är lugnt men kroppen känns konstig och stel när jag går över mina normala distanser.
1990 • Vetlanda
#2
6 februari 2015 kl 16:23
Gilla
Det bygger ju framförallt snabbhet som du sedan kan ha nytta av om du skulle köra längre intervaller som tränar snabbhetsuthålligheten. Jag brukar köra runt 2 intervallpass i veckan och det har inte varit några problem än.
1973 • Åkersberga
#3
6 februari 2015 kl 16:32
Gilla
Sådana pass är bra för flåset och lite som styrketräning för hela kroppen men ger tyvärr även stor belastning på senor och leder.
Hur ofta man kan/bör springa så fort beror på övrig träningsmängd och intensitet men också på vad man har för mål med sin träning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
6 februari 2015 kl 16:48
1 Gilla
Belastningen är hög men kortvarig. Kör man med hög belastning när benen inte är fräscha har man ökad skaderisk (mest för muskelbristning) eftersom koordinationen inte är den bästa.
7x30s tror jag annars inte är slitsamt och återhämtningstiden bör vara rätt kort. 7x60s börjar bli tufft.
1984 • Stockholm
#5
6 februari 2015 kl 16:59
Gilla
Kör du bara 7 repetitioner borde det inte slita mkt alls. Å andra sidan ger det nog inte så mkt heller. 3,5-7min snabb löpning blir ju trots allt ganska lite löpning, så det är nog bättre att sänka farten för att kunna köra lite fler om man vill ha bra effekt på hjärtat.

Jag kör ofta 4-8 s.k. Strides under mina pass - det är ungefär samma sak som det du pratar om fast man omger det av ett helt pass med lugn löpning också. Gillar det för att det sliter lite men ger bra teknik/styrketräning. Då kör jag dock längre vila och kanske snarare 20s sprintar. syftet är inte att man ska bli så trött direkt utan att man ska träna snabbhet på ett ickeslitsamt sätt.
Benny
1972 • Skellefteå
#6
6 februari 2015 kl 22:45
Gilla
Själv använder jag, precis som Mattias är inne på, de korta intervallerna till att träna upp farten för att på så sätt ha nytta av det under de längre intervallerna i lägre fart. Jag brukar köra 10-15 x 45 sekunder med 40 sekunder ståvila och väljer en hastighet som gör att jag inte får mer mjölksyrakänning än att koordinationen behålls och löpsteget känns lätt och ledigt även genom den sista intervallen. Allra bäst känsla och troligtvis även träningseffekt får jag om passet kan utföras med lätt progression, dvs. något stegrande fart genom intervallerna eller åtminstone under de sista 2-3.

Detta pass tycker jag inte sliter speciellt mycket och ger bra utdelning under förutsättning att jag verkligen lyckas välja hastighet enligt ovan. När jag däremot har gjort misstaget att köra för snabbt och därigenom har fått pressa mig igenom de sista intervallerna med ett klumpigt och dåligt koordinerat löpsteg har eftersmaken av passet blivit desto bittrare. I det senare fallet har dels återhämtningstiden blivit avsevärt längre (då känns passet plötsligt som riktigt slitsamt) men min subjektiva känsla är att även träningseffekten blir sämre.

De strides som Johan Kling nämner är dock säkert minst lika bra som intervallpasset ovan om man ”bara” är ute efter att få upp farten i benen och sliter dessutom ännu mindre (kortare fartavsnitt och ännu längre vila). Däremot blir väl den konditionsmässiga effekten rimligtvis väldigt låg i detta fall. När det gäller strides är det väl mer den neuromuskulära effekten man är ute efter, eller?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
7 februari 2015 kl 09:56
Gilla
Strides är bra för löpteknik och känsla, att accelerera och sedan bara hålla fart en kort stund är nyttigt för både nybörjare och mer erfarna löpare. Fokus på känslan mer än flåset. Funkar bra även som en del i uppvärmningen inför en tävling.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#8
7 februari 2015 kl 10:03
Gilla
Jag är inne på Oldboys Linje, tycker att han fångar det viktigaste i sitt inlägg.

@Johan Kling Nja det där stämmer inte riktigt, satsar du på längre distanser så ja då håller jag med dig, men om man som jag tränar mot 800 m och 1500 m ger det väldigt mycket.
1984 • Stockholm
#9
7 februari 2015 kl 10:41
Gilla
#8 absolut, håller med. Utgick från att Linda som de flesta motionärer satsar mot 5km+. Borde jag såklart inte gjort.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#10
7 februari 2015 kl 11:39
Gilla
Svårt att veta vilken distans som hon satsar mot, jag håller med. :-)
1973 • Åkersberga
#11
9 februari 2015 kl 15:49
Gilla
En variant på korta intervaller som är bra att köra ibland och som sliter lite mindre är backintervaller ute eller med lutning på löpband.
I.o.m. att man uppnår samma belastning vid en betydligt lägre hastighet och kortare steglängd blir det mindre slitsamt för leder, senor och ligament samtidigt som benen och hjärtat får bra träning.
1989 • Bandhagen
#12
9 februari 2015 kl 17:29
Gilla
Tack för alla era svar! :)

Ang distans så gissade Johan Kling rätt, vill bli snabb på milen, och tillräckligt uthållig för att kunna springa snabba en halvmara. Bra tips med backintervaller och strides.

Sedan måste det ju vara lite som Benny #6 är inne på om jag inte tolkar för fritt nu, att känns benen pigga och bra senare under dagen och nästa, så har man inte "slitit" så mkt.
Benny
1972 • Skellefteå
#13
9 februari 2015 kl 19:52
Gilla
#12: Det är faktiskt inte alltid så lätt efter ett enstaka pass avgöra hur mycket det sliter genom att bedöma känslan i benen efteråt. Ett per definition ganska slitigt intervallpass kan förvånande nog, i alla fall för mig, till och med ge en piggare känsla i benen efteråt än man hade innan passet. Att passet var ”slitigt” märks då mer på att man inte skulle klara av att upprepa passet särskilt ofta under en längre period utan att man blir seg i benen, skadad eller övertränad. I värsta fall drabbas man väl av alla tre.

Om man däremot råkar köra ett mastigt intervallpass över sin förmåga enligt vad jag skrev ovan, dvs. så att man drar på sig ordentliga mängder mjölksyra, tappar koordinationen i löpsteget och plågar sig igenom de sista intervallerna så har benen definitivt alltid känts sega både senare under dagen och dagen efter. Men då pratar vi om riktigt slitiga pass.

Det pass du beskriver tycker jag dock, som de andra redan varit inne på, inte låter speciellt slitigt tack vara den korta totaltiden. Här är väl risken större att dra på sig en akut skada i form av en muskelbristning om man sprintar alltför hårt, speciellt om uppvärmningen varit bristfällig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.