Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3712 visningar

Stretch under natten

Susann J
1964 • Växjö
#1
8 december 2014 - 17:47
Gilla 
Mina vadmuskler är väldigt korta och jag är väldigt stel, framför allt i vänsterfoten. Skadade och opererade det benet när jag var tonåring. Jag tränar på gym och Box-pass 3-4 gånger/vecka. Jag stretchar oftast väldigt noga och jag försöker tänja fötterna på morgonen när jag vaknar. Jag är sedan mycket unga år tågångare, vilket jag som 50-åring idag har svårt att jobba bort.
MEN jag hittade en rehab-strumpa på nätet som är för hälsporre, men är det någon som tror/vet om en sån här strumpa även skulle hjälpa mig att förlänga mina vader. http://www.rehabshop.se/ortos-stdbandage/fotvad/stretch-up
1958 • Borlänge
#2
8 december 2014 - 22:35
Gilla 
Jag har svårt att tro att den hjälper till att förbättra rörligheten i vaden. Satsa på dynamisk rörelseträning för HELA baksidan av kroppen; vader, lår, rumpa och rygg. Testa också att stå på knä med händerna i golvet , skjut sedan upp baken mot taket med händerna i golvet, gå sedan ned på knä igen och upprepa sedan rörelsen några gånger.
Susann J
1964 • Växjö
#3
9 december 2014 - 07:01
Gilla 
Tack Lars :)
1958 • Borlänge
#4
9 december 2014 - 07:39
Gilla 
För att förtydliga varför jag förordar rörlighet för hela baksidan av kroppen; Våra muskler jobbar i "muskelkedjor". En sån kedja är det muskelstråk som börjar under foten, över hälen, vaden, baksida lår, ryggen, nacken, upp över hjässan. Om musklerna till exempel på vaden eller baksida lår är strama och stela kommer det i sin tur att påverka andra muskler i samma kedja.
Har du testat Yoga eller så kallade Flexpass? Ett bra sätt att öka sin rörlighet och smidighet.
Martin
1976 • Östersund
#5
9 december 2014 - 09:05 Redigerad 9 december 2014 - 09:07
Gilla 
Jag tillverkade egna strumpor och tro det eller ej men jag blev av med mina vadproblem på två dagar. Nu har jag inga krämpor alls i vaderna.
Har du ett par strumpor och ett snöre hemma kan det vara värt att prova.

Här har du lite tips på fler joggare som gjort desamma http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=40833)
1979 • Göteborg
#6
9 december 2014 - 11:38
1 Gilla 
Hej, jag är också en av de som upplevt positiva effekter av att använda en "stretchstrumpa". Som en korttidsbehandling tror jag detta har en god inverkan. Vaden känns utsträckt och avslappnad.

På sikt är det nog bra att få till "dynamisk rörelseträning" som lars förespråkar.

Min sjukgymnast visade en övning för att få bättre rörlighet i vaden; där man sitter vanligt på en stol fast med framåtböjd överkropp. Ett ben i taget lyfts långsamt upp med foten sträckt uppåt (90 gr vinkel mot benet) tills det sträcker i baksida ben - sedan långsamt tillbaks. Upprepas 10 ggr per ben. Övningen kan göras 2 ggr/dag.

Ett annat tips jag fick var att stretcha vaden noga innan sänggående. Bäst effekt ges genom att ställa foten mot en dörrkarm och sträcka vaden under lång tid, minst 30 sek per ben. Stretcha även den "korta" vadmuskeln, genom att vinkla benet något.

Innan stretchen kan man med fördel använda en kruskavel eller foamroller och rulla rulla denna under hålfot och på baksida vad genom att sitta på golvet.
Susann J
1964 • Växjö
#7
14 december 2014 - 23:10
Gilla 
TACK :))))
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.