Löpning Tävlingar & Motionslopp 24 inlägg 4835 visningar

Midnattsloppet, Göteborg 2013

1997 • Alingsås
#1
25 augusti 2013 - 07:26
Gilla 
Igår kväll sprang jag Midnattsloppet i Göteborg. Det kändes hur bra som helst hela loppet och när jag kom i mål såg jag på min Garmin att jag slagit personbästa. Min tid blev 39.31. Min startgrupp var 2A.

Nu när jag kollar på resultatlistan står det att jag startat i startgrupp 1A (vilket jag är 100% procent säker på att jag inte gjorde, har även bevis) och att min sammanställda sluttid blev 44.31. Det står även att jag sprang min första kilometer på 8.45 minuter... Bara det tycker jag avslöjar att tidtagningen gått fel. På resultatsidan står det nu att jag kom på 54:e plats när jag egentligen skulle ha kommit på 3:e. Det är en stor skillnad, hade min tid blivit rätt hade jag fått gå upp på prispallen samt att det hade varit mig de skrivit om som 3:a i dagens tidningar.

Kontakten till Midnattsloppet är tydligen stängd idag och öppnar först imorgon. Men jag vill att de redan idag, snabbt som möjligt får reda på att min tid är fel med 5 minuter. Är det någon som vet hur man kan ta kontakt med dem på annat sätt? Snälla skriv då.. /GRYMT besviken tjej.
< < < 1 2 > > >
1961 • Göteborg
#2
25 augusti 2013 - 09:01
Gilla 
Himla tråkigt, Vilma. Tyvärr är det nog så här att om du var anmäld att starta i 1A men istället startade i 2A får du tidstillägg med fem minuter. I tävlingen, dvs vilka som får kliva upp på pallen, räknas vanligtvis bruttotid, alltså tiden från startskottet. Trist som sagt, men en erfarenhet att ta med till nästa tävling.
1997 • Alingsås
#3
25 augusti 2013 - 10:11
Gilla 
Hej Erik! På startbeviset står det dock att jag är anmäld till 2A, alltså startade jag i rätt grupp! Tack ändå för svaret.
1961 • Göteborg
#4
25 augusti 2013 - 11:12
Gilla 
Ja om du var anmäld till 2A var det ju lite konstigare. Förhoppningsvis kan du få din tid justerad. Till nästa år får du anmäla dig till 1A, det är ju där du hör hemma! :-) Säkert har du hunnit skaffa mer tävlingserfarenhet tills dess, och förmodligen även stått på prispallen några gånger, av din träningsdagbok att döma. Lycka till med fortsatt tävlande!
1997 • Alingsås
#5
25 augusti 2013 - 12:08
Gilla 
Ja precis! Loppet i sig var ju verkligen roligt och bra arrangerat. Tack så mycket för de snälla orden! :-)
Benny
1982 • Stockholm
#6
25 augusti 2013 - 14:54 Redigerad 25 augusti 2013 - 15:15
Gilla 
Jag är rätt säker på att chippet inte registrerades när du passerade de första mattorna, alltså fick du starttid exakt när 1A startade.

Samma strul hände mig på Varvet en gång. Minns inte vad gruppen hette, kanske 1B. Jag ställde mig medvetet lång ner i min grupp och passerade mattorna över en minut efter startskottet. Ändå blev min första km 6 minuter, dvs ett par minuter sämre än min snittfart.

Arrangören sa att sånt kan ske när för många passerar mattorna samtidigt.
1997 • Alingsås
#7
25 augusti 2013 - 15:21
Gilla 
Re Benny:

Okej, låter verkligen rimligt. Det är ju exakt 5 minuters förskjutning så felet ligger nog i chippet precis som du skriver.

Tråkigt när sånt här händer - speciellt när man satsar hårt...

Tack för svaret!
Kristin Jussila
1980 • Göteborg
#8
25 augusti 2013 - 20:26
Gilla 
Jag förstår din frustration Vilma! Hoppas det löser sig men annars, häng inte upp dig på det här.. Du springer på tider som vi andra bara drömmer om.. helt otroligt, wow! Håll dig skadefri och lycka till framöver :)
1997 • Alingsås
#9
25 augusti 2013 - 21:09
Gilla 
Kristin: tack så himla mycket och detsamma till dig!

Kristoffer: Ja verkligen, hade varit kul att få stå på prispallen i ett så stort lopp... Men ja, i detta läget litar jag Definitivt mer på min Garmin än på chippet. :)

1967 • Nödinge
#10
25 augusti 2013 - 23:12
Gilla 
Ledsen Vilma att behöva göra dig besviken men enligt.
http://www.friidrott.se/alltom/regler/regler2.aspx

Längst ner står texten :

"Observera dock att det officiella resultatet (sluttiden) förstås alltid är bruttotiden från det loppet startades ("startskottet) till dess löparen nått mållinjen. Det måste ju vara så för att tidsordningen skall överensstämma med målgångsordningen som ligger till grund för placeringarna."

Min tolkning är att första starttid är alltid den tiden som gäller för placeringar i mål.
Mao. den som bryter mållinjen först är segrare även om någon som startat tio minuter senare gör en bättre tid. Dvs. enligt reglerna så har du avstått 5 minuter då du valt att anmäla dig till startgrupp 2 istället för startgrupp 1.
Jag tycker att de reglerna suger och det sker nog inte ofta att det blir så som det nu blev för dig. Gräv inte ner dig utan gå stärkt från denna visdom och jag hoppas verkligen att du står högst uppe på prispallen nästa år lycka till..

1997 • Alingsås
#11
25 augusti 2013 - 23:37
Gilla 
Re Robert:

Hmm.. Detta har jag aldrig förr hört talas om. Det kan ju kanske förklara en del, men läser man om loppets info står det att tidtagningen startar när man passerar startlinjen. Alltså tycker jag ändå inte att det förklarar varför min tid är 5 minuter efter.

Om jag förstått rätt så kan man alltså inte komma på prispallen om man anmäler sig till en senare startgrupp än den första. Det är ju verkligen värt att veta, kanske borde man även informeras om detta innan.

Tack så mycket för ditt långa svar, jag lärde mig många "regler"...
Benny
1982 • Stockholm
#12
26 augusti 2013 - 09:21 Redigerad 26 augusti 2013 - 09:22
Gilla 
Det är som Robert säger när det gäller placeringar. Eventuellt kan du få din tid godkänd, men det lär inte ge dig något pris i tävlingen.

Chippet är mest till för motionärerna och för att göra det möjligt att ge alla deltagare en "rättvis" tid. I själva tävlingen gäller det dock "först i mål". Vill man vara med och fajtas bör man alltså anmäla sig till "elitgruppen" längst fram.

På marathon.se fanns flera trådar om Varvet, där tex två löpare startat i elitgruppen. "Löpare A" fick en bättre tid än "Löpare B" via chippet för att han stod längre bort från mattorna vid start, men eftersom "Löpare B" var före i mål fick han bättre placering, trots sämre nettotid.
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#13
26 augusti 2013 - 10:05
Gilla 
Hoppas du hör av dig till Midnattsloppet, vore intressant att läsa förklaringen.
Som några varit inne på så säger friidrottens officiella regler (som inte alla arrangörer alltid kan eller tar hänsyn till förvisso) att den officiella tiden skall vara bruttotid, från startskottet.

Det brukar oftast i större lopp innebära att alla som startar i grupp 1 får sina tider från (första) startskottet så att målgångordning och tidsordning blir densamma där, för övriga grupper redovisar man nettotid i resultatlistan.
Vilket också får till effekt att man inte kan vinna från ett senare led.

Men vad midnattsloppet gör här är ju att man blandar ihop det, känns som att man gör många småfel.

Dels har de redovisat en felaktig nettotid på Vilma vad det verkar. Om hon/du startade i grupp 2 är det ju fel att det står Totaltid (netto) 00:44:31 i resultatet när man klickar på hennes namn.

Något annat är att man faktiskt inte tycks följa reglementet med bruttotid ens längst fram i fältet. Om man kollar resultatlistan på herrsidan och löparna som placerat sig som 11 (Felix Svensson) och 12 (Linus Hultegård) och klickar fram deras individuella tider så ser man att Felix gick imål 22:02:57 och Linus 22:02:56. Men eftersom Felix startat i 1B (samtidigt med 1A men några meter längre bak) och därmed passerat startlinjen ett par sekunder senare har han kortare nettotid. Felix har onekligen avverkat banan några sekunder snabbare än Linus men enligt reglerna som Roberts hänvisar till så skall ju placeringarna avgöras av målgångsordningen.

Snarlikt är det i damklassen på placering 5 och 6 där Anna Forsberg gått imål sekunden före Elsa Jansson men placerats bakom i listan pga nettotid.

Nånstans känns det inte helt konsekvent. Det hade sett bättre ut om de redovisade bruttotider också. Och även om man "inte kan vinna" från led 2 så skall ju det definitivt inte innebära att man får tiden från startskottet från grupp 1 som Vilma har fått, det kan bara vara rent felaktigt redovisat.

Karibou
1976 • Göteborg
#14
26 augusti 2013 - 11:07
Gilla 
@Vilma: jag förstår också frustrationen. Har haft samma erfarenhet vid SdP - halvmara i Paris då min bruttotid blev också min nettotid. Visst blev det PB, MEN tiden som jag fick var helt fel enligt min klocka, hade för mycket tidsskillnad mellan dem. Var inte i Elit-gruppen och det tog säkert 2-3minuter för att nå fram startlinjen (har också kollat tiderna från damerna som startade bredvid mig och kom lite innan mig - där stod rätt).
Jag förstår att man kan ha distans-skillnader mellan GPS-klockan och officiella mätningen, MEN tidsmässigt brukar jag alltid ha min klocka som visar MER än nettotid, eftersom det är ju jag som trycker på den och ibland tar det en kort stund efter mållinjen osv.

Allt-i-allt, kontaktade jag SdP administration och de sa att såna fel händer varje år och de inte kunde göra nåt åt det.

Gällande pallplatsen är det så att det är som i inlägg#11: I tur o ordning man passerar mållinjen som räknas. Typ OM nån startar i grupp 6 och springer snabbare än första tjejen som passerar mållinjen vinner denna tjej INTE Midnattsloppet... Lärde mig det för GV i år...

Fortsätt att springa :)
1997 • Alingsås
#15
26 augusti 2013 - 12:05
Gilla 
Re Benny: Ja, jag hoppas i alla fall på att få tiden godkänd. Priset är mindre viktigt enligt mig. Nästa år ska jag definitivt anmäla mig till elitgruppen och åter igen tävla om att komma upp på prispallen. Tack för svaret!

Re Daniel:

Ja precis. Reglerna borde vara samma för alla.

Har kontaktat Midnattsloppet, både på telefon och mail men inte ännu fått något svar. Hoppas på att få det under dagen. Jag tycker också att det ska bli intressant att höra deras förklaring.
1997 • Alingsås
#16
26 augusti 2013 - 12:09
Gilla 
Karibou: Tråkigt att höra, speciellt att de sa "vi kan inte göra något åt det".

Ok, tack för svaret ang. pallplatsen. Framöver vet jag vilken startgrupp jag alltid ska anmäla mig till... :-)

Karibou
1976 • Göteborg
#17
26 augusti 2013 - 13:49
Gilla 
Tråkigast av allt är att de 4 sekunder över 1:30 som jag fick gör att jag missar kval-tid till NY-2014...på 4 sekunder...
Men spelar väl ingen roll, har fler lopp i framtiden för att fixa under 1:30 officiellt alltså!

OBS! Gällande lopp som Midnattsloppet är det alltid lite lurigt eftersom folk anmäler sig till tiden de vill (inte alltid tiden de kan). Lopp med seedning stämmer lite bättre (fast t.ex. I Paris kunde jag byta grupp utan att visa nåt...).


Under tiden, kör hårt tjejen! Vi ses kanske nästa år i samma grupp då ;)
1997 • Alingsås
#18
26 augusti 2013 - 20:22
Gilla 
Karibou: Lycka till du också. Jag ska absolut köra hårt framöver - taggar redan till årets upplaga av Tjejmilen... :)
Benny
1982 • Stockholm
#19
26 augusti 2013 - 22:34
Gilla 
Vet inte om det är någon tröst, men jag har hört att man i efterhand kan be Varvet titta på filmen från starten och kanske få dem att korrigera nettotiden. Du som missade kvalgränsen med 4 sekunder hade säkert kunnat pruta dig till en tid på rätt sida gränsen.
1963 • Göteborg
#20
27 augusti 2013 - 00:40
Gilla 
Vilma , du bör nog nog mejla elitansvarig på Midnatssloppet
elit@midnattsloppet.com
Det verkar lite märkligt att du är uppsatt i elitledet utan att du är meddelad om det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.