Löpning Träning 16 inlägg 17169 visningar

En fråga till er tjejer

Nina Lafvas
1973 • Åkersberga
#1
5 augusti 2013 - 22:55
Gilla
Jag tränar inför Sthlm halvmara i höst och har börjat springa längre och längre pass. Det går bra, men efteråt får jag ont nere i magen, ner mot underlivet. Det känns som träningsvärk, gör t.ex. ont när jag reser mig ur sängen, men det kommer redan någon timme efter passet. Sitter sedan i ett bra tag. Ett par dagar kanske? Någon som känner igen vad jag beskriver?
1966 • Karlstad
#2
5 augusti 2013 kl 23:09
Gilla
Med reservation för att jag inte är tjej och det kanske inte alls är relevant:
Lite åt det hållet du beskriver kände jag ibland innan jag fattade att vätskebältet satt för hårt. Kan knappt ha jeans utan att det blir för hårt tryck.
Långsökt kanske men en tanke.
Karolina Nordin
1972 • Sollentuna
#3
6 augusti 2013 kl 00:21
Gilla
Får detsamma efter långpass! Har tänkt att det är muskler som man spänner i magen när man springer? Dvs typ träningsvärk. Trots att det kommer snabbt inpå för mig också, kan kanske vara att man känner att musklerna är trötta?
Hanna Berg
1987 • Nacka
#4
6 augusti 2013 kl 08:35
Gilla
tränar inte långdistans, men tränat mest hela livet, känner inte alls igen detta eller från någon annan jag känner.
Men det känns alltså mer som träningsvärk inte kramp. Kramp gör ju att man kan känna av det flera dagar efter. Om karolina är inne på rätt spår så kan man väl undra om det behövs mer coreträning?
Nina Lafvas
1973 • Åkersberga
#5
6 augusti 2013 kl 09:34
Gilla
Jag får samma även när jag inte springer med vätskebälte, så det är det nog inte. Däremot är jag kanske fel ute när jag bara frågar tjejer? Det känns som du säger Karolina som att det är musklerna som ansträngs. Känner även neråt ljumskarna. Känns verkligen som rejäl träningsvärk men på ett ställe jag aldrig känt av förut och alltså direkt efter avslutat pass. Hanna, vad är coreträning? :)
1969 • Göteborg
#6
6 augusti 2013 kl 09:39
Gilla
Coreträning är träning av buk- och ryggmuskler. T.ex. situps för magen och ryggresningar(?) för ryggen. Jag tränar ryggen ibland, annars får jag ont vintertid när jag inte cyklar så mycket, men magen orkar jag inte med att träna.
Kajsa Estrin
1981 • Gotland
#7
6 augusti 2013 kl 09:51
Gilla
Tycker det låter som höftböjaren, har själv haft problem med smärta i ljumskarna vid löpning och då ffa i uppförsbackar. Försöker träna coremuskulaturen + har gått hos en kiropraktor när det var som värst.

Kolla http://www.ryggidrottskliniken.se/sm-rtor-i-h-ftb-jare.htm och se om du känner igen dig.
Li
1991 • Sverige
#8
6 augusti 2013 kl 10:06
Gilla
Jag har sprungit i drygt 2 år och när jag började springa fick jag en liknade "smärta" som du beskriver det i nedre delen av magen, väldigt långt ned. Det kändes som en rejäl träningsvärk och satt i några dagar. Jag fick extra mycket känningar vid längre pass och/eller intervalller då andningsfrekvensen ökade.
"Smärtorna" försvann senare efter några månaders löpträning och styrketräning.. Så för min del tror jag smärtorna kom för att jag var ovan att springa, att muskler som jag var ovan att använda aktiverades vid löpning..
Jag kör mycket coreträning nu också, speciellt olika former av plankan, olika sittuppsm men övningar för ryggen så som ryggresningar.
1973 • Knivsta
#9
6 augusti 2013 kl 10:23
Gilla
Hej Nina! Jag kan få ont långt ner efter just långpass. Jag tycker inte att det känns som klassisk träningsvärk, snarare som att man är sliten nästan in i benen. Det påminner mycket om foglossningskänslor som jag hade precis där (blygdbenet och ner i ljumskarna) i slutet av graviditeter. Jag har inte åtgärdat det här på något sätt, och det försvinner ofta ganska snabbt. Jag ska följa den här tråden och se vad som sägs.
katarina johnsson
1981 • Stockholm
#10
6 augusti 2013 kl 12:01
1 Gilla
Hej,

Kan inte låta bli att kommentera, efter det som ni har skrivit om foglossningskänslor. Har inte haft problem med min kille fick domen förra året att han drabbats av symfysit, dvs en inflammation i symfysen- pubisbenet.
Detta kan yttra sig som foglossningskänslor.

Hittar ingen bra länk till detta just nu men googla på "symfysit" eller läs vad min pojkvän skrev om detta för ett år sedan:
http://www.pontuslindberg.se/2012/08/symfysit/
1973 • Knivsta
#11
6 augusti 2013 kl 19:26
Gilla
Tack Katarina, jag ska läsa vad han skrev om det + googla. : )
Karolina Nordin
1972 • Sollentuna
#12
6 augusti 2013 kl 19:56
Gilla
Intressant. Kör regelbundet core - träning men det kan ju vara svaga muskler för det. Men jag tycker också att det påminner om just foglossning. Som någon annan skrev, inget jag bekymrar mig över sålänge det bara är småkänningar.
Nina Lafvas
1973 • Åkersberga
#13
6 augusti 2013 kl 22:29
Gilla
Tack för alla svar. Får väl börja träna magmusklerna. Har tänkt det ett par år nu för att stärka min sits när jag rider, men hittills har det inte gått så bra. Inte en enda sit-up har jag fått till. Så tråkigt ju :)
Carola Huber Guldhag
1969 • Lövånger
#14
6 augusti 2013 kl 22:53
Gilla
Nina. Prova att träna efter Olga Rönnbergs bok "Träning för nyblivna mammor", en jättebra bok för träning av magmusklerna. Man behöver inte vara nybliven mamma trots bokens titel. ;-)
Anneli - IF Linnéa
1977 • Stockholm
#15
7 augusti 2013 kl 08:38
1 Gilla
För mig låter det som ljumskarna är svaga, som fäster just i magen, vilket oftast tyder på en obalans.
Har nyss haft samma problem, träningsvärk i buken som sedan gick över till sveda, nästan som urinvägsinfektion. Går man med det utan att åtgärda så kan det leda till att det sätter sig på blygdbenet som Katarina nämner ovan.
Jag fick utrett att jag hade för svagt säte, stel hamstrings och då får ljumskarna kompensera.
En vanlig förekommande obalans hos löpare.
Så kanske inte bara magen som behövs stärkas upp. Jag har själv ganska stark core men inte just nedre magmusklerna. Jag tränar inte "bara mage" utan fokuserar nu på att bukmuskulaturen och sätet ska bli starkare så ljumskar och hamstrings ska slippa ta stryk.

Många tips, men gå inte med det för länge bara. Då tar det än längre tid att bli av med och så har det uppstått nya problem pga obalansen och så ska man bli av med en krämpa som har uppstått pga den förra krämpan och så är man fast i rehabträsket.
Lycka till nu!
Nina Lafvas
1973 • Åkersberga
#16
8 augusti 2013 kl 09:23
Gilla
Tack alla. Jag tror nu det har med ljumskar/höfter att göra. Ska leta efter övningar för att stärka dessa delar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.