Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 25221 visningar

Ont i hålfoten - råd?

Kaj Bouic
1979 • Farsta
#1
27 januari 2013 - 17:48
Gilla
Hej,
I mellandagarna fick jag plötsligt en stickande känsla i hålfoten (som ett nålstick), detta i början av en löptur. Jag sprang lite långsammare och efter någon kilometer försvann det och jag kunde springa 10km till. Detta har sedan återkommit under varje löppass och ibland när jag går alldeles vanligt. Jag springer ungefär varannan dag, lite oftare kanske.

Högerfoten. Om jag sträcker ut hålfoten genom att vinkla knät inåt och sedan släpper upp det igen så kommer den stickande känslan när hålfoten "flexar" upp. Det sitter mitt under foten och det känns som att det är EN muskeltråd som gör ont när den drar ihop sig efter att ha varit uträtad mycket.

Någon som varit med om liknande? Hur försiktig borde jag vara? Det gör alltså inte akut ont. Ibland i någon kurva när man lägger hela tyngden på ena sidan av foten sticker det till riktigt ordentligt (så pass att man svär), men inte mer än så. Riskerar jag att skada något om jag bara springer på men tar det lite lugnt?

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
27 januari 2013 kl 19:54
Gilla
Var i hålfoten? Bak mot hälen eller mer mot det främre fotvalvet?
Wanja Nordin
1949 • Västerås
#3
27 januari 2013 kl 21:36
Gilla
Trampat på något? Kolla noga så du inte fått in något i foten.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#4
27 januari 2013 kl 21:58
Gilla
Ganska exakt mitt under foten. Där valvet är som högst, men exakt på mitten mellan höger och vänster sida av foten.
Ganska exakt mellan pilarna som pekar ut plantar aponeurosis på denna bild: http://scientia.wikispaces.com/file/view/f514.jpg/30340963/f514.jpg

Det liknar inte alls det onda jag läst som förknippas med plantar fasciitis, därför undrar jag om någon haft erfarenhet av liknande och hur man ska tolka det.
.
.
#5
28 januari 2013 kl 11:32
Gilla
Det verkar vara snarlikt problem som jag hade i somras. Som att springa med ett häftstift i fotsulan.

I mitt fall så tror jag att det berodde på en spänd muskel som fäster mot hälen och går fram till en tå. Jag köpte en brödkavel med knottror på och stod barfota på den så att den masserade hålfoten, likt akupressur. Gjorde ont som f-n...

Fick även rådet att äta magnesiumtillskott eftersom brist på detta kan orsaka spända muskler. För några veckor sedan fick jag åter känningar på andra foten och återupptog magnesiumkonsumtionen och besvären försvann på två dagar.

Hoppas att det kan hjälpa även dig.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#6
28 januari 2013 kl 11:37
Gilla
Tusen tack Mikael, precis som ett häftstift! Köper magnesium nu på lunchen. Våffel-brödkavel har jag och ska prova redan ikväll. :)

1952 • Varberg
#7
28 januari 2013 kl 11:45
Gilla
Liknar det jag kände före bristning i plantarfascian för två år sedan. Jag skulle vara lite försiktig om det ökar. Crabwalk är suverän träning för foten. Du kan kolla tidigare trådar i ämnet. I övrigt är massage av fotsulan och tåträning bra.
1978 • Arboga
#8
28 januari 2013 kl 13:13
Gilla
Jag brukar få liknande känningar varje år när första snön kommer.
För mig känns det nästan inget när jag springer utan det kommer dagen efter och kan sitta i en vecka om jag vilar. Fortsätter jag att springa så återkommer smärtan först dagen efter.
Jag startar aldrig ett pass om det gör ont, då blir det alternativträning som skidor eller simming. Sedan tar en till en och en halv månad innan jag är utan smärta.

Jag upplever också att mellan passen så beror smärtan på valet av skor. väljer jag en sko med platt innersula så känns det mera än om jag väljer en mera uppbyggd sko.

Jag tror det beror på att det lösa underlaget gör att jag belastar foten annorlunda, det är också därför som smärtan förvinner allt eftersom jag bli mera van med snön.
Magdalena
1972 • Tumba
#9
28 januari 2013 kl 13:23
Gilla
Det låter som om du behöver ett bättre hålfotsstöd. Har du provat ut dina löparskor på t ex löplabbet? Jag hade också problem med hålfoten förut tills jag skaffade bra iläggssulor som stödjer fotvalvet bättre än de standardsulor som finns i skorna när man köper dem.
HR
1972 • Stockholm
#10
28 januari 2013 kl 13:57
Gilla
Jag passerade hyllan med hålfotsstöd på Länna sport för en timme sedan. Hade kunnat plocka med mig ett par, låg på en hundralapp och verkade helt ok. Jag köpte hälkilar (för annan träning) och noterade att det fanns en hel del att välja på.
Vi är ju nästan grannar så säg till om det ska fiskas upp ett par om du inte kommer vidare utan. :)
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#11
28 januari 2013 kl 16:31
Gilla
@Per, du har nog rätt i att det kan vara snön som spökar. Har tänkt på att jag springer mer trippandes och ibland landar snett - vilket ju sträcker och belastar andra muskler och senor.

@Magdalena, jag springer i skor som är ganska odämpade generellt. Inov-8: f-lite 195 och X-talon 212 ... men du har nog rätt i det kan göra skillnad. Ska prova att gräva fram ett par gamla adidas och ta en runda och se om det blir någon effekt.

Tusen tack för tankar och råd :)
1952 • Varberg
#12
29 januari 2013 kl 08:02
Gilla
@Kaj: Det var precis så mekanismen var för mig vid bristningen i plantarfascian. Vi hade för ovanlighetens skull snöunderlag och när man sprungit ett tag i det blev vaderna grymt starka. Hade förkänningar ungefär som du har nu och slutligen när jag hoppade mellan ett par isfläckar på asfalt och landade på tå (dubbar) så brast det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.