Löpning Träning 8 inlägg 2791 visningar

Antal pass el mängd

Johan F
1975 • Huskvarna
#1
23 januari 2013 - 13:53
Gilla 
Vad anser ni som är erfarna löpare, många pass med kortare sträcka, eller få pass med längre sträcka per vecka? Fördelar/nackdelar?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
23 januari 2013 - 14:56
Gilla 
För marathon är långa pass bäst.

T ex är en vecka med 15 km + 25 km + 30 km normalt bättre än en mil om dagen.

Fast på längre sikt bör alternativ 1 byggas ut med minst 3-4 pass ytterligare övriga dagar :-)
Janne Österman
1967 • Malmö
#3
23 januari 2013 - 15:24
Gilla 
Beror väl på om ditt mål är 5 och 10 km eller om du satsar på maraton.
Jag skulle gissa att skaderisken är mindre med kortare pass ofta (om farten är lika låg som på de långa passen). Å andra sidan kan jag själv tycka att det är lättare att öka totalmängden genom att förlänga passen snarare än att öka antalet pass. Men det är väl smaksak...
HR
1972 • Stockholm
#4
23 januari 2013 - 17:28 Redigerad 23 januari 2013 - 17:29
Gilla 
Oj, utan att veta målsättningen så är det svårt att säga.

Vill man bli generellt duktig och allround så är det nog bra att variera och köra rullande schema med varannan vecka med kanske två långpas och ett återhämtningspass runt milen samt varannan vecka med: ett snabbdistanspass på 5 till 8km, ett milpass samt kanske ett valfritt terräng/intervallpass.

Då tröttnar man ju inte på att nöta samma och så får man variation över tid och blir lite bättre på "allt" hela tiden, uthållighet, styrka och snabbhet. Om/när man tycker ett av passen börjar kännas för lätt så får man helt enkelt byta ut det genom att förlänga och eller öka tempot i just det passet.
Då får du ju en pågående utveckling av samtliga pass.

Att tvångsmässigt nöta en mil på varje pass hela tiden gör en inte ens med säkerhet snabb på milen, eller inte ens på kortare sträckor. Dessutom är en mil lite för kort för att ge utslag på längre sträckor eftersom man inte vänjer kroppen vid längre tids belastning.

Sedan "tror" jag att man till och med löper lite större risk för smygande krämpa om man alltid springer i samma tempo, samma sträcka och inte får någon variation i belastningen.

Vill man bli milsnabb finns "många" sätt och vill man bli halvmara och marasnabb så tror jag mest på Bo Engwalls upplägg med mängd. Mängder av mängd.

Personligen föredrar jag att förlänga passen om jag har svårt att få till dagar att springa. Då får jag iallafall mer kilometrar och även om jag tvingas sänka tempot så gör det mig mer nytta.
1971 • Stokke
#5
23 januari 2013 - 18:05
Gilla 
@Henrik:
Krämpa? Betyr det "muscle cramps"?
1981 • Göteborg
#6
23 januari 2013 - 18:56
Gilla 
Jag försöker lägga om träningen lite, jag försöker att köra mycket mängd 3 veckor i rad - lågpuls ( för mig ) under den 4:e veckan så trappa jag ned lite på mängden och försöker köra mer högpuls..
Och så rullar schemat

Bo E sa till mig att jag måste öka mängden, så då får jag väl göra det:-) och detta är ett steg för att inte öka för snabbt, bli skadad..
HR
1972 • Stockholm
#7
23 januari 2013 - 19:13
Gilla 
Meow (kul nick):

Krämpa är en "känning" som kanske kan utvecklas till skada. Den kan komma snabbt, smygande och hålla i sig. Krämpor är något man ofta kan bli kvitt. Iallafall som jag använder ordet. Synonymer till krämpa:

lindrig sjukdom, åkomma, besvär, krasslighet, skröplighet, skavank

Träningsvärk är t ex inte en krämpa för mig. Det är en övergående muskelvärk.

En vrickad/stukad fot är en krämpa.
En vad som ger sig till känna varje gång man springer x km är också en krämpa.

:)
1977 • Eskilstuna
#8
24 januari 2013 - 06:49
Gilla 
Håller med Henrik att träningsvärk är inte en krämpa.
Träningsvärk är klenhet som lämnar kroppen! ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.