Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 5638 visningar

Hälproblem - hjälp?

Mats Jacobsson
1980 • Torptjärn
#1
20 december 2012 - 18:06
Gilla
Har haft en strulig häl en längre tid nu, tänkte se om någon delar erfarenheter med mig?

Problemet är att den bara gör ont när jag springer. Det är precis i avtrampet som det ömmar nedtill på hälens kant (aldrig under foten). Oftast är det på fotens utsida under fotknölen och ner mot hälen, men ibland känns det även på motsvarande sida på fotens insida.

Det gör aldrig jätteont och jag har sprungit fyra mil i skogen utan att det gjort särskilt ont eller förvärrats så mycket (jag får alltid lite ondare en eller två dagar efter ett längre/hårdare pass), men sen återgår det till det normala igen.

Även om det inte gör jätteont så begränsar det mig och jag är rädd att det ska bli värre, så nu har jag tagit över en veckas löpvila med mycket excentriska tåhäv.

Jag kan hoppa på ett ben och liksom studsa på framfoten utan att det gör ont, men så fort jag gör avtramp för framåtrörelse så känns det.

Jag vet att jag borde gå till en sjukgymnast med detta, men nu är det snart jul och svårt att få tid och hinna med.

Är fram-/mittfotslöpare och belastar inte hälen, utan det är förmodligen något med vadens muskelfästen i hälen och hälsenan som är boven.

Någon som haft samma problem?
Är det rekommenderat att göra tåhäv för detta?

Sven Andersson
1966 • Kista
#2
20 december 2012 kl 18:24 Redigerad 20 december 2012 kl 18:24
Gilla
Jag har haft något som liknar det du beskriver och mitt problem berodde på för kort vadmuskel som slet i hälsenefästet. Jag har fått bort problemet genom att stretcha vaden ofta (även den djupa vadmuskeln) samt massera ut vaden med jämna mellanrum med t ex foamroller (eller naprapat om du är tät). Om det gör ONT satan där du masserar har du träffat rätt...

Ps: tåhäv är nog inte dumt heller att köra.

Mats Jacobsson
1980 • Torptjärn
#3
20 december 2012 kl 18:31
Gilla
Tack. Har faktiskt precis i dagarna börjat stretcha lite mer än förut, även om jag inte upplever mig särskilt stel där.

Hur lång tid tog det för dig?
Sven Andersson
1966 • Kista
#4
20 december 2012 kl 18:38 Redigerad 20 december 2012 kl 18:40
Gilla
Det gick ganska fort faktiskt. Några månader närmast problemfri när jag väl börjat. Och jag sprang hela tiden, Expertisen sa att det egentligen bara var min egen smärttröskels höjd som bestämde. "Hälsenefästen går inte sönder, det är de för starka för"...

MEN det är en livslång läxa. Stretcha... rolla... REPEAT.

Tillägg: massagen gör hemskt ont först, men efter några gånger mjuknar vaden och det känns inte så mycket. Man kan nog säga att smärtnivån visar på vadens status. Ju mindre massagen känns desta bättre vadstatus.
1952 • Varberg
#5
21 december 2012 kl 10:17
Gilla
Utsidan av foten under fotknölen och ned under foten stämmer precis med peroneussenornas förlopp. Du kan hitta mycket info här och annanstans om det problemet. Vadstretch är bra hursomhelst.
Lennart
1971 • Vallentuna
#6
21 december 2012 kl 11:20 Redigerad 21 december 2012 kl 11:25
Gilla
Intressant för jag känner precis lika dant. Jag var hos en naprapat i tisdags och han hittade ingenting. Min naprapat trodde på trånga skor, men jag vet inte. Jag har haft de skorna ett tag. Har ni bytt skor nyligen?

Min egna teori är att snömodden inverkar så att det har blivit andra belastningar på fötterna och extra belastningar på vadmusklerna, vadmuskler som också känns väldigt asträngda efter ett pass.

Jag kommer att prova tåhävningar, stretching och massage så får vi se vad det leder till.

MVH http://milen-sub40.blogspot.se/
MR
1976 • JHG
#7
21 december 2012 kl 13:17
Gilla
Hade problem med undersida/utsida på bägge fötter och misstänkte själv att det hade med vaderna att göra. Kände mig inte speciellt stel eller öm i vaderna men ordnade en tid hos massör.
Kan sammanfatta den timmen hos massören som den värsta jag någonsin upplevt. Skrek rätt ut när vi kom ner i den lite djupare muskulaturen och tror aldrig jag varit så svettig efter ett löppass som jag var efter den massagen. Gjorde grymt ont.
Detta var för tre veckor sedan. Problemen under fötterna försvann ett par dagar senare och i måndags var jag och masserade vaderna igen. Denna gång hittade vi bara ett par punkter som fortfarande var lite ömma och stela (dock inte i närheten av första gången då i princip hela vadmuskeln var körd).
Det jag ville ha sagt var egentligen att det kan vara rätt stelt även om man inte upplever det så.
Mats Jacobsson
1980 • Torptjärn
#8
21 december 2012 kl 19:09
Gilla
Jag kände det första gången efter att ha sprungit med nya skor faktiskt, men sen slutade jag helt springa med dem och det gick aldrig över. Men jag har också sprungit mer i terräng och mer i minimalistiska skor under sensomamren/hösten, så att vaderna tagit stryk är inte alls konstigt.

Frågan är egentligen mest om det är dumt att löpträna eller om det är total löpvila som gäller. Jag KAN ju springa utan att förvärra det särskilt mycket.
Mats Jacobsson
1980 • Torptjärn
#9
23 december 2012 kl 12:31
Gilla
Kan konstatera att stretch verkar vara grejen. Stretchade länge och ofta i tre dagar och sprang sedan 25 km utan att känna det minsta varken under eller efter.
Sven Andersson
1966 • Kista
#10
23 december 2012 kl 14:44
Gilla
Härligt!

Och in yer face, stretch-dissare! ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.