Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 19581 visningar

Skillnaden på höger och vänster

1984 • Göteborg
#1
16 augusti 2012 - 20:37
Gilla
Som komplement till min löpträning gör jag lite lättare styrkeövningar. Mestadels tåhävningar, enbent knäböj, diverse balansövningar och övningar med gummiband. Även lite mage och rygg smiter med ibland. Det mesta görs när jag borstar tänder (ja, på den nivån är det :)).

Igår upptäckte jag en sak när jag gjorde knäböj framför spegeln som jag inte sett innan. Det är stor skillnad i muskulatur på höger och vänster ben. Min högra lårmuskel är större och min högra vadmuskel sitter drygt två centimeter högre upp på benen än den vänstra.
Jag fick för mig att dessa muskler med måttband. Och jovisst, höger lårmuskel är två centimeter tjockare i omkrets. Höger vad likaså, men bara en centimeter.

När väl inspektören i mig själv var i farten fortsatte jag leta asymmetriska delar: När jag står avslappnat med fötterna parallellt och i axelbredd vrider min kropp sig så näsan är ganska precis över vänster stortå. Vrider jag mig så att jag står rakt, med näsan mitt emellan fötterna känns det obekvämt.

Detta är inget jag direkt bryr mig om eller har som ambition att rätta till eftersom jag hållit mig helt skadefri i drygt två år, men jag blev ändå smått chockad över hur stor skillnad det kan vara mellan höger och vänster.

Frågeställning:

Vad kan skillnaden i benmuskulaturen bero på? När jag gör enbenta övningar (knäböj, tåhävningar) har jag aldrig uppfattat någon skillnad i styrka eller uthållighet mellan benen.

Är det några fler därute med asymmetriska kroppar? I så fall, jobbar ni aktivt för att stryka ut skillnaderna?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
16 augusti 2012 kl 20:52
Gilla
Jag upptäckte redan före mina elitår att jag hade asymmetrier, t ex att höger underben verkade vara utåtvridet (åt höger dessbättre) så att foten oxå pekade lite åt höger.

Vidare var ena låret ca 1-1.5 cm mindre i omkrets.

Men jag gjorde inget åt det och högervridningen låg nog i generna :-)
1978 • Arboga
#3
16 augusti 2012 kl 20:53
Gilla
Vi är alla lite asymmetriska, min högerarm är t.ex någon cm längre än vänster vilket gör att alla mina kostymer är omsydda. Enl skrädddaren så är detta framförallt tydligt på oss som tränar mycket och har gjort det under många år, hockeyspelare t.ex har klubban på ett givet sätt, efter 10 års träning så blir kroppen lite sne.

Men jag bekymrar mig inte för min länga högerarm (som jag troligtvis fick av rodden när jag var tonåring), jag tror det har mycket ringa effekt på min träning och eventuella tävlingsresultat idag.

De enda som jag på rak arm kan tänka mig ser detta som negativt är tävlande bodybuilders där symmetri i kroppen är en bedömningspunkt vid tävlingar.
j-a
1992 • Sverige
#4
16 augusti 2012 kl 21:10
Gilla
Ja jag är inte så symmetrisk jag heller. Olika stora vadmuskler, höger är större och höger lår är större.

Funderar på om mina olika stora benmuskler kan ha att göra med mitt fotbollsspelande? Högerfotad så vänster blir stödjebenet.

Men tycker det har sin charm att inte vara helt symmetrisk.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#5
16 augusti 2012 kl 23:43
Gilla
Mitt högerben är aningen längre än vänster vilket gör att jag alltid vill springa på höger sida av grusvägar annars känns det väldigt tungt i det långa benet.
1965 • Eksjö
#6
17 augusti 2012 kl 07:26 Redigerad 17 augusti 2012 kl 07:31
Gilla
Så länge det inte skiljer oproportionerligt mycket i styrka mellan benen lär det inte ha någon större betydelse - om det däremot gör det så kan du vara på väg mot problem. Detta kan du testa på gym genom att göra enbensvarianter av diverse övningar.

Jag hade den klassiska löparskadan löparknä ett tag, upptäckte då att jag vid sittande bencurl/knäpress med ett ben i taget var 10 kg svagare i höger ben (den sida jag hade problem med) än i vänster. Några veckors riktad träning där jag körde dubbelt så mycket på just det benet korrigerade den skillnaden.

Just nu har jag problem med baksida vänster lår - och mycket riktigt så är jag 5 kg svagare i det benet vid bencurl med ett ben i taget, och egentligen ganska svag även i det andra - så nu vet jag var den kommande vinterns styrketräningsfokus måste läggas.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#7
17 augusti 2012 kl 08:17
Gilla
Sen en knäskada tappade jag muskler i ena låret så dem skiljer sig åt, fast är ungefär lika starka ändå :) Benen är olika långa, inget att göra så mycket åt så det ger ju intryck av att saker är assymetriska :)
Jag ser ingen anledning till att försöka skapa symmetri i annat än styrka =)
Peter
1985 • Luleå
#8
17 augusti 2012 kl 08:21
Gilla
Jag har märkbart större bröstmuskel på vänster sida. En förklaring skulle kunna vara hockey, då den muskeln aktivieras väldigt mycket mer än den högra, för mig som vänsterskytt. Ska försöka komma ihåg att kolla om det skiljer sig något i styrka, men har inget minne av att det har gjort skillnad i hantelpress et.c.

Mitt vänstra ben är ävn längre än det högra. Nu har jag nog växt ikapp, men i tonåren fick jag någon form av låsning längst ned i ländryggen pga det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.