Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5181 visningar

Har jag lyckats stretcha mig till itb problem (löparknäsymptom)?

Madeleine Lenke
1973 • Florida
#1
14 juni 2012 - 16:56
Gilla 
Hej!

Har sedan en tid tampats med problem med vanster piriformis och SI-led. Insag efter maran att jag maste gora en storre insats for att bli av med problemen. Blev rekommenderad att starka hoft- och satesmuskulaturen samt anvanda en foamroller. Sagt och gjort - jag har styrketranat latt ett par dagar och igar anvande jag foam rollern for forsta gangen. En av ovningarna var att rulla utsidan pa hoft, lar och ned mot knat pa rullen. Det gjorde ganska ont, men det ar visst normalt iborjan sags.

Idag gav jag mig ut pa ett loppass i lugnt tempo. Efter 5 km sa borjade det varka pa utsidan av knaet och efter 6.5 sa gick det inte att springa mer. Jag haltade hem. Har svart att lyfta upp vanster ben, det gor ont pa utsidan av knat nar jag bojer det. Kanner av muskler i hoften ocksa. Jag ar helt saker pa at det ar iliotibialbandet som spokar.

Jag har aldrig haft knaproblem forut och det ar forsta gangen jag har ont pa de stallen jag har ont nu.
Ar det mojligt att jag lyckade irritera muskler mm nar jag rullade pa foam rollern igar och att det inte ar sa farligt eller har jag lyckats dra pa mig en allvarligare skada? Vad gor jag?

Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
14 juni 2012 - 18:41
Gilla 
Jag tror du är på väg till bättring.
Gissar att foamrollern lyckats få vissa muskler/senar att släppa greppet och börja vägen tillbaka men att du inte riktigt är där ännu.
Har svårt att se att normala stretchövningar skall åstadkomma skada.
Jobba på....tror jag helt ovetenskapligt.
Kajsa Lindholm
1991 • Göteborg
#3
14 juni 2012 - 20:10
Gilla 
När jag fick löparknä någon gång i mars stretchade jag livet ur mig enligt vad som sägs på diverse forum/hemsidor, och är övertygad om att det förvärrade saken rejält (kunde inte gå alls ett tag, 2 månader helt utan löpning och max 20 min promenader mer än halva tiden). Så visst är det möjligt! För mig behövde området vila och läka (gick även till sjukgymnast), alt träning cykel/spinning funkade bra men det är väl individuellt.

Frida L
1981 • Örebro
#4
14 juni 2012 - 20:13
Gilla 
Jag tror jag förvärrade mitt redan existerande löparknä genom att försöka massera ut senan (som foamroller utan själva foamrollern). Ledde till att jag till slut även fick vilovärk gav upp masserandet men fortsatte med att stretcha så nu får jag "bara" ont vid ansträngning.

Detta är helt min erfarenhet och jag kan inte uttala mig om huruvida det ska vara möjligt eller inte men mina problem förvärrades helt klart. Har varit i kontakt med sjukgymnast som tyckte att det var "jävla idioti" att massera en redan irriterad sena och att det bara kunde leda till mer problem. (väntar på tid hos sjukgymnasten nu)

Personligen skulle jag nog låta foamrollen vila lite med tanke på att problemet uppkom när du börjat med den.

Lycka till!
1965 • Eksjö
#5
15 juni 2012 - 15:57
Gilla 
Av egen erfarenhet (om än länge sedan) skulle jag gissa att det är själva styrketräningen, som tydligen skett ett flertal gånger i det här fallet, snarare än ett enstaka pass med foamroller, som är problemet. ITB-problem är ju en mild form av "inklämning" som kommer efter ett par kilometer när musklerna sväller till sig lite och det blir "trångt" på utsidan av knä/ben. Så vitt jag förstått (och lärde mig den hårda vägen) så är styrketräning i akutfasen av ITB-problematik kontraindicerat. Först skall man vila en vecka eller två. Sedan och/eller möjligen under tiden stretcha strategiskt utsida lår och utsida knä så att muskler och senor där blir lite längre. Först därefter börja styrketräna för framtida prevention genom höft- och bålstyrka, för styrketräning i sig får musklerna att dra ihop sig när de kallnar och gör allting lite värre.

Fast jag kan ha fel, det kanske bara är min erfarenhet att styrketräning i akutskedet gjorde ont värre.

Rekommenderar i vilket fall som helst stretching av utsidan, min favoritövning är börja med vanlig stretch baksida lår genom att lägga upp benet på ett trappsteg eller dylikt och böja överkroppen framåt OCH DÄRIFRÅN stretcha sidan genom att istället böja överkroppen snett framåt och även vrida den lite tills jag hittar ett dragläge där det känns på utsidan av höften och ned till utsidan av knäet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.