Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4897 visningar

Problem med andningen!

ViktoriaS
1975 • säffle
#1
6 juni 2012 - 13:55
Gilla
Ny på forumet så jag ber om ursäkt om jag ställer frågan i fel forum men jag skulle vilja veta om någon har en idé om vad som kan vara fel...
Jag började träna i feb/mars 2011, rasade 10 kg i vikt då jag la om kosten och började småjogga så smått, sent i höstas klarade jag 8 km i sträck på löpband och var jättenöjd!
Då tog jag tag i rökningen och slutade med detta för att förbättra konditionen ytterligare, en månad efter jag slutat började jag få svårt att andas! Känns som ett tryck över bröstet och runt om i bröstryggen, går nu på allergitabletter, inhalatorer och det känns lättare att andas igen men det är inte bra ännu... Väldigt törstig nu för tiden, torr i halsen!
Läkaren har slut på idéer om vad som kan orsaka det, gjort lungröntgen, EKG och blåstest utan något större resultat.
Nu är jag tillbaka till att jogg/gå och får försöka bygga lite kondition igen, lågt blodtryck men ganska hög puls! Genomsnittet på 40 minutersrundan igår var 143 i medelpuls och max 196, och då var det alltså jogg/gå som vanligt!
Nån som upplevt nåt liknande?
1971 • Bollnäs
#2
26 februari 2013 kl 14:04
Gilla
Jag har liknande symptom som dig + att jag nu på slutet börjat hyperventilera när jag stressas eller anstränger mig.
Alla tester hittills ser hur bra ut som helst och jag verkar inte ha astma eller liknande.
Min personliga teori är att jag andas på fel sätt dvs med bröstet istället för magen. Sedan har stress förvärrat detta så att jag t.o.m hyperventilerar. Det som hjälper mig (men det har absolut inte blivit bra) är att gå på yoga. Man jobbar mycket med hur man ska andas och lite grann om att öppna upp muskulaturen i bröstkorgen. Just sista biten tror jag att jag skulle behöva jobba med mer på något sätt så att magandningen blir lättare.
1971 • Bollnäs
#3
26 februari 2013 kl 14:05
Gilla
Ps. Sök på "Dysfunktionell andning" och se om du tycker att det stämmer in på dig.
1952 • Varberg
#4
26 februari 2013 kl 14:17
Gilla
Dålig andningsteknik är ett bra förslag. Sedan kan luftrören dra ihop sig vid ansträngning. En ytterligare möjlighet är en paradoxal effekt av att sluta röka. När man röker går man med ständig inflammation och svullnad av luftrören. När det börjar läka vilket tar tid kan luftrören bli känsligare vilket kan ta sig uttryck som att man blir extra känslig för tobaksrök och annat som retar. Det är en effekt man kan utnyttja för att skapa extra avsmak för rökning. Möjligen skulle den effekten kunna spela in när det krävs extra mycket av andningen och då ska det bli bättre med tiden.
Jonas förslag att börja jobba med andningstekniken tycker jag är bra.
Johan F
1975 • Huskvarna
#5
26 februari 2013 kl 15:35
Gilla
Kan känna igen det där från när jag började springa lätt förra sommaren. Var helt otränad och sprang på, som nybörjare helt ovetandes om konditionsträning. Trodde jag fick en hjärtinfarkt efter varje löprunda. Fick ont i börstet som strålade "precis" som en hjärtinfarkt. Andningen var tung och mellan varven hyperventilation. Blev väldigt rädd över detta.
Med tiden lärde jag mig att jag var helt oerfaren av konditionsidrott, var helt enkelt inte van att bli så andfådd, och fick således ångest. Jag läste på och lugnade ner mitt tempo och stegrade träningen långsammare och det hjälpte mina "hjärtinfarkter" och andnings problem.
Idag har jag inga problem att ta ut mig max, kan tycka att det tom är riktigt skönt ibland. Några fler "hjärtinfarkter" eller andnings bekymmer har jag inte längre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.