Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 7188 visningar

plantarfasciit vs hälsporre

Mikael G
1976 • Bromma
#1
12 september 2011 - 21:42
Gilla 
Jag har av någon anledning (kanske för att jag själv är drabbad) snöat in på definitionen av plantar faschiit och hälsporre.

Jag har inte själv någon medicinsk utbildning men har fått beskrivet av en erkänt kunnig sjukgymnast att plantar fasciit och hälsporre är olika saker och att båda kan orsaka smärta på olika ställen i hälen. När man surfar runt på forum och läser på internet så blandas ofta begreppen ihop.

Läste just en artikel i jogg som tyvärr inte heller blev klokare av :)
http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=583.

Författaren skriver att man kan se hälsporrar på röntgen även hos besvärsfria individer och att man därför kan dra slutsatsen att det inte är hälsporren utan plantarfasciit som ger besvären.

Är det verkligen så? Kan inte hälsporren i sig orsaka smärta? Jag tror fortfarande att hälsporre och plantar fasciit är olika saker och ger smärta på olika ställen i hälen. Sen hänger de möjligen ihop på så sätt att det ena kan orsaka det andra men jag tror fortfarande att det är olika diagnoser.
anders nilson
1971 • Ingarö
#2
13 september 2011 - 07:31
Gilla 
MAn skulle kunna säga att man först får plantar fasciit och om man inte gör något åt det så kommer konsekvensen bli en hälsporre.
Det som är missvisande i artikeln (min synpunkt) är att det skulle hjälpa med mjuka skor, hävdar att det är helt fel tänkt. http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=20290
Finns en studie från Halmstad som har lite intressanta vinklingar både runt det och runt hälseneproblem
Skägget
1974 • Jönköping
#3
13 september 2011 - 10:28
Gilla 
Instämmer med Anders. Det som oftast ger symtom är nog plantarfasciiten. Plantarfascian har sin infästning i hälbenet och en irritation i dess fäste stimulerar till bildning av en osteofyt (benpålagring) som ibland kan ses på röntgen som en hälsporre.

Blir hälsporren i sig stor kan den säkert ligga till grund för ytterligare irritation och "skav".
Mikael G
1976 • Bromma
#4
13 september 2011 - 21:53
Gilla 
Ok då är nog iaf vi tre överens :).

Plantar fasciit är en sak iriitation i senan eller dess infästning och troligen det vanligaste oraken till smärta.

Hälsporre är något annat, helt enkelt en tagg som växer ut på hälbenet och kan ge smärta om den blir för stor. Hälsporren kan utvecklas vid långvarig plantarfasciit som skägget beskriver bra ovan.

Det jag har stört mig lite på är att många blandar ihop plantarfasciit och hälsporre och tror att det är samma sak. Om jag har fel i det jag skriver nu få ni gärna förklara för mig hur det hänger ihop :).
1952 • Varberg
#5
14 september 2011 - 10:15
Gilla 
@Mikael: Du har uppfattat det rätt. Missförståndet beror på att vi i Sverige till varje pris ska sätta svenska namn på allt för att man tror att det blir enklare. Då kan det bli helfel som här.
1973 • Stockholm
#6
14 september 2011 - 11:38 Redigerad 14 september 2011 - 22:03
Gilla 
Just hälsporre som sådan gör inte ont. Det är plantar fasciiten som smärtar. Det har man sett i studier med stötvågsbehandling mot hälsporre. Hälsporren finns kvar, men smärtan är borta. Ben i sig gör inte ont och den skaver inget, utan kan endast kännas om man letar efter den eller via röntgen.

Annat som kan göra ont runt hälen är en degenererad fettkudde. Fettkudden finns på hälen för att distribuera kraften vid fotisättningen. När den blir defekt ger den smärta på olika ställen, ffa på insidan av hälen eftersom det är där den största delen av kraften hamnar vid frånskjut. Ofta kan man även känna att det inte finns mycket till stöd på insidan, att själva fettkudden är tunn. En trasig fettkudde läker sällan, om ens någon gång, trots att det på vissa kvinnliga fotbollsspelare har noterats en viss återgång, En defekt hälkudde får man dras med, och ett bra sätt att lindra smärtan är genom t.ex Reebok Easytone eller sulor som är väldigt mjuka och samlar ihop hälkudden.

Smärta baktill på hälen är oftast hälsenans infästning.
1973 • Åkersberga
#7
28 september 2011 - 21:11
Gilla 
Hörrni proffs: jag fick diagnosen Plantar fascit av en läkare för massa månader sedan. Han sa även att det inte finns något man göra för att påskynda läkningen. En god vän, fotvårdsspeciallist som jag dock bara pratat med på nätet trodde att det var brusten hälkudde. Jag vet inte!?!

Jag har varit skadad i fem månader nu (!!!), vissa dagar känns det mindre ont medan det gör mer ont andra dagar. Jag går alltid barfota inne och några gånger har jag trampat så jag fått en sten/liten leksak el dyl rakt under höger häl och då gör det vansinnigt ont!!!

Har provat rehab, vila, gå barfota, använda dämpade skor, använda iläggssulor etc - jag märker ingen skillnad.

Tröstlöst ... :-(
1952 • Varberg
#8
29 september 2011 - 15:22
Gilla 
@Marika: Har du en skadad hälkudde bör du undvika stötar dvs barfota eller hårda skor. Man kan tejpa runt hälen så att hälkudden trycks ihop och man kan ha hjälp av formgjutna inlägg med samma effekt. Ofta kan det vara båda problemen.
Träning av fotens småmuskler är alltid bra.
1973 • Åkersberga
#9
29 september 2011 - 22:36
Gilla 
Men hur vet jag vilket det är jag har!?! Gå till en ny doktor och få ett second opinion kanske? Jag har varit skadad i snart ett halvår och det är ju baskemig en hel evighet!!!
1952 • Varberg
#10
30 september 2011 - 07:47
Gilla 
Ofta är det en kombination av problemen. Tyvärr är inte ett halvår en evighet i dessa sammanhang. Rehabträningen enligt ovan kan du köra hursomhelst.
En träning som gjort underverk för min skadade fot (brusten plantarfascia) är crabwalk: Stå rakt upp barfota och dra dig framåt med tårna. Börja med en meter och kör dagligen. Kombinera med fotmassage och tåövningar.
Min fot är faktiskt bättre än innan skadan.
1973 • Åkersberga
#11
14 oktober 2011 - 16:54
Gilla 
Har varit på http://www.accessrehab.se/
i dag.

Herrejäklar vilken behandling jag fick - aj, aj, aj säger jag bara!!!
Jag var sne i ryggen och hade låsningar både här och där. Han knäckte och knäckte. Det han behandlade mest var inte fötterna utan vader/benhinnor! Jag hade JÄTTEONT i benkinnorna! Skumt, eftersom jag inte sprungit på ett halvår, HAn gav mig akupunktur där (stack hål på benhinnan) samt någon laserbehandling av hälen

När han klämde igenom fötterna hade jag nästan lika ont under vänster häl som under höger :-( Vet inte om det beror på felbelastning eller om jag har en PF på g där med.

Ska tillbaka på måndag.

Nu känner jag mig helt sänkt, det var en jobbig behandling och jag ska nog krascha i soffan strax och inte göra mkt mer denna kväll!!!
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#12
16 oktober 2011 - 19:47
Gilla 
Tage - är ju en nyfiken natur, så jag försökte mig genast på din crab-walk. Det var ju i stort sett omöjligt helt tills jag la sockar under hälarna - då kunde jag äntligen börja dra mig framåt sakta, sakta! Kan absolut tro att det är kanonträning för fossingarna!
Marika - Mot trasiga hälkuddar ska du ha tajta hårda inlägg - kontakta Ortopedtekniska nära dig - eller andra som kan sin sak.
1952 • Varberg
#13
17 oktober 2011 - 14:08
Gilla 
@Susanne: Ja kör crabwalk, tåövningar och lite egenmassage dagligen så har du nya fötter om ett halvår :-) Du kan ta tid på en meter och se hur du förbättras.
1973 • Åkersberga
#14
27 oktober 2011 - 21:47
Gilla 
Jag har varit och fått naprapatbehandling tre gånger nu. Jag har inte blivit bättre, snarare sämre. Jag har väldigt ont i foten nu, jag kan knappt gå - haltar fram som en skadeskjuten kråka :-( Jag har ont när jag går, när jag sitter - ja hela tiden.

I dag var jag i alla fall på magnetröntgen!!! Så nästa vecka får jag veta hur foten ser ut rakt igenom *spännande*!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.