Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 10888 visningar

Problem med benhinnor

Magnus S
1975 • Norrköping
#1
10 juli 2011 - 12:24
Gilla
Hej.

Är ny här och har kommit igång med träning igen efter ett allt för långt uppehåll. Tränar idag powerwalk dag 1, löpning dag 2 och cykling dag 3. Problemet är att både vid powerwalk och löpning på asfalt har jag riktigt ont i benhinnorna. Det är dock bättre om jag kör I skogen.
Målet är att springa Göteborgsvarvet 2012 och det är ju uteslutande på asfalt. Har varit och provat ut samt köpt skor på löplabbet för löpning samt köpt walking skor för det ändamålet.
Finns det tips för att komma undan problemet?

Tacksam för svar.
Gustav thoresson
1990 • Malmö
#2
12 juli 2011 kl 15:51
Gilla
kolla skorna och ta det lungt, det behöver kanske inte betydas att du ska lägga av helt. Och såklart en hel del antiinflamations gel

men se till att bli av men inflamationen snabbt, håller den i sig kommer den tydligen tillbacks sen mycket lättare! som hos mig...
Malin
1968 • Malmö
#3
12 juli 2011 kl 19:23 Redigerad 12 juli 2011 kl 19:25
Gilla
Jag hade benhinneinflammation i flera omgånger som ung, och blev så småningom opererad. Den misslyckades och jag fick sluta med min idrott. Många år senare sökte jag upp Löplabbet och fick kontakt med en ortopedtekniker (www.loplabbet.se/info/ortopedteknik) som gjorde gipsavgjutningar av mina fötter och nya sulor till mina joggingskor. Det är en investering som jag inte ångrat en dag. Nu kan jag jogga smärtfritt och utan någon inflammation! Jag tycker det är fantastiskt! Jag springer dock aldrig på asfalt - det är för hårt för mina ben.
Så kolla med Löplabbet igen. Lycka till!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#4
12 juli 2011 kl 23:04
Gilla
Hej Magnus.
3 råd vill jag ge dig, som har hjälp mig vid benhinneproblem.
1. Vilodagar. Se till att ge din kropp vila, även om du tränar varierat.
2. Styrketräning för underbenen. Tåhävningar (gärna negativa), balansplatta eller plocka småsaker som legobitar eller kulor från golvet med tårna.
3. Stretcha framsidan av underbenen. Sitt med ovansidan av foten mot golvet, hälen mot rumpan, stöd på det andra benet och ta tag i det stretchande benets (det som är paralellt mot golvet) och drag det försiktigt uppåt.
Löparhälsningar från Tom
1966 • Karlstad
#5
13 juli 2011 kl 06:38
Gilla
Du skriver ju svaret själv. Undvik asfalten.
Det är inte många som anser det positivt att springa på asfalt även om såna här trådar skakar fram dom som "alltid springer asfalt och det gör iingenting". Om du är rädd för Göteborg o asfalt så lägg 20% av träningen på asfalt och resten där benen mår bra. Det tar tid för benen att bli vana asfalt. Frågar du mig skulle jag vara sparsam med powerwalken också tills du får ordning på det då det kan belasta framsidan benen mer än löpningen. Men all träning/aktivitet handlar egentligen om att vänja kroppen gradvis vid en ny belastning tills det är rutin.
En boxare står inte och blir slagen i skallen varje dag för att han/hon ska tåla stryk :-)
(oops, det kanske dom gör?)
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#6
13 juli 2011 kl 08:19
Gilla
Instämmer med Tom-Ingar om vilodagar, styrketräning och stretching.
Särskilt stretching har varit jättebra för mig.
Började med stretching i juli förra året och 1½ månad senare var jag problem fri. Stretchar fortfarande ca 15 minuter om dagen för att förebygga problem.

Mattias Sundell
1979 • Ed
#7
13 juli 2011 kl 10:47
Gilla
Hej

Ja benhinnor är ett problem. Viktigt är också att tänka på vad för skor du använder till vardags. Jag har länge gått i dåliga vardagsskor och det får man betala för.
Björn Grylls
1981 • Göteborg
#8
14 juli 2011 kl 06:32
Gilla
Tipsen från Tom-Ingar är bra och jag vill trycka på tips nummer 1 - vila! Om du höjer din träningsintensitet och / eller tränar mer löpning på asfalt så behöver fötterna och benen vänja sig vid det.

Benhinneproblem är typiskt vid "överansträngning", så se till att vila ordentligt mellan passen och börja med lite kortare sträckor på asfalt. Över tid kan du sedan höja frekvensen samt längden.

Gör du rätt nu så ska du inte ha några som helst problem att löpa Gbg-varvet i vår... :)
Christian Burefalk
1974 • Älta
#9
14 juli 2011 kl 15:15
Gilla
Ett tips, kolla ryggen små förskjutningar kan göra undervärk för benhinnorna. Det funkade för mig. Hadde under en perjord stora problem med benhinnorna, vart rekomenderad att gå till naprapat och han lyckades trolla bort besvären genom att fixa till alla smålåsningar och förskjutningar längs ryggraden.

Lycka till men Gbg-varvet
1972 • Värmdö
#10
14 juli 2011 kl 16:23
Gilla
Håller med ovanstående. Kontakta en naprapat eller en bra massageterapeut. Helst både och. Naprapaten hjälper dig med ev förskjutningar i ryggen och en massageterapeut (ej massör) hjälper dig med massage av underben samt hjälper dig att stretcha och ger tips på egen strech.

Och så är det ju det där med underlaget... och överträning... Man ska ju skynda långsamt, som det heter :-)
John Edberg
1979 • Jönköping
#11
14 juli 2011 kl 16:33
Gilla
Jag har själv haft stora problem med benhinnorna. Det enda som hjälpte var att plåga mig själv genom att använda tummarna och trycka hårt vid muskelfästet vid skenbenet. Det gör löjligt ont för stunden men efter några minuter tortyr så släpper smärtan.

Mina problem försvann när jag lade mina dämpade skor på hyllan och började springa barfota eller med Fivefingers. Att springa på asfalt med hälisättning belastar underbenen något enormt. Inte konstigt att det behövs högteknologiska skor.

Nu springer jag bara med Fivefingers och dessa skor har ingen dämpning alls. För ett par veckor sedan sprang jag 100 km under en sjudagarsperiod, enbart på asfalt. Läs gärna "Born to run" och låt dig inspireras :)
Gustav thoresson
1990 • Malmö
#12
15 juli 2011 kl 08:53
Gilla
håller helt med john, jag kör dock fortfarande med skor och det funkar för mig i alla fall
Björn Grylls
1981 • Göteborg
#13
15 juli 2011 kl 09:10 Redigerad 15 juli 2011 kl 09:11
Gilla
Jag tror att barfotalöpning mycket väl kan vara lösningen för vissas problem med benhinneinflammation, men inte nödvändigtvis för alla. Därför blir barafota-predikan kanske ännu mer infekterad just för att det framställs som en mirakelkur för allt, precis som LCHF ofta framställs.

När det gäller benhinnorna så är dessa problem väldigt ofta förknippade med överansträngning. Vill man växla till att löpa mer med framfötterna så kräver det också en tillvänjningsperiod, annars riskerar man andra överansträngningsproblem där också.

Men absolut, för vissa kan barfotalöpning definitivt hjälpa, och det finns även andra besvär som det kan lösa (tex hälproblem.)
Gustav thoresson
1990 • Malmö
#14
15 juli 2011 kl 09:51
Gilla
jag håller helt med även dig! inget funkar för alla och sanningar finns nog inte här, då hade ju ingen haft några problem, alla hade ju gjort rätt. För mig försvann både benhinne inflamation och löparknä med framfotalöpning, men jag vet vissa som fått mycket värre problem av att springa så
John Edberg
1979 • Jönköping
#15
15 juli 2011 kl 11:45
Gilla
Förmodligen på grund av överansträngning som Björn skriver. Att sadla om till framfotslöpning utan dämpning och tro att man kan springa en mil direkt är dömt att misslyckas. Dämpade skor försvagar muskler och ligament i fötterna som tar lång tid att bygga upp. Barfotalöpning påfrestar även vaderna och hälsenorna vilket innebär att man med fördel kan köra en del tåhävningar.

Sedan tycker jag att det inte råder något tvivel alls om att framfotslöpning är det sätt som vi människor är byggda för att använda.

Men som sagt: Skynda långsamt! Det tar tid att bygga upp muskulaturen igen efter att ha studsat omkring på hälen i högteknologiska skor.
Magnus S
1975 • Norrköping
#16
26 juli 2011 kl 08:44
Gilla
Hej igen.

Powerwalken får vila så länge då vi köpte en trappmaskin hem där jag inte får ont. Löpning sker i skogen och cyklingen funkar utan problem.
Kör mycket stretchning vilket hjälper samt värmande antiinflammatoriskt salva både morgon och kväll. Detta skall nog lösa sig : )
Blir det värre lägger jag till vila men just nu känns det okej.
Synd med trappmaskin när det är härligare att gå ute bara.

Mvh Magnus
Magnus S
1975 • Norrköping
#17
22 augusti 2011 kl 14:29 Redigerad 22 augusti 2011 kl 14:30
Gilla
Hej igen.

Vill tacka för alla tips med antiinflammatoriskt salva, stretchning samt negativa tåhävningar och framförallt vila ibland ; )
Allt detta gav mig gott resultat och i helgen vart det 11,9 km på asfalt helt utan problem vilket innebär ett hopp inför Göteborgsvarvet 2012.
Tiden vart 55,09 min på 10 km vilket jag är oerhört nöjd med också och målet är under 2 timmar på Göteborsvarvet.
Nu krö jag bara långpass varannan vecka för att spara på bena då övrig löpning är 4-7 km i skogen.

Så tack för alla tips.

MVH Magnus
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#18
23 augusti 2011 kl 14:22
Gilla
Jag hade själv stora problem med benhinnorna tidigare. Jag har sedan dess kortat ner mitt löpsteg, och landar mer mitt på foten än på hälen som förr, och har sedan dess inte haft några känningar i benhinnorna. Hoppas du slipper dina problem fram till varvet, och lycka till med ditt mål!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.