Löpning Träning 7 inlägg 3368 visningar

Vad kan felet vara? (Försämrad prestation)

1978 • Lindome
#1
3 januari 2008 - 23:09
Gilla
Har nu löptränat i drygt ett år. Första 5-6 månaderna gick resultatkurvan stadigt uppåt. Precis som väntat. Men sen dess har mina resultat bara blivit sämre och sämre. Har försökt att felsöka men jag fattar ingenting.

Jag springer ca 3 pass/veckan. För det mesta 5-7 km men ibland lite längre. Förut låg ett hyffsat ansträngande pass med snittpuls runt 167 på 5:50-6:00 min/km. Nu ligger passen med samma puls och upplevd ansträngning helt plötsligt ner mot 6:30 min/km. Ändå har jag trappat upp träningen i vad jag tror är försiktiga och lagom doser.

Jag försökte under en kort period att köra mycket lågpuls i hopp om att vända kurvan men märkte snarare en försämring under den perioden (som iofs inte var speciellt lång som sagt). Jag har försökt mig på lite intervaller men dom snabba intervallerna ligger numera på ugf samma hastighet som jag tidigare kunde springa 5 km rakt av på - mer fixar jag i dagsläget inte.
Har alltid varit slarvig med kosten och där borde jag skärpa mig, men jag ser ingen skillnad på hur jag åt när jag presterade bättre tider mot hur jag äter idag. (Har precis varit och köpt vitamineraltabletter för att se om det kan göra någon skillnad). Min järnvärden mättes för inte så länge sedan och är hyffsat normala.

Detta är oerhört frustrerande! Och även om jag fortfarande tycker om att springa och inte har några planer att lägga av med det så känns det ju rätt nedslående att jag inte bara har avstannat i utveckling utan till och med försämrat mina resultat.
Ska kanske tillägga att jag orkar längre sträckor nu än tidigare så där har det skett en förbättring. Min vilopuls har legat stadigt på 48-50 bpm hela tiden och jag har inte haft några direkta sjukdomsperioder/skador.

Någon som har råd och tips? Vad har jag missat?
(Kolla gärna min löpdagbok för mer info)

Kan också tillägga att jag på onsdag ska iväg och göra laktattest på Aktivitus och de kommer lägga upp ett 4 månaders träningsprogram åt mig (i hopp om att vända trenden).
Jenny
1975 • Bjärred
#2
4 januari 2008 kl 09:02
Gilla
Jag har bara tränat i ett halvår och jag hade en väldigt uppåtgående resultat kurva de första två månaderna. Från att inte orka springa i 10 min till att springa 6 km med ca 6 min/km. Sen blev jag dunderförkyld och fick bihåleinflammation och bronkit som inte ville gå över och bestämde mig för att ta det lite lugnare. Så jag började köra lågpulsträning. Det som har hänt mig är att jag blivit långsammare men jag orkar längre sträckor. Det enda jag kan tänka mig är att när jag för många herrans år sedan simtränade, så kommer jag ihåg att man ofta blev långsammare när man hade en period av mycket mängdträning. Men när man senare började lägga in mer fartträning så kom oftast resultatet och man började slå PB.

Annars är jag tyvärr som du vad gäller kosten, har alltid varit slarvig och det är ett av mina mål 2008 att försöka äta bättre.

Ska bli väldigt intressant att höra vad de säger på Aktivitus. Du får avlägga rapport efteråt.
#3
4 januari 2008 kl 09:15
Detta inlägg har raderats
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
4 januari 2008 kl 10:41
Gilla
Hej Kristina!
Först måste jag säga att jag tycker att du är jätteduktig som inte ger dig trots att du känner att du inte får de resultat du tänkt dig!
Jag tycker visst att man kan se en utveckling hos dig, i december -07 sprang du 17 km i samma fart/samma puls som du sprang 5 km på löpband i jan-07. Enligt min erfarenhet är löpband väldigt olika, en del är lätttare än ute, andra jobbigare. Kanske är det ett "lätt" löpband du sprungit på? De få gångerna du har sprungit med låg puls fick du ganska genast en genomsnittslig fartökning med ca 30 sek/km. Annars tränar du ju med ganska hög puls, du kanske skulle vara lite mer envis med lågpulsträningen?
Du skriver att du är slarvig med kosten, det är klart att det är viktigt att äta rätt för att prestera! Du skriver ju inte hur du äter, men enligt flertalet "uthållighets-profeter", triatleter m fl är är det ju viktigt att undvika blodsockervängningar.
Efter tips här på forumet köpte jag boken "Jag vill ju bara se bra ut naken" av Jonas Colting, och gav den till min godis-älskande och anaerobt tränande man i julklapp... och som rena trolleriet har den gamle styrlketränaren börjat springa långsamt och skippa godiset! Den var verkligen väldigt bra (tjuvläste!), så har du inte läst den så kan jag varmt rekommendera den. 39 kr på Adlibris.se bl a.
Lycka till, ge inte upp! Vi ses på gbg-varvet! /Maria
1962 • Vallda
#5
4 januari 2008 kl 10:44
Gilla
Kristina,
Kan det va årstiden ??? Vind, kyla, regn, ibland mörker + extra kläder saktar ner farten mkt för mig iaf. Läste i GP (?) om kost och träning, de flesta, framförallt män startar träning med tom mage och dessutom käkar man inget efteråt, viktigt med nåt direkt efter för att få en bra återhämtning.

Men viktigt också att "suget" ska finnas (inte kännas som tvång) att köra en runda, ibland kan man behöva ett avbrott, kortare pass (som Henrik beskriver) eller annan aktivitet, typ F&S gympa.

Ha tåla mod, & kämpa vidare !!!
1978 • Lindome
#6
4 januari 2008 kl 14:54
Gilla
Jenny: Ja, jag har ju tränat med lite lägre puls än vanligt de flesta av mina pass. Vi får väl se vad det ger för resultat med programmet som ska läggas upp med hjälp av Aktivitus-testerna där jag antar att ca 1 pass/veckan kommer vara med hög puls.

Henrik: Varierar längden på mina pass hyffsat, men det är klart att under 5 km var det länge sen jag körde. Kanske borde testa nått sånt ibland - kanske i kombination med en lång promenad innan/efter. Vilket tempo brukar du köra på de korta passen då? Är det maxtempo eller?

Maria: Maten är verkligen A och O. Har funderat på om det kan vara så att min kropp kanske fixade att springa 5-6 mil/månaden på min inte allt för optimala kosthållning men när jag sen ökade till 8-10 mil/månaden så finns det inte tillräcklig näring att ta av. Ska, precis som du, försöka vara nogrannare med vad jag äter (men det är svårt). Har också läst att det är flera som rekommenderat Coltings bok på olika trådar så den ska jag absolut införskaffa. Teorin med löpbandet funkar tyvärr inte då jag fortfarande kör på samma löpband med jämna mellanrum och försämringarna skett även där.

Lars. Resultaten började dala redan i juli/augusti så det går tyvärr inte att skylla på vädret i mitt fall. Nån "tvång" att springa känner jag inte. Har fortfarande löplusten kvar (som tur är).

Pga iskalla vindar ute blev det löpbandsträning idag. Fick för mig att jag skulle testa att maxa 5 km för att se vilken tid jag fixar i dagsläget. Blev tyvärr tvungen att bryta efter 3 km då jag kört på för hårt. Tråkigt! Sen fick det bli 5 långsammare km som avslut.

Tack för alla era funderingar!
#7
4 januari 2008 kl 15:18
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.