Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 3153 visningar

överbelastning / känning i benet

1989 • mönsterås kommun
#1
9 februari 2011 - 17:52
Gilla
Hej ! Jag är en tjej som springer fyra till fem gånger i veckan i olika tempon..Har funkat bra fram tills jag dagen innan julafton var ute o sprang i snön o halkan o spände mig jättemkt..Jag tror jag var dålig på att både värma upp o strecha men lite vill jag minnas att jag gjorde.. Efter den jäklans dagen har jag känt till o från i mitt ben .sticker lite , ibland ömmar o känns tungt... Har testat o vila i kanske sådär 4 dagar och sen har det försvunnit, men det har sen när jag väl börjat springa igen (har jag pressat mig för hårt, varit för ivrig) kommit tillbaka.. Så har det hållt på..vila o det går tillbaka, sen pressar jag mig för snabbt igen..Väldigt irriterande ..får ta ett allvarligt snack med mig själv.. Va ute o sprang idag o det kändes inget bra för jag pressade mig ju igår..Funderar nu på att vila från att springa cirka 10 dar o bara gå promenader el använda maskiner som inte belastar så mkt, och sen börja väldigt försiktigt o inte dra på...Är det ngn som kan ge något råd ? Kan det va något allvarligt el det kanske bara kommer tillbaka för att jag kör för hårt med en gång.. ? Verkar det vettigt att vila från löpningen en tio dar ? Vill ju bli bra o kunna springa som vanligt..mvh
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
9 februari 2011 kl 19:00
Gilla
låter som någon form av överansträngningsskada. fast vet ju inte säkert.
är det det så börja fånigt försiktigt. jogga lätt en kvart första gången. låt dig bara öka till nästa pass om du inte blev sämre av det du körde. fick du ondare efter du joggat, prova samma eller aningens kortare nästa gång. ha alltid en vilodag mellan passet. tålmod är grejen för dig nu. har själv kommit ur överansträngningar hyfsat snabbt (några veckor) på detta sätt. när du inte har ont längre, se till att variera tempo, underlag och distans så du belastar lite olika mellan passen. Har du ont någonstans mer än ett pass i rad, då är det dags att dra ner på träningen.

Hopaps du får det att släppa snart!
1981 • Dals-Ed
#3
9 februari 2011 kl 19:12
Gilla
Haka inte upp dig på antalet vilodagar. Behöver benet 20 dagar på sig att läka är det det du får anpassa dig efter. Att dra igång för tidigt gör bara att hela läkningsprocessen tar ännu längre tid och förmodligen får du lida för det längre fram i tiden.

Även om du vilar under de här dagarna så vila "aktivt". Gör övningar för att stärka just benen. Stretching osv. Det finns jättebra trådar om just det här på forumet. Ju starkare du blir i benen ju snabbare kan du sedan vara igång igen med löpningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.