Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 10700 visningar

Ont i fötterna, fel på skorna?

Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#1
11 augusti 2010 - 02:47 (Redigerad 11 augusti 2010 - 02:52)
Gilla
Tjohej, ni verkar vara haj på det här med skador, så jag testar att skicka iväg en fråga.. =)

Kan väl börja med att ge lite information i alla fall. Har sprungit till och från i 6 år, för ungefär 1 år sedan fick jag en smart idé att jag skulle springa lite längre än vad jag brukade göra, var trött på 5km rundan som sprangs på rutin. Sagt och gjort, sprang ca en mil med ungefär 20-30% asfalt. Dumt nog för så klart drog jag på mig benhinneinflammation.. I alla fall.. vilade ett antal veckor, köpte nya skor som testades på löpband innan så jag inte skulle köpa fel skor. (visste inte ens att det fanns olika sorters skor, sedär..hehe) Vilan och skorna hjälpte sådär så jag la löpningen helt på hyllan i 8 månader och tänkte att det borde göra susen.

Vilket det också gjort till en viss del, men har börjat känna en smärta i fötterna som känns mer om man sätter tryck på och undrar helt enkelt om det kan vara skorna? Affären filmade i och för sig när jag sprang och analyserade lite snabbt, men sedan vet jag inte hur kunnig personalen var..

Svårt att beskriva var smärtan sitter , så jag skickar med en bild.
http://img440.imageshack.us/img440/7818/foti.jpg


Skorna, som kostade en halv förmögenhet, är New Balance 859. Är det någon som har någon idé, eller kanske också haft samma problem? Varken benhinnor eller fötter smärtar när jag springer, men trycker jag hårt gör det ganska ont..

Ska också nämna att efter dvalan drog jag i gång VÄLDIGT sakta, just för att inte dra på mig en till inflammation..
Robert Berntsson
1968 • Södra Sandby
#2
11 augusti 2010 kl 08:46
Gilla
Är det denna Walking sko du springer med? http://www.newbalance.se/Product/WW859GT
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#3
11 augusti 2010 kl 11:07 Redigerad 11 augusti 2010 kl 11:12
Gilla
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#4
11 augusti 2010 kl 11:12
Gilla
Man ska inte leka läkare, men jag känner igen det där rätt så mycket så jag undrar några saker.

Vad är det för typ av smärta: Stickande, brännande, skärande, krampande?

Strålar smärtan iväg åt något håll?

Om du "knycklar ihop" tårna och drar ihop foten så mycket som möjligt (som när man försöker plocka upp nåt från golvet med tårna) och håller den spänningen ett tag, gör det ont då?

Om du står på ett ben i en minut eller två, känner du av smärtan då i den fot du står på (du ska stå helt rakt och ha lätt spänning i benmusklerna)?

Känner du bara av smärtan när du rör dig eller känns den även av t.ex. på morgonen när du kliver upp?

Om du ger "rätt svar" på dessa frågor kanske jag har lite tips som kan hjälpa dig. :)

MVH Jenny
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#5
11 augusti 2010 kl 11:30 Redigerad 11 augusti 2010 kl 11:41
Gilla
Jadu.. beskriva smärta är jag väl inte jättebra på.. hmm.. men stickande eller skärande kanske.. var det nu är för skillnad. =)

Jo, om jag knycklar ihop tårna kommer smärtan efter en cirka 3-5 serkunder, ju "hårdare" jag knycklar ju ondare gör det, när jag släpper försvinner smärtan med.

"Om du står på ett ben i en minut eller två, känner du av smärtan då i den fot du står på (du ska stå helt rakt och ha lätt spänning i benmusklerna)?"

Njee, det kändes helt OK. Testade båda fötterna..

"Känner du bara av smärtan när du rör dig eller känns den även av t.ex. på morgonen när du kliver upp?"

Njae, innan när när jag vaknade kände jag inte av det, och det brukar inte kännas när jag går/springer heller, men nu efter jag knycklat ihop tårna några gånger så kändes det lite, det kan komma några sekunder eller en minut och sedan försvinna igen. Alltså nu när jag sitter still...
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#6
11 augusti 2010 kl 18:24
Gilla
Det finns massor med små muskler under fötterna och vissa av dessa är vi rätt dåliga på att använda. "Knyckelmusklerna" hör till dessa och - nu får någon rätta mig om jag har fel - hjälper bland annat till med att hålla upp fotvalvet i den höjd som foten är skapt att ha. Att det blir knas när de inte funkar som de ska är ganska logiskt.

För mig började det som för dig, sen blev det värre (t.ex. att det gjorde ont när jag vaknade) och det var för att det, enligt läkare, blivit inflammerat.

Jag fick rekommenderat av läkare att skaffa inlägg. Jag blev tjurig och tyckte "fan heller" (ska sägas att det här var ganska längesen så det var inte relaterat till träning för min del), mina fötter har funkat bra i hela mitt liv så nog ska det väl gå att fixa.

Fick tips av en bekant att varje dag stå på en stor handduk (modell badlakan) och med hjälp av tårna och knyckelmusklerna knyckla ihop hela handduken. Se till att verkligen lyfta och spreta med tårna för att greppa tag i handduk, överdriv hela rörelsen. Man får liksom lyfta hälarna ibland och mata ut handduken bakom sig. Mata 1-1,5 meter handduk morgon och kväll (om du använder en eller två fötter åt gången spelar ingen roll) och se om det blir bättre efter någon vecka.

Jag gjorde det medan jag borstade tänderna och till slut försökte jag slå hastighetsrekord. ;) På knycklandet då, inte tandborstningen.

Du kommer säkert få mycket bättre råd, men det kan vara värt att prova. :)

//Jenny
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
11 augusti 2010 kl 18:25
Gilla
Och självklart ska du se över skorna också, det kan mycket väl vara de som provocerat fram problemet. Gå till t.ex. Löplabbet eller Gå och Löp-kliniken och be om råd. :)

//Jenny
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#8
11 augusti 2010 kl 19:23
Gilla
Tack för tipset, ska testa att lyfta handukar med fötterna i några veckor och se om det hjälper. =)

Tycker det låter logiskt att det kan vara dåligt använda muskler som krånglar, så jag ska testa lite barfota löpning med. Det ska visst aktivera muskler som inte används jätteofta när man springer med bra dämpande skor. Sprang en 1-2 km på gräs för några timmar sedan, känner redan av lite träningsvärk.. förhoppningsvis kan jag gå imorgon. hehe.

Blev du av med dina bekymmer förresten? Var det inläggen som hjälpte tillslut? Eller sket du i dem och lyfte handukar istället? =)
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#9
11 augusti 2010 kl 19:29
Gilla
Jag struntade i inlägget, knycklade handdukar och kom igång med yogan (finns nog ingen träningsform som är så bra för fötterna) igen. Nu är det extremt sällan jag känner av det, men så sitter jag typ varje kväll och drar i ryamattan med tårna. :D

Behöver du stretcha musklerna, om du skulle få träningsvärk från för mycket handduksknycklande, så gå ner på huk, sätt knäna i backen och sätt dig bak på hälarna utan att sätta ner ovansidan av fötterna i golvet. Sitt där en stund, viktigt att du är rak i ryggen, så kommer du känna muskler i fötterna du inte visste att du hade.

Å, en sak till! Känn efter när du springer, och för all del när du går, om du spänner tårna. Många gör tydligen det, och det kan göra att musklerna under foten blir båda korta och spända.

Fötter är vansinnigt fascinerande. :)
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#10
11 augusti 2010 kl 19:40
Gilla
Hehe okej, och särskilt billiga verkar de inte vara heller. Tror en affär i stan tar 1500 för inviduella inlägg.

Jodå, den där övningen känner jag till, heh. Den ska visst vara populär bland de som har benhinneinflammation. Så den kommer nog användas ofta.

Och ska tänka på mina fötter nästa gång jag springer, hehe. Tror inte jag spänner dem, men det kanske man gör omedvetet.

Tack för tipsen, du verkar vara haj på fötter du! =)
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#11
11 augusti 2010 kl 20:09
Gilla
Om jag är särskilt haj vet jag inte. :P Jag är bara en glad amatör som har lätt för att bli väldigt nördig när något fångar mitt intresse. ;)

Hoppas det hjälper, du kan väl hojta till om ett par veckor så vi får veta hur det gått för dig!

//Jenny
1972 • Sjöbo
#12
11 augusti 2010 kl 20:19
Gilla
Har du provat att springa i ett annat par skor? Jag har problem med mina New Balance 1064 men längre fram. Påminner om Mortons men har också en försänkning i skon vars framkant trycker på samma punkt hela tiden. Tar man då 10 000 steg under ett pass blir det onekligen lite jobbigt för just denna punkt.
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#13
11 augusti 2010 kl 20:27 Redigerad 11 augusti 2010 kl 20:35
Gilla
@ Jenny, japp det ska jag göra.


@Niclas, njae, jag har ett par gamla asics liggandes, men vet inte om jag vågar springa i dem. För det första är de säkert 4-5 år gamla, sedan så var det dem jag sprang i när jag åkte på en benhinneinflammation. Nu var det troligtvis för jag gick ut för snabbt på ett nytt underlag men hade problem med domnade fötter en längre tid också. Vilket försvann helt när jag bytte till mina nuvarande skor.

Konstigt att du har samma problem med samma märke, kanske något skumt med dessa New Balance skor..
1972 • Sjöbo
#14
12 augusti 2010 kl 15:10
Gilla
Det kan förstås bero på skorna men då kanske inlägg inte är så dumt. Annars tycker jag du ska utmana dina muskler och senor i fötterna, dels genom stretching och dels genom lite styrketräning. Har du ett gym i närheten, kör tåhävningar och lägg gärna på rejält med vikt så musklerna verkligen får jobba. Sen kan du förstås också köra lite balansplatta, upphopp, tålyft och enbensknäböj.

Om det inte är något som är trasigt så hoppas vi på god rehabilitering.

Jag tycker alla löpare har samma typer av grundskada, antingen överansträngda senor, leder och muskler eller för svaga och oanvända. Då återstår ju alltid samma träning, stärka musklerna eller vila och sedan stärka muskler, senor och leder.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
12 augusti 2010 kl 16:10
Gilla
Intressant tråd det här. Mattias, jag tycker du verkar ha en sund inställning, bra att du testade barfotalöpning, jag tycker du ska fortsätta med det men inte för mycket i taget så länge du är ovan. Går det bra kommer du småningom förmodligen att vilja ha helt andra skor, fötterna trivs ofta med löpning barfota, eller så likt som möjligt, bara man inte chockar dem med det efter ett liv i skor.
Jag har ibland fått ont av skor som varit alltför uppbyggda under hålfoten. Kan man stärka fötterna så att man inte behöver (tror man behöver) något stöd under hålfoten känns det som om det är den bästa lösningen.

Niclas, jag förstår inte att du tycker att inlägg kan vara bra om man får ont av skorna!? Har kanske missförstått något, resten du skrev kändes ju klockrent!
1972 • Sjöbo
#16
12 augusti 2010 kl 17:09
Gilla
Jag hade problem med mina första skor så skaffade jag inlägg. Skillnaden för mig med högt valv blev att hålfoten hölls upp på ett helt annat sätt och jag fick mindre ont. Fastän jag bytt skor brukar jag fortfarande använda inläggen då och då för att få lite stöttning i hålfoten. Formgjutna inlägg kan ju vara bra för vissa så det är dumt att skippa det innan man provat. Skador är ibland som ett detektivarbete, man får pröva olika hypoteser innan man löser gåtan.
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#17
12 augusti 2010 kl 18:03
Gilla
@ Niclas, jodå, har tänkt börja styrketräna lite smått, men tänkte vänta till hösten i alla fall. Blir det lika kallt denna vintern som kommer kanske man spenderar rätt mycket tid där.. heh.

Tåhävningar började jag lite med för några dagar sedan, har väl inte de starkade vaderna då jag har ganska bra med träningsvärk nu, och att springa barfota lindrade väl inte träningsvärken precis, hehe. Så vikter när jag kör tåövningar är det väl inte tal om än i alla fall =)


@Oldboy, Yepp jag tänkte på det med, att inte gå ut för hårt och för långt. Det var ju riktigt kul så lite svårt att sluta springa bara.. =) Men jag ska öka sakta.

De skor jag kör med nu är ganska uppbyggda under hålfoten, bra mycket mer än mina gamla Acsis.

Ett par five fingers skulle vara riktigt kul att prova, men de verkar lite väl dyra. Och jag måste nästan testa dem innan ifall jag ska köpa, då min ena stortå är sne, så vet inte om de passar eller ens går att springa i.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.