Löpning Kom igång 6 inlägg 4662 visningar

Börja löpa efter 6,5 månaders uppehåll

Tobias
1989 • Göteborg
#1
24 mars 2010 - 19:56
Gilla
Jag är en kille på 20 år och har varit ute och rest i 6,5 månader och jag har då inte tränat någonting överhuvudtaget, varken löpning eller något annat. Det har dessutom blivit en hel del alkohol men trots detta har jag inte gått upp något i vikt (klart jag har tappat en hel del muuskler och fått en hel del fett istället)

Innan jag stack så sprang jag 7km 3 dagar i veckan och hade ett tempo på ungefär 4.45min/km. Jag gymmade även ett par gånger i veckan och sen blev det något innebandy pass eller liknande varje vecka. Blev även lite längre rundor ibland.

Min fråga är hur ska jag komma igång igen? Har fortfarande kvar löpsuget men vet inte om jag ska ge mig på en 7km runda direkt i lågt tempo eller om jag ska ta en kortare runda i lite högre tempo. Hur ska jag lägga upp mitt schema för att komma igång igen tycker ni? Läste någonstans att man inte har konditionsminne på samma sätt som man har "musklenminne", d.v.s. när jag nu börjar gymma igen kommer musklerna snabbt byggas upp till den nivån de va på innan, men med konditionen är det som att börja om på 0 igen och det kommer gå lika långsamt som första gången (bprtsett från psyket).
Johansson
1977 • Göteborg
#2
24 mars 2010 kl 20:54
Gilla
Jag är lite i samma sits som dig, sprang samma sträckor dock inte lika snabbt. Har på grund av knäproblem och låg motivation bara gjort ett par ströpass sedan i slutet av oktober. Det har varit jobbigt att komma igång, inte som att börja från noll men jag har varit trött och haft ett lågt tempo. Jag tror det handlar om att bygga upp rutiner kring träning och känna sig fram. Personligen skulle jag ha svårt att springa de längre sträckor som jag sprang tidigare, såpass har jag tappat känner jag. Jag ska springa Göteborgsvarvet och kommer från och med nu börja springa lite lätt för att helt enkelt bara få upp lite flås igen. Vi får se hur lång tid det tar innan jag är tillbaks i samma form som för 5 månader sedan. Lycka till hursomheltst, det är nog många som varit i din och min sits,
1969 • Sala
#3
24 mars 2010 kl 21:04
Gilla
Enligt Jack Daniels Running formula ska du springa en tredjedel av veckodistansen i tre veckor, 50% i tre veckor, 70% i tre veckor, 85% i tre veckor och till sist 90% i tre veckor, i enbart lugn distansfart, förutom de sista tre, som får innehålla tröskelfart.

Enligt min erfarenhet från i januari, februari stämmer det väldigt bra, men jag kunde nog öka lite snabbare än så. Kolla min ökning, som har fungerat bra, även om jag har legat på gränsen, men inte över gränsen, för vad kroppen klarar för ökning. Men jag har inte haft mer än ett enda kvalitetspass, och det var efter nästan två månader, för att kolla hur snabb jag är och därmed om jag låg på "rätt" hastighet på träning. Däremot har jag blandat in några "strides" på 150 m, i hög fart, för att vänja kroppen vid fart. Först om några veckor tänker jag börja med riktiga intervaller som regelbunden tempoträning.

Alltså: Inget högt tempo på minst två månader, gärna längre. Lycka till!
1953 • Södertälje
#4
24 mars 2010 kl 22:29
Gilla
En variant som jag fick köra efter en belastningsinflammation i foten för att den inte skulle komma tillbaks vilket skiljer en del från din sits men som borde funka.
Välj en sträcka på 3-4km. Gå tre minuter, spring 2 minuter (INTE ditt gamla tempo utan lite långsammare 5 -5.30min/km eller så). Var det lite jobbigt kan den upprepas vid nästa pass. Om inte så nästa pass gå 2min, spring 3minuter. Nästa steg gå 1 minut, spring 4 minuter och till sist spring hela sträckan. Därefter kan man börja öka distansen ev. med gåpauser. Du känner själv hur många pass du måste köra av varje steg och inte oftare än varannan dag och som i ett annat inlägg, när du väl är tillbaks på din gamla distans så ska du vara försiktig med att öka tempot.
Tobias
1989 • Göteborg
#5
25 mars 2010 kl 07:57
Gilla
Tack för tipsen.

Mårten: Menar du att om jag sparang t.ex. 20km i veckan för ett halvårsedan så borde jag nu springa 6,6km i veckan förste tre veckorna, sen 10km kommande tre o.s.v.? Spelar det någon roll om jag delar upp det på ett, två eller tre olika pass? Och sen när jag springer 90% så bprde jag göra det i tröskelfart? Och var är "strides" för något?

Får se hur jag känner efter första passet och om jag kanske ska köra med gå-springa intervaller som kaj sa. Gissar att jag kommer känna själv i kroppen hur pass fort jag ska öka.
1968 • Falun
#6
25 mars 2010 kl 08:36
Gilla
Du, Tobias, är så pass ung så jag tror nog inte att det är någon större fara att köra på från början, utan några större krav på hastighet eller distans, så kommer du nog ganska snart att vara tillbaka i "gammal god form".
Viktigast är nog att få tillbaka rutinen att kuta regelbundet.
Det är trots allt en viss skillnad på att vara tjugo och att vara uppe i fyrsiffrigt, som vi andra som alltid får ha skaderisken i bakhuvudet så fort vi vill dra på lite extra.

Man får också komma ihåg att Tobias inte kommer tillbaks från skada, utan från ett frivilligt/ofrivilligt uppehåll.

Personligen har jag på senare tid mer gått över till långa, långsamma pass, och skippar mer eller mindre helt intervaller och liknande tokerier. Finns ingen anledning för mig som siktar på Mara i 5-fart att tokrusa 200 och 400 m.
Jag kallar alla mina pass för kvalitetspass iallafall oavsett vad Mårten eller Jack D eller någon annan säger.
För övrigt skall Jack Daniels drickas, inte läsas. Dock så kan inmundigandet resultera i en del idéer och diverse teorier.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.