Löpning Träning 29 inlägg 1453 visningar

Framfotslöpning okänt?

Anders Ericson
1979 • Lund
#1
11 mars 2008 - 16:47
Gilla
Hej,

Har nyligen börjat ge mig ut och springa igen och har läst en hel del på forumet här, bland annat om framfotslöpning. Jag har aldrig vart någon utpräglad häl-löpare, utan har nog landat lite mitt på foten. Har börjat flytta fram isättningspunkten lite efter att ha läst mycket positivt (och vettigt) om det här.

Var idag och tänkte köpa ett par nya löparskor, och nämnde att jag löpte mer på framfoten än på hälen, varpå de först trodde att jag skojade med dem. Ingen av dem hade hört talas om framfotslöpning (3 st försäljare) och de rådde mig att börja sätta i hälen först istället. Det var helt främmande för dem att springa på framfoten.

Är framfotslöpning något som är relativt okänt? Måste säga att jag blev förvånad av deras reaktion. Om man läser forumet här känns det som att springa på framfot eller häl är en lika grundläggande fråga som om man pronerar eller inte.
< < < 1 2 > > >
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
11 mars 2008 kl 16:58
Gilla
köpte du skorna på maxi? ne jag skojja men i en riktig löpbutik skall de absolut veta vad det innebär att springa på framfoten. Märkligt.
Anders Ericson
1979 • Lund
#3
11 mars 2008 kl 17:06
Gilla
Nej, det var inte på Maxi :-)

Det här var på en TeamSportia butik, relativt stor och välsorterad på skor. Ska man kanske söka upp en mer dedikerad löpbutik?
1959 • Saltsjö-Boo
#4
11 mars 2008 kl 17:12 Redigerad 11 mars 2008 kl 17:13
Gilla
Skoetablissemanget är väl ganska inriktat på att sälja högklackade löparpjäxor för motionärer (för att citera Magnus Werner), därav försäljarnas oförstående... :-)

Är man framfotslöpare ska man nog undvika skor som är höga under hälen. Stabilitet i hälen har man nog ingen nytta av heller. En neutral sko kanske funkar bäst.

Lätta tävlingsskor är nog mer anpassade för framfotslöpning. Eliten springer ju oftast framfot..
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#5
11 mars 2008 kl 17:16
Gilla
En kompis var på Runner´s Store efter att ha läst en masa gott om dem här och sa han körde framfotslöpning, och "experten" sa: "Varför då?"

Jag tänker då aldrig gå dit iallafall :
Magnus
Stockholm
#6
11 mars 2008 kl 17:59 Redigerad 11 mars 2008 kl 18:02
Gilla
Det är nog en kombination av ointresse/okunskap om löpteknik hos försäljarna och att skotillverkarna lurat i oss att man ska "landa mjukt på hälens utsida och rulla längs med hela fotbladet i steget" (så står det ordagrant i boken "Spring snabbare" från Runner´s World.

Att en försäljare på Team Sportia inte känner till framfotslöpning är inte speciellt förvånande, där ska du knappast förvänta dig nån djupare kunskap om löpteknik, men att en försäljare på Runner´s Store inte vet vad det innebär att springa högt på fotbladet är oroväckande.
Annika Andreasson
1975 • Stockholm
#7
11 mars 2008 kl 19:59
Gilla
Jag fick liknande reaktion på löplabbet när jag skulle pröva skor. Jag sprang som vanligt och försäljaren envisades med att jag skulle landa på hälen, trots att jag sa att det inte var mitt "naturliga" löpsteg. :-/
1972 • Göteborg
#8
11 mars 2008 kl 20:33
Gilla
Sanningen är väl den att de vill sälja skor som inte främjar en korrekt löpteknik. Ett citat ur Gordon Piries bok (http://www.gordonpirie.com/) kanske kan vara på sin plats för att belysa situationen.

"Most running shoes today are designed and constructed in such a manner as to make correct technique impossible (and therefore cause chronic injuries to the people who wear them). It is a common misconception that a runner should land on his or her heels and then roll forward to the front of the foot with each stride. In designing their shoes, most shoe companies fall prey to this incorrect assumption. The result is that running shoes get larger and clumsier every year. Far from protecting runners, these shoes actually limit the runner´s ability to run properly, and as a result may contribute to the injury epidemic."
Roland Söderström
1962 • Onsala
#9
11 mars 2008 kl 20:59
Gilla
Om man läser på Newton Running så behöver man bara ta reda på om anklarna rullar inåt eller utåt när man böjer på knäna.
När man har konstaterat vilket kan man köpa newton skor. http://www.newtonrunning.com/customer_support/choosing_a_shoe_and_size.php

Jag är pronerare och mina newton fungerar kanon.
Jag har aldrig haft skor som sitter lika bra på foten.
Antagligen för att som framfotalöpare behöver man inte en lika stabil sko.
Eller löparpjäxor som Olof Reimer kallar dom :-)

Jag tror åxå att som framfotalöpare kan man ha betydligt "enklare" skor.
Och då tjänar inte sko företagen lika mycket pengar.
Dom stora skoföretagen satsar väl lika mycket pengar på forskning i framfota löpning som oljebolagen satsar i el-bilar...
1974 • Göteborg
#10
11 mars 2008 kl 21:18
Gilla
Undra vad elitlöpare (som jag antar mestadels springer på framfoten) använder för skor när de tränar? Ett antal olika beroende på träningstyp, kan jag tänka mig, men kanske mest lättare skor utan så mycket dämpning?

Jag skickade en fråga till Mustafa Mohamed om vilka skor han brukar använda. Hoppas på svar.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#11
11 mars 2008 kl 21:34
Gilla
På torsdag har vi i göteborg teknik träning med aktivitus.
Då kanske man kan fråga lite om skor.
1978 • Lindome
#12
11 mars 2008 kl 22:24
Gilla
I den informationen jag fått från Activitus står det under teknik:
"När du springer ska du vara avslappnad i axlarna, titta frakt fram, och sätta fötterna med en rullande rörelse från häl till tå. Håll utkik efter Aktivitus löpskolningspass som vi kör då och då i Göteborg. Fråga oss!"
Så min gissning är att det är "hällöpning" ni kommer få löpskolning på av Aktivitus - men jag ser fram emot deras svar när ni frågar angående framfotalöpning!
Margit S
1961 • Luleå
#13
12 mars 2008 kl 08:51
Gilla
Vad kan det vara för nackdelar med framfotslöpning?? Jag känner att det går mycket bättre att springa för mig på framfot, springer jag som jag hittills gjorde från häl-mellanfot så kommer jag inte fram en meter, löparknäet slår till direkt. Så jag lufsar på framfötterna på bandet, så skönt och jag är tacksam för varje meter jag får springa och det gör inte ont någonstans. Men jag törs inte mer än 1-1,5km än så länge, vill vänja mig. Vilka är varningssignalerna för skador jag kan få av framfotslöpning?
1975 • Göteborg
#14
12 mars 2008 kl 09:20
Gilla
Jag provade att springa på farmfoten under cirka 3 månader men var tvungen att sluta, trots att det totalt sett kändes bättre, eftersom jag fick rejält ont på insidan av mitt ena knä. Jag antog att det helt enkelt berodde på att jag har ett sämre löpsteg som framfotalöpare än när jag srpinger som jag alltid gjort. Jag gick tillbaka till hällöpning och problemen försvann. Men detta tror jag inte är ett generellt problem med framfotslöpning utan något som drabbade mig pga min dåliga framfotsteknik. Jag kommer att försöka igen när jag köpt nya skor och fått lite teknikträning, för totalt sett var känslan att springa på framfoten fantastisk.
1972 • Trollhättan
#15
12 mars 2008 kl 11:31
Gilla
Hej på er alla.
Fantastiskt vad man kan lära sig på gamla dar´. Jag har sprungit en del i mitt liv (dock inte så långt) men har aldrig känt till begreppet "framfotalöpning". Eller "kadens" som de diskuterade på ett annat ställe. Där ser man att man alltid kan lära sig något nytt.

Själv kan jag bara konstatera att mitt löpsteg skiljer sig markant ifrån när jag är ute och joggar/kör distanspass mot när jag trycker till extra för att springa fort.

Jag tror dock man ska det det lite försiktigt med att ändra sitt löpsteg för mycket. Man har ett naturligt löpsteg. Bevara det och förädla det men förändra det inte för mycket.
1972 • Göteborg
#16
12 mars 2008 kl 13:11
Gilla
Patrik, "man har ett naturligt löpsteg" säger du, detta är nog visserligen sant, men det finns inget som säger att detta "naturliga löpsteg" är ett bra löpsteg. Tvärtom är det nog så att det krävs mycket träning för att öva upp ett bra löpsteg. Om man trivs med sitt steg, håller sig skadefri och inte är intresserad av att förbättra sina tider osv behöver man ju inte ägna sig åt löpstegslaborationer. I annat fall tycker jag absolut man bör träna träna upp det. Det är väldigt sällan ens "naturliga löpsteg" är optimalt.
1972 • Trollhättan
#17
12 mars 2008 kl 14:01
Gilla
Du har rätt doppler. Det krävs träning att öva upp sitt löpsteg. Men det behöver inte innebära att man måste göra en stor förändring och byta ut sin gamla hällöpning mot framfotalöpning, såvida man inte själv tycker att det känns rätt.

Bara för att förtydliga: Detta är bara min personliga uppfattning och jag har ingen expertis bakom mitt påstående. :-)
EvaMarie
1957 • Linköping
#18
12 mars 2008 kl 18:57
Gilla
Framfotsfunderingar:

Det här är inget som jag läst mig till eller som kommer ifrån någon form av expertis, utan bara från funderingar och tankar när jag varit ute på mina löprundor.

Många diskuterar "framfotslöpning", men handlar det inte egentligen om hur man placerar sin tyngdpunkt under löpningen? Om jag springer upprätt eller till och med bakåtlutad, då hamnar ju häken först i marken - eller det blir i alla fall väldigt svårt att få i framfoten först.

Om jag däremot flyttar tyngdpunkten ANINGEN framåt, ja då blir det automatiskt så att framfoten kommer i först. Som jag ser det ger det en hel rad andra fördelar. Bland annat blir det lättare att löpa eftersom jag helt enkelt flyttar fram benen under kroppen, skulle jag inte göra det skulle jag falla på näsan. Nu springer jag med tyngdpunkten stabilt framför mig.

Det innebär också att kroppen kommer framåt till stor del "av sig självt" och jag slipper (över)anstränga de muskler jag annars skulle använda för att förflyta kroppen framåt och genom tyngdpunkten som jag annars måste göra om tyngdpunkten är rakt upp eller bakåt. (Var det någon som förstod resonemanget? Hör själv hur "luddigt" det låter...)

Således: Bätrre löpekonomi och minskad skaderisk, i alla fall när det gäller benhinnorna... och kanske andra muskler och muskelfästen som man överbelastar.

Kom gärna med synfunkter - det här är som sagt bara mycket amatörmässiga funderingar.
1969 • Sala
#19
12 mars 2008 kl 19:00
Gilla
Lite off topic men, det är inget fel på löparpjäxor. Jag skulle snarare kalla det snobbism att klanka ner på dessa skor. Jag har blivit av med mycket bekymmer med knän, ljumskar och smalben sedan jag bytte till sådana skor (Asics Nimbus 9). För oss som inte jagar sekunder är självfallet väldämpade skor det bästa, liksom upprätta racercyklar passar bäst för de flesta jämfört med sådana som man lästan ligger parallellt med marken på. Nej, väldämpat är bara bra, och att landa på hälen funkar väldigt bra för mig, iallafall med löparpjäxorna på.
1969 • Göteborg
#20
12 mars 2008 kl 21:57
Gilla
Om människan hade varit gjord för att landa på hälen hade evolutionen sannolikt tvingat fram en fettklack på ett par tre centimeter under densamma och hälen skulle dessutom haft en mycket större area för att bättre fördela trycket. Antagligen bättre då att landa naturligt där foten är som bredast och tryckbelastningen blir som minst och utnyttja fjädringen i hålfot, fot/underben och underben/lår.

Att sedan de flesta inte är vana att springa så och att det krävs en långsam tillvänjning är en annan femma. Kortsiktigt är det säkert bra att låta skorna sköta all dämpning och stabilisering, men långsiktigt är det bättre att bygga upp fotmusklernas naturliga förmåga till detta.

Jag tror på tunnare sulor, men att skynda långsamt.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.