Löpning Träning 108 inlägg 7945 visningar

Våga vägra långpass

1974 • Kristinehamn
#1
18 oktober 2009 - 17:02
1 Gilla
Kanske är det lite som att svära i kyrkan men jag har länge tyckt att vi motionärer sätter lite för stor tilltro till långpass i segt tempo i träningen inför ett marathonlopp. Man läser ofta att "långpasset är nyckelpasset" och liknande. Min filosofi har en tid varit att så ofta jag kan träna i tempon som är klart snabbare än tävlingsfart för att göra kroppen bekväm med själva tävlingsfarten. Jag kan inte säga att jag har sett några nackdelar. Tidseffektivt, roligt och mycket givande.

Nu tänkte jag göra följande lilla ovetenskapliga test med min kropp: Jag har ett nysatt personbästa på marathon på 3:06,45. Är anmäld till Sthlm marathon 2010. Mitt (livs-)mål med löpningen är sub 3timmar. Det kommer inte att bli lätt att nå dit och lyckas jag så kan nog ingen säga att jag har tränat fel. Jag tänkte mig att inte köra något pass längre än 20 km inför Sthlm Marathon. Tror ni att det kan lyckas.?Kan tänka mig att sänka gränsen till 18 km, 16 km, 14 km... eller vilken limit gör testet intressant? Om det ens är intressant?

PS Kolla Clas Björlings träningsfilosofi på sid 45 i senaste Runners World. Lysande tycker jag!
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1969 • Sala
27 oktober 2009 kl 20:31
Gilla
Lars, är detta verkligen seriöst? Enligt vad jag har hört ska man verkligen inte ha två kvalitetspass om dagen, kanske inte ens två pass om dagen där ett av dem är kvalitet. Hur mår kroppen efter några år om man tränar intervaller två gånger om dagen?
1974 • Göteborg
27 oktober 2009 kl 20:41 Redigerad 27 oktober 2009 kl 20:50
Gilla
Det är nog seriöst, men helt säkert vet jag inte. En snabb avskanning av http://google.com/search?q=Yoshihisa+Hosaka verkar bekräfta artikeln.

Redigering: Mer spekulationer här: http://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=3032030

Redigering2: En person med okända meriter skrev i ovanstående letsrun-tråd:
"a lot of people now believe that total mileage is more important than the long run"
LN
1965 • x
28 oktober 2009 kl 00:09
Gilla
Nu är vi visserligen off topic, men varför skulle man inte springa kvalitet när man kör två pass samma dag, Mårten?

Jag rekommenderar snarare att när man har kommit så långt att det är dags att introducera dubbelpass, så ska man göra det just de dagar som man kör kvalitet.

För egen del springer jag helst runt en halvtimme, antingen fartlek eller med avslutande koordinationslopp ca tre-fyra timmar före kvalitetspassen. Då krävs det mkt kortare uppv innan man är redo för att köra fort.
1969 • Sala
28 oktober 2009 kl 07:51
Gilla
LN, jag är inte helt säker på att man inte kan köra kvalitet på dubbeldagarna, men träningsprogrammen från sådana som Daniels och Pfitzinger har enbart distans på dubbeldagarna, troligtvis med argumentet att man kommer upp i hög mängd just dessa dagar, och hög mängd bör inte kombineras med hög fart.

Med jag vände mig faktiskt inte specifikt mot detta, för det kan vara fel. Det jag vände mig emot var att ha kvalitet på både morgonpasset och kvällspasset. Det tror jag verkligen inte på. Då kan man lika gärna be till Gud om att få lite knäskador och lite ryggskador. Och varför inte be om lite artros när man ändå är på knä och ber? Eller har jag fel?
Magnus
Stockholm
28 oktober 2009 kl 09:56 Redigerad 28 oktober 2009 kl 10:04
Gilla
Vadå inte fungerar? Gubben är 60 år och springer marathon på 2:36. Han springer väl ungefär lika mycket mängd som de bästa senior-marathonlöparna, och kvalitetspassen är inte speciellt intensiva, det är inte direkt Vo2max-träning. Uppenbarligen fungerar det mycket bra.
1943 • Kållered
30 oktober 2009 kl 02:14
Gilla
Tänk vilken frihet vi löpare har, att själv kunna bestämma hur vi lägger upp våra träningspass och tävlingar på olika distanser från 1 km. till oändlighet. Vi är alla individualister och har olika förutsättningar för att prestera. Har läst igenom en hel del av innläggen här i debatten och kommit fram till att det finns tusen och ett sätt att träna på för att bli bättre. Så man kan nog ut av detta tolka att alla kan hitta sitt sätt att träna på för att finna tillfredssällelse. Själv har jag prövat på många av dom träningmetoder som här har nämnts, under mina drykt 35 år som jag sprungit ett antal marathonlopp i både tid och otid,dubbelmaror, 10 maror i följd. Snack om återhämtning däremellan.Så alla har vi olika förutsättningar, men det viktigaste i det hela är att vi har kul och mår bra. Så kämpa på alla och ha sköj.
30 oktober 2009 kl 05:46
Detta inlägg har raderats
1965 • Västra Frölunda
30 oktober 2009 kl 12:42
Gilla
Håller nog med K-G i stora drag. Man ska titta på den totala volymen snarare en enskilda pass. Det finns ingen silver-bullet utan för att nå en viss nivå krävs en given mängd träning. Sedan gäller det att utifrån sina förutsättningar fördela det hela i % kvalitet. På elit-nivå så används intervall träning flitigt för att få ihop kvalitet/kvantitet på ett vettigt sätt. Som amatör utan naturlig tillgång till banor så kan det dock kännas lite krystat med intervall träning. Jag tänker istället fläta kvalitetsträning i min dagliga träning som mestadels går ut på att ta mej till och från jobbet.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.