Löpning Avancerad träning 10 inlägg 2665 visningar

Är min puls orimligt hög?

1969 • Göteborg
#1
6 oktober 2009 - 21:00
Gilla
Har använt pulsklocka sedan juni och har kommit igång bra med regelbunden löpning med ca 10 km 2-3 dgr/vecka. Känner att jag har relativt bra kondis nu för att vara mig. Grejen är...snittpuls mellan 162-170 och toppar rundorna på mellan 180-189. Då försöker jag hålla ett behagligt temp och snittid på 5:30 min/km i inte allt för kuperad terräng. Har inte riktigt maxat ännu. För några år sedan - och lika många kilo sedan, sprang jag lätt 10 km under 5:00 min/km.

I övrigt har jag haft en liten känning i baksidan låret och sätesmuskeln i stort sett hela tiden, men sjukgymnast rekommenderar rörelse. Blir dock inte riktigt bra (det känns ordentlgit då jag tar i lite i uppförsbackarna). Har dessutom tappat 5 av 8 kg för att blilättare i steget.

Ligger jag orimligt högt i puls? Hur kan jag ändra min träning för att bli snabbare igen och få lägre puls? Några tips?
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#2
6 oktober 2009 kl 21:19
Gilla
Hej Erik.
Som diskuterat i detta forum många gånger, är det viktigt att tänka på att den enda du bör jämföra pulsen med är dig själv. Det finns "normalramar" (maxpuls=220-ålder) som passar in på många, men det är även många som faller utanför dessa ramar. Jag har en kvinnlig kollega i samma ålder som glatt och leende kör sina distanspass med 210bpm, medan jag aldrig sett min pulsklocka visa mer än 189bpm, och då sprutade mjölksyran ut ur mina öron.

Det du kan göra är att ta et test vid något institut där du testar maxpuls samt mjölksyratröskel. då får du fram värden som visar vilka pulsspann som passar just dig. Annars är det bästa att använda pulsklockan tillsammans med känslan av upplevd ansträngning (borgs skala), och kanske notera ner detta i din träningsdagbok.

Genom att variera din träning mellan längre, lugnare pass med "lågpuls/belastning", snabbdistans med "mellanpuls/belastning" och jobbiga intervaller kommer du troligen att se framgång över tid. Kroppen är duktig på att anpassa sig om du gör samma sak hela tiden, och behöver utmanas för att förbättra sig. Dock är det viktigt att påpeka att de pulsspann som gäller för dig, garanterat inte gäller mig, men det beror helt enkelt på att pulsen är individuell.

Om du har en testrunda som inte är speciellt kuperad kan du testa din framgång. För mig har det funkat att springa samma runda vid samma tempo, och sen se medelpulsen sjunka med bättre kondition. Alternativt kan du försöka hålla pulsen konstant och du kan då se hur medelpulsen sjunker över tid :-)

Lycka till
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
6 oktober 2009 kl 21:36
Gilla
Vad använder din kollega för pulsklocka. Jag tror inte att 210BPM är ett riktigt rimligt snitt att springa sina distanspass på.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
7 oktober 2009 kl 11:21 Redigerad 7 oktober 2009 kl 11:23
Gilla
Erik, om man istället använder dina tävlingsresultat för att ta fram ett tempo för dina lätta pass hamnar de betydligt långsammare än som du kör (blir väl då med lägre puls kan man tänka). Säkert bättre för dina skador att köra lite lättare också.
Denna kalkylator stämmer ganska väl även med Jack Daniels´ VDOT-tabelller. http://www.mcmillanrunning.com
Mikaela Borneson
1981 • HÄGERSTEN
#5
7 oktober 2009 kl 12:18
Gilla
Gurra - Jag har kommit upp i 230 bpm på ett av mina träningspass, pulsen är som sagt väldigt individuell.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#6
7 oktober 2009 kl 14:25
Gilla
Gurra, jag tror hon använder en Polar. Jag förstår inte hur hennes hjärta fungerar, men hon har bra kondis och ser endast lagom anstängd ut, trots sin höga puls.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#7
7 oktober 2009 kl 16:17
Gilla
Mikaela: jag vet att pulsen är individuell, jag ifrågasätter varken det eller dina maxpulsnoteringar. Vad jag undrar är om 210BPM som SNITT under ett löppass då vederbörande inte är speciellt ansträngd, är tillförlitligt, vilket jag fortfarande inte tror.

Om person X springer ett distanspass i lugn fart, som jag tolkade att det rörde sig om, med snittpulsen 210 slag per minut undrar jag hur hög denna persons maxpuls är. 260? 270?
Stefan Lyander
1967 • Lidingö
#8
8 oktober 2009 kl 11:34
Gilla
Hej Erik,
Jag brukar springa pass mellan 7 och 20 km och ligger i snitt på ca 5:20/km med en snittpuls på 161. Jag tycker mig märka att jag börjar samla på mig mjölksyra vid ca 170 så för mig är 161 vid 5:20 ett ganska behagligt tempo.
Tar jag i lite extra i uppförsbackar så brukar pulsen gå upp till ca 177 och då är jag ändå långt ifrån slutkörd.
Detta innebär att formeln 220-ålder (=178) inte alls verkar passa för mig. Istället verkar formeln 210-(ålder/2) (=189) passa bättre eftersom mjölksyran i det fallet börjar göra sig påmind vid ca 90% av maxpulsen.

Det här med puls är alltså väldigt individuellt. Huvudsaken är, för mig iallafall, att jag har lite koll på hur jag ligger till under löppasset och dessutom ger det en klar indikation om dagsformen.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#9
8 oktober 2009 kl 11:41
Gilla
Gurra, jag har inte tilgång till min kollegas träningsdagbok och vet exakt hennes medelpuls på hennes pass. Det jag vet är att det skiljde över 50 slag mellan hennes pulsklocka och min när vi sprang. Jag låg precis under 160bpm och hon runt 210, och hon var inte överansträngd.

Avsikten med att jag skrev det var att visa det mest extrema jag har upplevd mtp puls, som en illustration på att vi alla har olika puls och endast bör jämföra med oss själva. Jag önskar inte at mitt exempel ska skapa någon större diskution, då jag endast refererade till en ögonblicksbild och var avsedd som en självupplevd illustration. Jag anser at riktvärden från producenter blir ofta sanningar, och önskar att få fokuset bort från detta.

Löparhälsningar från Tom
1969 • Göteborg
#10
9 oktober 2009 kl 18:32
Gilla
Tack Tom-Ingar, Maria och Stefan för goda råd. Det ligg er nog sanning i att min träning är allt för statisk. Tänker definitivt undersöka om tempo och puls kan bli bättre av varierad träning - både ur puls- och skadeperspektiv. Att maxpulsen i allra högsta grad är individuell, verkar inte råda ngn tvivel om.

Stefan, jag gillar din formel. Den passar mig rätt bra också :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.