Löpning Avancerad träning 13 inlägg 1552 visningar

Mjölksyratröskeln, finns den?

Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#1
30 januari 2009 - 17:18
Gilla
Det har ju debatterats i trådar angående intervaller och då bl.a. påståts att det inte finns någon mjölksyratröskel. Som läsare av dessa inlägg har jag blivit lätt konfunderad. Har läst en del (inte alla) artiklar folk länkar till men kan inte se nån enkel vettig förklaring till varför det inte finns nån mjölksyratröskel.

Jag trodde (tror) att mjölksyratröskeln är definierad som det läge då kroppens producerade mjölksyra inte längre hinns med att transporteras bort. Där (eller egentligen över denna punkt) kommer mängden mjölksyra i kroppen att ansamlas/öka. Detta skulle vara "populärdefinitionen" på mjölksyratröskeln. Ofta ansatt av mätningstekniska skäl till standardiserade 4 mmol/..../.... (Och vissa brukar nämna att det ung. motsvarar ett löptempo som kan hållas i en timme, etc, etc, etc)

- Har jag missat nåt?
- Är "felet" att det inte borde heta mjölksyratröskel utan laktattröskel eller möjligen blodlaktattröskel? (I så fall spelar det ingen roll för mig, namn som namn)
- Finns inte denna punkt (läge) där kropens mängd producerade mjölksyra/laktat överskrider mängden som kan brytas ned/transporteras bort?
- Om nu denna punkt existerar, är "felet" då att den inte spelar nån som helst roll för fysiologi och/eller löpning? Och att man därför säger att den inte finns.

Seriöst intresserad av vad som anses gälla. Såväl kloka som mindre kloka inlägg är välkomna. Men, skicka inte in länkar - förklara hellre varför det inte finns en mjölksyratröskel (för jag är ju indoktrinerad att den finns).

1981 • Göteborg
#2
30 januari 2009 kl 17:44
Gilla
Det finns en tröskel i livet, kärlek, jobb, vänner, pengar, träning.
Tränings trösklar stöttar man på titt som tätt, gäller att besegra dom, och det kan bara kroppen o knoppen utföra. Att övervinna trösklar är en "Runners high".

Vad trösklarna heter vet jag inte, det viktigaste är att jag fixar trösklarna

mvh
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
30 januari 2009 kl 17:49
Gilla
Som jag ser det (utan att länka!):

Grundläggande: Laktat (anjonen från mjölksyran) är ingen bov. Det är ett finfint bränsle, extra finfint för att det är så mobilt i kroppen mellan muskler (inkl. hjärtat), och levern). Däremot är blodlaktathalten en samvarierande indikator på något fenomen som gör oss muskeltrötta (utan att definiera "muskeltrött" närmare).

1. Vi är alltid både aeroba och anaeroba. Bara mer eller mindre beroende på arbetssituationen. Mjölksyra produceras alltså alltid.

2. Det finns ett läge då produktionen av mjölksyra går över en viss nivå då kroppen måste börja anstränga sig mer för att hinna återanvända laktatet. Men innan kroppen hinner ställa om sker in liten "extra ökning". Detta är den nedre tröskeln (80-85% av HRmax, åtminstone på någorlunda tränade )

3. Efter detta stiger laktathalten approximativt linjärt (mer linjärt ju bättre tränad personen är) med ökad ansträngning.

Någonstans inom 3 ligger marafart/LL-fart.

4. För eller senare nås så en punkt (även för kenyaner) då kroppen inte längre kan hålla en rimlig balans mellan produktion och återanvändning av laktat (Krebs cykel verkar vara djupt inblandad). Denna punkt sammanfaller med att personen upplever klart ökande problem att hålla farten (men det beror enligt senare rön inte på laktatet). Detta är övre tröskeln någonstans runt 90% av HRmax. Högre för kenyaner och andra ess, lägre för mindre tränade. Över punkten (strax) kan man normalt ligga upp till en timme med kraftig vilja. Under punkten (strax) normalt upp till sådär 1,5 timmar (halvmara). Det är denna tröskel som avses när man tränar trösklar och tempo.

Discuss!
1962 • Höganäs
#4
30 januari 2009 kl 19:24
Gilla
Mkt intressant ämne detta, men för en "vanlig dödlig" spelar det nån roll hur exakt man ligger på tröskelnivån??? Gäller inte detta bara elitmotionärer?
I yngre dagar när jag spelade fotboll löpte jag milen under 40min hur lätt som helst och halvmaran på 1.30. Detta bara genom fotbollsträning. Inga långpass alls, utan bara löpning tills man var helt slut, typ ruscher mellan 50-100meter. det var inte snack om trösklar o nivåer utan bara "in i skiten" tills man var färdig med löpningarna. Tyvärr tar ju åldern ut sin rätt så idag kan jag inte köra lika hårt. Har funderingar på att bara köra fartlek som hårdare pass, kanske inte tillräckligt för att nå mitt max åldermässigt.
Finns det andra förslag tar jag gärna emot dessa, tävlingsjävlen finns fortfarande kvar ;-).
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
30 januari 2009 kl 19:35
Gilla
Man vet när man gått över tröskeln (man måste sänka farten!). Det fina är att lära sig att INTE gå över tröskeln, speciellt på halvmaran, men också för långsammare löpare på milen där tröskelfarten närmar sig milfarten (eller är samma rent av). Snabbare löpare klarar utan problem att pressa sig över tröskeln på milen.

Kort sagt: vill man träna sin tröskel spelar det roll. Annars inte.
1962 • Höganäs
#6
30 januari 2009 kl 19:42
Gilla
Hur långa sträckor i "tröskeltempo" bör man då springa för att det ska ge bra resultat för en halvmara?? Är det kortare och riktigt hårda eller längre lite lugnare???Kortare menar jag 400-600m och längre allt från 1-5km.
1943 • Täby
#7
30 januari 2009 kl 21:46
Gilla
Att det finns farter som man inte kan överskrida om man ska orka hela vägen är ju trivialt. Att dessa "fartgränser" varierar med sträcka och person är lika självklart. Visst kan dessa fartgränser kallas trösklar. Men vad har det med mjölksyra att göra?
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#8
30 januari 2009 kl 22:00
Gilla
Ha ha ha Mikael, håller med.

Sven A:s definition 4 är ju det jag också kallar tröskel. Om det sen beror på mjölksyran/laktatet i sig eller om mjölsyran/laktatet uppstår i stor korrelation till detta spelar för mig mindre roll.

Och finns denna punkt (tröskel) så känns ju påståenden som "mjölksyratröskel finns inte" som lite väl ovederhäftiga.

Peter:
I somras körde jag tröskel/tempopass typ 4-6*1000m i tröskeltempo (1 min vila) eller 1*4-6km i tröskeltempo eller (vilket var nytt för mig) fartökning ca 3km till knappt tröskeltempo under andra halvan på mina långpass om 15-18 km. Dessa pass var mina nyckelpass inför Stockholm HM och jag sänkte mitt pers rätt bra där. Så helt fel metod kan det inte vara. (Finns säkert andra lika bra och kanske till och med bättre, men detta fick mig att må super.)
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#9
31 januari 2009 kl 09:17
Gilla
”Någonstans inom 3 ligger marafart/LL-fart.”
Vad betyder detta? 3 vadå?
1943 • Täby
#10
31 januari 2009 kl 11:37
Gilla
Peter
fotbollsträning med korta snabba ruscher ger utmärkt resultat.
Med risk för att utmana Utmanaren ger jag ändock en länk där korta snabba pass jämförs med traditionell konditionsträning.
http://jp.physoc.org/cgi/reprint/575/3/901
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#11
31 januari 2009 kl 12:23
Gilla
Aja, baja Henry :-)

Min undran gällde iofs inte om korta snabba intervaller ger bättre resultat än "traditional endurance training" för löpare som siktar på 5km-M.
Utan mer om huruvida "mjölksyratröskel" finns eller inte.

Jag tycker nämligen det är mycket uppseendeväckande (men därmed inte omöjligt) att det inte skulle finnas en mjölksyratröskel. Som jag som förstått definitionen. Dvs, jag tror att det finns en mjölksyratröskel.

Kommentar kring korta intervaller/VO2max:
Det finns uppenbarligen studier av både studenter och deras handledare/professorer som kan påvisa båda varianternas fördelar. Men tycker mig att nutida rön oftare påvisar just VO2max före Tröskel som den enskilt bästa metoden mätt över en kort och väldefinierad period, typiskt 4-8 veckor. Tror (säger tror) dock att man ska beakta grunduppbyggande träning som ett nödvändigt ont, f´låt, behov också. Likväl som man behöver ren maffe eller lugn distans *tror* jag man behöver tröskel, både som uppbyggnad för tuffare träning och som bra träning i sig.

- Men denna tråd handlade om mjölksyretröskelns existens eller icke. Så detta kommentarslutstycke hör nog mer till de andra intervallträningsmetodernas trådar.
1974 • Göteborg
#12
31 januari 2009 kl 15:11
Gilla
Här är en websida som kritiserar mjölksyratröskelbegreppet: http://www.coachr.org/lactate.htm

Om man ser till de manliga världsrekorden, kan man inte se en skarp gräns där hastigheten sjunker markant.
10000m - 2:38/km (klart över tröskeln)
21,1km - 2:47/km (ungefär på tröskeln)
42,2km - 2:56/km (klart under tröskeln)
Sven Andersson
1966 • Kista
#13
31 januari 2009 kl 16:18
Gilla
Jo, ju bättre tränad löparen är, desto närmare ligger löparens två trösklar hans/hennes VO2Max, vilket innebär mindre förändring av fart vid ökad distans. Om man nu tror på trösklar, förstås.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.