29 maj 2024 kl 10:51
Redigerad 29 maj 2024 kl 10:59
Håller med om allt som Robert skriver i #2 men lägger också till att detta med zoner inte är någon exakt vetenskap. Puls varierar också med ganska många variabler som dagsform, träningsstatus, sömn, stress med mera. Jag gjorde tröskeltest på Aktivitus 2021 men tycker de pulszoner jag fick på testet stämmer dåligt med min känsla av ansträngning, framförallt att deras zon2 skulle gå ända upp till LT, som i mitt fall var 172 bpm/4:35-fart, det är mera zon3 för mig. Jag brukar snitta 175 bpm för några år sedan när jag var i bättre form och sprang maraton, vilket känns som hög zon3. Det kan ha att göra med att min maxpuls kan börjat ha sjunka en del p g a ålder, eftersom jag numera har svårt att få upp min puls över min då definierade AT 185 bpm, maxpuls nog strax under 200), ens på tävling. Eller, så fick jag fel värde på testerna av någon anledning.
Sedan är detta med att träna i olika zoner också en funktion av hur mycket man tränar, desto högre mängd, desto färre "hjältepass" i zon5 kan man springa eftersom det sliter för mycket. Mindre volym ger mer tid för återhämtning och då kan man ta i mera på intervallpassen.
Jag tycker träning i zon3 kan vara ganska formskapade och det är härlig känsla att någon gång i veckan få springa på lite, jämfört med den lättare distansfarten.
Den "norska modellen" som nämns bygger på hög mängd och lite lägre intensitet på intervallerna och egentligen är det ganska självklart att det har effekt då grundupplägget ger hela fem intervallpass per vecka, dubbla trösklar tisdag och torsdag och backpass på lördagar. Det blir alltså mycket tid varje vecka i en relativt hög intensitet.