18 december 2023 kl 18:31
Redigerad 18 december 2023 kl 18:40
Tack för inspelen nept och Jens! Jag har ännu inte gått till källan, men den här Lydiard verkar ju dyka upp både lite här och var, så snart får man väl ta och kolla upp honom ordentligt också.
I "Stora löparboken" av Hans Wiktorson, som finns i min bokhylla, så finns ett träningsupplägg för långdistansare och maratonlöpare som baseras på Lydiards metoder. Nu finns det upplägget i kapitlet "Elitlöpare" och i grundträningsperioden ligger det från 10 tim löpn/vecka och uppåt, fördelat på 11 pass/vecka.
Även där finns uppåt 20% "kvalitet", om man betecknar 1,5 tim fartlek/vecka som kvalitet, samt 30 min intervall-löpn/vecka. Nu är det en bit kvar tills jag, en 50-plusrookie, kommer upp till 10 tim/vecka (försöker pusha upp mot 5-6 tim löpn/vecka nu), men det kan ändå vara intressant att snegla lite på passen och upplägget.
Träningsupplägget är enl. uppgift designat på 70-talet av två svenskar, Erik Wiger och Ulf Högberg i samarbete med bl.a. Idrottshögskolan i början av 70-talet. Dock har man utelämnat "de groteska långpassen, gjorda på vunna erfarenheter". Långpassen i det här upplägget är max 2 timmar.
Författaren skriver att "Metoden har förvisso några år på nacken men dess användare nådde sådana resultat att en återgång är att vänta." Boken är tryckt 2005.
Förutom långpassen och "kvalitetspassen" ovan så så är det i princip bara distanslöpning inlagt i pass om 30-60 min. Första månaderna, okt-dec, på 70% (Av vad? Det vete tusan, men jag förmodar av HR-max), därefter ökar intensiteten för eftermiddagspassen till upp mot 80% under de följande månaderna, jan-feb (75%) och mar-apr (80%).
Jag tänker att jag kan testa att lägga in lite tröskelpass istället för intervaller och fartlek. Sliter förmodligen inte lika mycket som intervall-träning och blir lite mer kontrollerat än fartlek. Och jag tror det kan vara nyttigt att ha några kortare pass då och då med något högre intensitetsnivå, så att inte systemet bäckar igen helt under vinterhalvåret.