Löpning Övrigt 71 inlägg 17665 visningar

65 plus

Rosmarie Magnusson
1954 • Björneborg
#1
1 september 2019 - 20:09
1 Gilla
Hej finns det några kvinnor och män som tycker om att träna och är över 65 år?
Vore kul att ha ett forum där vi delar medgångar, motgångar, tips till varandra............................
< < < 1 2 3 4 > > >
Walker67
1947 • Växjö
#61
11 oktober 2021 kl 23:21
1 Gilla
Efter en 7 veckors luftrörsinfektion har jag börjat komma igång med träningen. Första fyra veckorna sprang jag inget och kom sen igång med underhållsträning med promenad och lätt cykling. Gjorde ett löptest inför ett ev deltagande i veteran-DM, men då kom febern tillbaka och sen har det suttit i bröstet med hostningar och segt slem. Nu sista veckan har det börjat släppa och har kunnat köra några löppass, men jag ligger fortfarande 2-3 min långsammare än normalt på min 5 km runda, då jag fortfarande inte vågar dra på för fullt, Min åkomma har stora likheter med twar, men det är inget som läkarna vill diagnostisera utan jag har fått besked från VC att det tar tid att läka ut infektionen i luftrören. Nu återstår att se om jag lyckas ta mig tillbaka till "min nivå" eller om jag fastnat i ett lägre trappsteg för gott.
Tomas Hidman
1955 • Västerås
#62
12 oktober 2021 kl 14:47
5 Gilla
Jag har alltid haft känsliga knän som begränsat hur mycket jag kan löpträna. Jag har behövt flera vilodagar efter ett löppass. I år har jag provat ett nytt upplägg: Att springa nästan varje dag men istället så kort och lugnt att det fungerar. Jag har också fokuserat på ett så mjukt och skonsamt löpsteg som möjligt. Jag har gradvis kunnat öka distansen och detta har gjort att jag fått ihop lite mer mängd än tidigare år.
Resultatet är att jag gjort mitt snabbaste Blodomlopp 10km på 7-8 år och även Lidingöloppet 30km gick snabbare än de senaste 5 åren. Så slutsatsen för mig är att även lugn skonsam daglig träning om de gör att man får ihop lite mer mängd är en fördel. En bättre löpteknik har nog också bidragit. Övrigt tränar jag rullskidor - stakning och lite cykel, skidor på vintern.
Kommer att fortsätta på samma sätt även nästa år, kanske jag kan tåla att lägga in lite mer tröskelträning.. Kul när man hittar nya angreppsätt och saker att jobba på!
1954 • Falun
#63
12 oktober 2021 kl 18:42
4 Gilla
Kul att du hittat ett recept som håller. Jag löptränar 5-6 dagar i veckan men 2/3 av all träning är med ganska låg puls, grön zon eller lägre. Dessutom är många pass rätt korta 6-7km. Men två pass i veckan är lite hårdare oftast i tröskelfart. Det är väl därför jag klara så många pass per vecka när jag väldigt sällan är helt slut efter ett träningspass. Dessutom har jag alltid ett pass styrketräning, ska ju vara viktigt för oss äldre.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#64
12 oktober 2021 kl 20:21
Gilla
Intressant att du kan träna så pass mycket som du gör och framförallt med ett så gott resultat.

Det där med styrketräning för oss äldre, vad kör du för styrketräning. Är det ungefär som ett medelpass på F & S eller mer löprelaterade övningar?
1954 • Falun
#65
12 oktober 2021 kl 20:55
1 Gilla
Jag kör Core, för att inte som tidigare falla ihop i överkroppen som jag gjorde för 20år sedan när jag blev trött på löptävlingar. Sedan kör jag styrka för benen: benpress, benspark, lårcurl, vadpress och lite för rörligheten. Vi kör ibland stationer på utegymmet men annars kör jag mest själv på gymmet.
Tomas Hidman
1955 • Västerås
#66
13 oktober 2021 kl 07:45
Gilla
Intressant, det stämmer ungefär med vad jag kom upp i, i slutet på sommaren 5-6ggr/v och ca 7km, men jag sprang nästan bara lugnt. Hoppas kunna bygga på med tex ett tröskelpass per vecka och gärna ett långpass varannan vecka så småningom. Jag har svårt för att få rutin på styrketräning, men tänker att backintervaller skulle kunna vara ett alternativ. Vad tror ni? Körde det några gånger innan jag startade upp min "dagliga" löpning i våras.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#67
14 oktober 2021 kl 11:20
Gilla
Ja Leif, det är väl bara gå till gymmet igen.

Tyvärr har jag ett motstånd för att gå dit. Tillbringade 3-4 år innan mina meniskoperationer där och när dom hittat att det var menisken det var fel på, så blev det 3-4 år till på gym. Men det är nyttigt.
1955 • Lidingö
#68
14 oktober 2021 kl 14:31
3 Gilla
Hej!
Jag är 65, snart 66 och joggar 2-3 ggr/vecka. Detta har jag gjort sen 25-årsåldern och fortsätter så länge jag kan. Kul med forum för oss som är lite äldre! Älskar att springa och även promenader i skogen. Styrketränar tyvärr inte men borde! Har klarat mig ganska bra från värk och besvär från ben och knän. Har dock senaste tiden lite ont i vänster fotvalv. Har googlat om det kan vara hälsporre (dock inte ont i hälen) eller något som heter tibialis posterior syndrom. Någon som känner igen detta??
Walker67
1947 • Växjö
#69
14 oktober 2021 kl 22:53
Gilla
#46
hemokromatos har det med blodet att göra och hur påverkar det prestationsförmågan ? Du skriver att du lämnar blod varje vecka, varför ? Finns det någon medicin eller behandling som lindrar sjukdomen ?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#70
15 oktober 2021 kl 06:43 Redigerad 15 oktober 2021 kl 06:58
1 Gilla
(Trådkapning av en 65 minus.)

Hemokromatos är en genetisk defekt som stör järnbalansen i kroppen, järn lagras in i levern på ett osunt sätt. Däremot kan "vanligt Hb" vara lågt, vilket det nästan alltid är för mig, så att något järn kunde vara för högt var inget som jag kunde ana.

Jag trodde jag var trött och segt att springa pga lågt Hb eller någon annan obalans, men fick ingen respons på vårdcentralen ("kan man springa 2-3 mil i veckan är man inte sjuk", jag anklagar dem dock inte för sina förenklade bedömningar, måste vara svårt att hantera så vitt skilda åkommor som de gör). Till slut gjorde jag en blodanalys på ett privat labb, och hittade högt sk ferritinvärde, som behövde ytterligare underökning och så är det sen ett gentest som enkelt visar om man är mutant.
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/hepatologi/hemokromatos-primar/

Ingen medicin finns, förutom klassisk åderlåtning... i början med täta intervaller tills ferritinvärdena kommit ner i rätt intervall, därefter regelbunden blodtappning var 6-8 vecka resten av livet. Inget högt pris direkt. Nu kan jag lämna på blodcentral och blodet används, det är ju inget smittsamt. Med behandling ser man inga effekter på förväntad livslängd, puh!

Påverkan på prestation/kondition är oklart. Det är en ganska vanlig (1/200 eller 1/300 av befolkningen med rötter i norra Europa kan ha anlagen, i Sverige vanligare i Norrlands inland, har kallats Jämtlandssjukan) underdiagnosticerad åkomma om det är den ärvda versionen (det finns även sk sekundär hemokromatos pga yttre påverkande faktorer), men verkar vara ganska ointressant att forska på. Har hittat en studie endast, som indikerar försämrad prestationsförmåga konditionsmässigt: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17568251/

Senaste tappningen var min första "riktiga blodgivning" på blodcentral, den var konstigt nog en riktg pärs för kroppen jämfört med alla tappningar på sjukhuset för att återställa ferritinvärdena. När jag sprang några dagar efter tappningen kändes det jättetungt i bröstet, och när jag kom hem såg jag att jag var blå om läpparna! Det har aldrig hänt förut. Ska bli intressant att se vid kommande blodgivningar. Det är iofs lite mer blod vid en blodgivning (480 ml) än när jag tappade på sjukhuset (ca 400 ml).
1950 • Västerås
#71
15 oktober 2021 kl 14:01
5 Gilla
Jag är 71 och började springa mer frekvent förra året när vi skulle hålla oss från gymmet. Har avverkat ca 150 mil sedan dess, det blir ett par ggr i veckan. Avverkat tre tjejmillopp som känns bättre för varje år. Förra året blev det många virtuella lopp. Styrketränar ett par ggr i veckan och är med på spinning som jag hållit på med i många år men fick avstå under pandemin innan jag blev vaccinerad,
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.