Löpning Kost & Näring 110 inlägg 21875 visningar

Hur går en NORMALviktig person ner i vikt?

Monika S
1983 • Sthm
#1
18 september 2008 - 17:33
Gilla
Alltid när man läser i tidningar eller på nätet om folk som har gått ner i vikt är det alltid "överviktiga" personer. Det är "lättare" att gå ner i vikt om man väger mycket (missförstå mig inte nu). Man drar ner på onyttig mat som äter varje dag eller börjar träna mer osv. Men om man väger normalt, tränar och äter ganska nyttigt redan, hur går man ner i vikt då?

Jag bara undrar....det står ju aldrig någonstans.

Då säger någon: Nej det är klart eftersom en normalviktigt inte ska gå ner i vikt.
Men jag undrar i alla fall...
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Allie K
1974 • Knivsta
#41
26 november 2008 kl 15:35
Gilla
Fast Coltings tävlingar, är inte de ganska lågintensiva och långvariga? Alltså, de pågår under lång tid, så att fettförbränning blir viktigare? Då är det väl anda kostråd som gäller, än om man satsar på att spinga fort som fan i en halvtimme? :-)
1983 • Linköping
#42
26 november 2008 kl 15:38
Gilla
Klart vi inte behöver tycka lika. Men tror vi såg på hennes fråga på olika sätt. Hennes fråga var Hur går en NORMALviktig person ner i vikt? och inte Hur ska man äta och träna för att slå världsrekord på milen? det är två helt skilda frågor och jag svarade på den första. Alltså helt allmänt och inte för någon med elitsatsning. Satsar man på eliten i löpning så tror jag det är väldigt sällan man behöver tänka på att tappa massa kg utan istället inte tappa för mycket.
Tror inte heller lågkolhydratkost passar till alla som tränar hårt, men du kan ju kolla jonas colting, han verkar klara det rätt bra.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#43
26 november 2008 kl 15:47
Gilla
Coltings rekord på maran i en Ironman är 2:44, det tycker jag är väldigt snabbt.
Det är väl knappast fett han lever på då.
Allie K
1974 • Knivsta
#44
26 november 2008 kl 15:47
Gilla
Jodå, det finns riktigt duktiga och elitsatsande löpare som kan "behöva" gå ned lite ibland. Jag själv springer väldigt mycket och skulle lätt gå upp 20 kilo ändå om jag tillät mig att äta som jag ville. Kakor, glass och godis varje dag, mm... Jag kan vara ett riktigt kakmonster och glassmonster. Det är ju liksom ofantliga mängder energi i sånt skräp, typ 500 kcal/100 g kakor kanske och ett paket på 300 gram äter jag lätt upp på en kväll om jag tillåter mig det och det är ju inte varje dag man gör av med 1500 kcal på träningen, även om man tränar mycket.
1983 • Oslo
#45
26 november 2008 kl 15:58
Gilla
Roland: Vældigt nyfiken o detta hør inte riktigt till tråden men hur laddar du infør en tævling nær du utesluter pasta m.m???

Hade varit super om du kunde skriva hur mycket du æter oxå, sæg tex att du ska tævla kl 14 halvmara:)
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#46
26 november 2008 kl 17:18
Gilla
Daniela:
Tror att jag o Roland har ungefär samma syn på käk.
Jag kan bara svara för mig, men jag följde Coltings råd och körde en rotfruktsplåt i ugnen inför Varvet och övriga lopp. Tror att jag åt en bit kyckling till det..
Om jag trycker i mig pasta nu i "laddningssyfte" kan jag nästan bli illamående. Jag äter bra (hoppas man ju) till vardags och gör inga större förändringar när det blir allvar, kanske lite extra bara. Så gör vi med tävlingshästarna också, och syftet är att en stor kostförändring inför tävling innebär också energi för att ställa om till den "nya ordningen". Om det fungerar bra i träning varför ändra? Det kanske inte är optimalt, men jag mår bra.
Men om det är rätt är en helt annan sak :-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#47
26 november 2008 kl 21:23
Gilla
Daniela: jag käkar vid 9 tiden en omelett med massor av grönsaker.
4 ägg och 4 msk grädde.
Massor med spenat paprika sockerärter lök tomat eller dyl.
vid 12 tar jag en laxklämma med spenat lök paprika tomat.
Sen dricker jag normalt, inget special extra och INGEN sportdryck.
Har aldrig haft så mycket sprutt i benen tidigare, på vanlig pasta laddning alltså.

Men så käkar jag antagligen vicken lördag som helst...
Kanske 2 laxklämmor om jag inte ska tävla.

Veckan innan äter jag precis det jag brukar ingen som helst förändring.
Men man skall nog vänja kroppen med detta långt innan tävling.
Åsa O
1978 • Stockholm
#48
26 november 2008 kl 21:42
Gilla
Visst kan man få i sig tillräckligt med kolhydrater utan att äta pasta eller ris. T.ex pasta kokt med salt innehållaer ca 26 g kolhydrater/100g, kokt potatis innehåller 19 g kolhydrater/100g och kokta kikärtor innehållar faktiskt ca 23g kolhydrater/100g. Vilket innebär att man får i sig nästan lika mycket kolhydrater via kikärtor som via pasta men från kikärtorna får man dessutom 9 g protein (endast 4,5g protein i pastan) vilket ju är bra för muskelbyggandet. Jag vill inte med detta säga att det är fel att äta pasta utan bara poängtera att det inte enbart är pasta och ris som är någorlunda rika på kolhydrater. Själv äter jag gärna pasta om inte annat så för att det smakar bra helt enkelt.

Och till frågan: Hemligheten med viktnedgång är som många andra redan skrivit: Kaloriintaget måste vara lägre än kaloriförbrukningen. Tips är att föra matdagbok med kaloriberäkning och beräkna alla kalorier som förbrukas så är det lätt att se hur ekvationen går ihop.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#49
26 november 2008 kl 22:07
Gilla
Nja, jag äter faktiskt mer kalorier än jag förbrukar.
Jag går då inte upp i vikt.
Det är egentligen kärnpunkten i mina inlägg i denna debatt.

Jag förde mat-dagbok en vecka i Augusti. Kommer inte ihåg några siffror dock.
Kontentan blev att jag åt mer kalorier än jag förbrukade. (tränade inte pga skada)
Nötter var den stora kalori boven vill jag minnas.
Jag sitter på rumpan hela dagarna på jobbet och knackar på en dator.
Inte mycke kalori åtgång där inte.
Vad kan detta bero på då?
Jag tror att kroppen har lättare att bryta ner min "naturliga" mat.
Den bränner väl kalorier fortare än pasta/bröd/socker/lättmjölk ätarna.
Nån som har en bättre förklaring?

Jag var lite över normal viktig men gick inte ner.
Då började jag med Colting metoden, vips stack det ner ifrån 78 till 72.
Jag ökade faktiskt intaget, men enligt Colting med bättre mat.

En fullständigt ovetenskaplig undersökning av mig visar att:
Äter jag fíl med bra musli till frukost så blir jag trött på jobbet.
Äter jag en grönsaksomelett är jag jättepigg hela dagen.
Äter jag rågbröd med ägg/makril i tomatsås blir jag åxå jättepigg.
Muslin innehåller nog en hel del för snabba kolhydrater är min slutsats.
Allie K
1974 • Knivsta
#50
26 november 2008 kl 22:26 Redigerad 26 november 2008 kl 22:27
Gilla
Åsa: Jag har full koll på näringsinnehållet i baljväxter, äter nästan bara vegankost (kan fuska någon gång med nån ickevegansk sötsak), nämligen så det blir mycket sånt i mina måltider. :-) Tror dock inte att de flesta "köttisar" äter så mycket böner, linser och kikärter. Eller gör ni det? Potatis äter ju inte de som kör stenålderskost heller, men jag gillar det, i vart fall om det ingår baljväxter i måltiden också så jag får tillräckligt med kolisar, annars räcker det inte med två potatisar för mig iaf som springer 6-8 mil i veckan och ibland mer. När jag äter pasta så är det inga fjuttiga 100 gram kokt jag äter, det blir väl ingen mätt på (?), utan 100 g okokt så klart, vilket det väl är en 70g kolhydrater i.

Sen så undrar jag, ni som kör de här lågkolhydratdieterna, är det ALLTID ni gör det eller fuskar ni med godis några gånger i veckan? Gör man det så får man nog rätt välfyllda glykogenlager ändå, om man inte tränar väldigt mycket!

Vad bra att du hittat en kost som funkar för dig Roland. Själv kan jag inte träna bra på lite kolisar och jag blir också lätt nedstämd. För att serotonin ska kunna bildas krävs att man äter kolhydrater och äter man för lite får man låga serotoninnivåer, vilket sänker humöret.
1965 • Alingsås
#51
26 november 2008 kl 22:47
Gilla
Jag körde (relativt) strikt enl. colting jan-juni. Hade lite problem i början med blodsockret men jag härdade ut. Sedan började det hända saker. Gick från 74 kg till 68 kg. Jag kände att nu fick det vara nog om jag inte skulle tyna bort. Istället för att lassa in mer fett, protein gjorde jag tvärtom. Jag bor ovanför ett bageri och steget till diet på princesstårta var igång. Jag trodde att jag skulle svälla upp med en gång, men det tog 2-3 veckor innan det gav effekt. Så stark var förbränningen. Jag tränade givetvis under tiden.

Nu äter jag helt normalt men med stort inslag av kött/fisk/ägg, rotfrukter, grönsaker&frukt. Pasta,ris, potatis - gärna men i mindre mängd.
Idag väger jag 69 kg och vikten står still. Lite babyhull har jag men jag ser det som en kapitalförsäkring.
Åsa O
1978 • Stockholm
#52
27 november 2008 kl 09:31
Gilla
Är ingen expert på näringslära då jag endast läst 10 poäng av detta men jag tror inte att en normalviktig person med vettig kosthållning går upp i vikt om näringsintaget är något högt under en begränsad kortare period. Tror att det krävs en längre tid av konstant överintag för att kroppen ska börja gå upp i vikt. Det är sannolikt inte så att kalorierna måste gå jämt upp exakt varje dag för att man ska hålla vikten. Vi är ju alla olikaoch både förmåga att tillgodogöra sig maten och förmåga att förbränna den är individuell. Jag ville bara poängtera att man nog absolut kan klara sig bra med grönsaker rotfrukter och frukt som huvudsakliga kolhydratkälla. En person med ett dagsbehov av 2000kcal ska enligt nordiska näringsrekommendationer få i sig ca 240g kolhydrater/ dag (50E% av 2000 kcal) vilket jag inter tycker verkar omöjligt ens utan pasta/ris eller potatis.
Allie K
1974 • Knivsta
#53
27 november 2008 kl 10:19
Gilla
Vissa grönsaker och frukter är det ju mycket kolhydrater i. Bananer, fikon, vindruvor och baljväxter t ex. Men om man ska utesluta bröd, pasta, ris, potatis och annat som man normalt äter om man inte kör nån sån modediet så får man nog äta ofantliga mängder grönsaker och frukt för att få i sig tillräckligt med kolisar. Det blir ju fruktansvärt dyrt och tidskrävande! Man har väl inte lust att äta konstant. 2000kcal tror jag inte så många tränande personer har som dagsbehov, särskilt inte killar.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#54
27 november 2008 kl 10:37
Gilla
Allie: då borde jag och Dennis och Peter H förtvina.
Vi äter ju enligt kolting och vi får enligt dig inte tillräckligt med kolisar.
Jag äter då inga ofantliga mängder.

Hur som helst verkar vi må jättebra av att inte äta så mycket kolisar.
Vi tränar ganska flitigt alla 3
Allie K
1974 • Knivsta
#55
27 november 2008 kl 10:42
Gilla
Men Roland, hur var det nu då? Äter du aldrig godis eller andra sötsaker? Det var ingen som svarade på den frågan!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#56
27 november 2008 kl 10:53
Gilla
Jag äter nästan aldrig godis.
Kanske en chokladkaka i månaden.
Jag undviker socker så långt det går, det är riktigt svårt.
Äter jag socker är det ifrån tillsatt socker i nån halvfabrikat burk. (utan E´n)
Mycket sällan äter jag kakor eller bullar eller sockerkaka.
Ibland äter jag en bulle/kaka av artighet.

När jag blir "sugen" äter jag frukt och nötter, det blir en del...
Morötter och vitkål står även det på "sugen" menyn.

Men jag är definitivt ingen absolutist.
Henning Looström
1973 • Lund
#57
27 november 2008 kl 10:57
Gilla
Roland, säger du "frukt är godis" så stryper jag dig! :)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#58
27 november 2008 kl 11:12
Gilla
Hehe, frukt är gott, jag äter gärna och mycket.
Kan man då kalla god frukt godis?
#59
27 november 2008 kl 11:13
Detta inlägg har raderats
1975 • Karlstad
#60
27 november 2008 kl 11:22 Redigerad 27 november 2008 kl 11:23
Gilla
Vi är en grupp vänner som antagit viktväktarna som metod för att tilllsammans ska gå ner i vikt. Vissa mer och andra mindre.

Jag har tänkt att jag ska gå ner ca 10 kg. Vi har nu hållit på i nio veckor och jag har gått ner "bara" 3,5 kg.

Till saken hör att jag tränar väldigt mycket. Spinning, styrketräning och löpning och simning. Har ingen bil så då går jag eller cyklar till jobbet.

När jag kör högintensiv träning blir det 1-2 timmar per pass. Minst 5 ggr i veckan.

Den veckan jag tränat flest och längst pass då har jag gått upp ca 0,7 kg för att den veckan jag varit "lat" och inte tränat lika mycket då har jag gått ner 0,5-1,0 kg. Så där tröstlöst har det hållit på dom senaste 7 veckorna.

Viktväktarna har ju något som heter DUO-val. Vad bra tänkte jag och drämde i med 3 dl pasta när jag valde det. Jag har ätit mer kolhydrater än jag normalt gjort tidigare.

Nu har jag tröttnat på att inte vågen svarar..

För några år sedan testade jag Atkins och då rann kilona av.

F r o m i dag tänkter jag testa att i huvudsak äta proteriner och kolhydrater som finns naturligt i grönsaker och frukt.

Jag vill ha resultat !!!! Älskar att springa och det blir ju så myckelt lättare om kroppen inte behöver släpa runt på en massa onödiga kilon.

Vad tror ni, nåt jag ska lägga till i kosten och i så fall vad ??
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.