Löpning Skador & Rehab 55 inlägg 8851 visningar

höftproblem

1972 • västerås
#1
26 januari 2021 - 18:18 (Redigerad 26 januari 2021 - 18:18)
1 Gilla
Hej!

Jag har under en längre tid sprungit med smärta i höften som för varje löppass blivit värre och värre men envisheten (och idiotin) har gjort att jag fortsatt att springa. Men har nu kommit till den punkten att det inte går längre. Jag har varit hos en kiropraktor och han säger att jag är extremt stel och svag i höften i förhållande till min träningsmängd. Hade även en låsning i bäckenet. Han säger att jag ska vila från all träning. Men det är ju sååå svårt. Har provat att cykla på en motionscykel och det funkar utan att jag fåt ont. Är lite nyfiken på hur ni tränar, ni som inte kan springa pga överbalstad höft.
Och viktigast av allt, hur har ni fått hjälp och hur länge har ni varit borta från löpningen?
< < < 1 2 3 > > >
Linda Allgardsson
1973 • umeå
#2
26 januari 2021 kl 20:38
1 Gilla
Hej
Trist med skada.
Fått en stressfraktur i höften, som tur är väldigt tidigt skede. Har inte fått komma till någon fysio än men läst på i några artiklar o studier jag hittat.

Nu till en början undviker jag både muskulär ansträngning o stötar / belastning på skelettet. Enligt det jag hittat i artiklar är då alternativen simning med dolme (för att inte använda benen), armcykling o överkroppsstyrka.

I nästa skede tänker jag att jag kan börja belasta muskulärt men fortsätta undvika stötar. Jag tänker simning, fortsätta styrketräna men lägga till kettlebellsvingar o ballslam för att få upp pulsen.

Nästa steg blir nog cykling, burpees, mountainclimbers o sen crosstrainer.

Målet är löpning o där blir det nog modellen 6 x 4 minuter, där jag börjar med 1 min löpning + 3 minuter gång i varje set. Ökar löpningen med 30 s varje pass (3/vecka).

Men min plan bygger alltså på att min överansträngning sitter i själva skelettet o att musklerna egentligen inte är skadade. Och sen får vi se vad fysion säger när jag väl får komma dit.
Har vi tur så finns det kanske proffs i denna grupp ;)
Lycka till!
1978 • Linköping
#3
26 januari 2021 kl 21:08 Redigerad 26 januari 2021 kl 21:10
2 Gilla
Jag har sprungit med smärta i höften/ljumsken/framsida lår i 18 månader nu. Det enda jag med säkerhet kan säga är att det verkligen inte blir bättre av vila. Har också varit hos kiropraktor och går regelbundet dit för att korrigera höften samt att försöka öka rörligheten. Han säger att jag troligen får leva med viss smärta iom långvariga problem och att det inte skadar att fortsätta med löpningen. Jag lyckas ändå hålla igång hyfsat, men snabba intervaller har jag i princip lagt ner. Styrketräning är ju alltid lösningen på problem som dessa, men för mig har det blivit värre av träning med vikter. Knepigt läge. Mitt tips är att även gå till en fysio för att få hjälp med det muskulära.
1972 • västerås
#4
26 januari 2021 kl 21:39
Gilla
Tack för pepp! Javisst är det trist! Men det jag lärt mig att man måste lyssna på kroppen o pausa innan man "stupar". Har haft skador förr men de har försvunnit trots fortsatt löpning.
Tycker att du verkar ha ett bra tänk vad gäller rehab. Att undvika stötar odyl...
Ska träffa en sjukgymnast i veckan så vi får se vad hon säger...
Lycka till o hoppas att du är på banan snart igen!
1972 • västerås
#5
26 januari 2021 kl 21:44
Gilla
Ops...18 månader. Hur har det känts?
Jag har också fått övningar som gör att rörligheten ökas. O jag kör mitt stretchprogram 3 ggr/dag o jag har fått resultat. Mycket smidigare nu.
Kanske är så att min smärta inte försvinner. Men att jag får springa kortare sträckor o intervaller är väl bara o glömma...
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#6
26 januari 2021 kl 22:04
1 Gilla
2015 hade jag slemsäcksinflammation i höften. Två månaders rehab.

2018 hade jag samma problem som dig Fredrik. Sprang med smärtan i nästan ett år. Fick tips om ett par övningar som hjälpte mig i princip direkt. https://runnersconnect.net/psoas-and-hip-flexor-injuries-in-runners/

2020 fick jag problem med ländryggen efter ett lyft (kände inte av det direkt) kunde inte starta mina löppass. Sprang med smärta nån vecka. Ingen mening att fortsätta. Fullt med muskelknutor i sätet som även påverkade ischias och piriformis. 50 dagars rehab med div övningar och besök hos fysion för behandling och trycka ut muskelknutorna.
Fortsätter att köra rehab/prehab för detta då jag ännu inte är helt hundra.

1978 • Linköping
#7
26 januari 2021 kl 22:37
1 Gilla
Snyggt! Dessa ska jag testa, tack.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
27 januari 2021 kl 07:26
Gilla
Det är viktigt att du styrketränar dina svaga muskler, bara rörlighet gör att du är ännu svagare när du får börja träna löpning.
1972 • västerås
#9
27 januari 2021 kl 08:24 Redigerad 27 januari 2021 kl 08:24
Gilla
Precis så har min kiropraktor sagt. Först stretch och sedan stärka upp de svaga partierna. I mitt fall bål och säte. Men i ett initialt skede säger han att det är bäst med bara stretch. Vet inte om det stämmer? Alla säger olika...?!
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#10
27 januari 2021 kl 10:40
Gilla
Jag sprang med varierande höftsmärta i tio år. Med ökad träningsmängd kom smärtan förr eller senare. En röntgenundersökning i början av 2018 visade att jag har artros. Därefter har jag lagt om min träning. Jag springer kortare distanser och försöker undvika asfalt. Jag har börjat med landsvägscykling och försöker styrketräna helst två gånger i veckan. Idag är jag i det närmaste besvärsfri. Jag skulle rekommendera dig att fråga din läkare om du inte borde genomgå en röntgenundersökning av höften.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#11
27 januari 2021 kl 11:02 Redigerad 27 januari 2021 kl 11:02
Gilla
Höftsmärta är inte roligt. Jag har tidvis haft problem med höften. För mej uppträder den oftast på vintern. Troligen spänner jag mej när jag springer på halt underlag, trots att jag har bra dubbade skor.

Just nu är jag inne i en period med höftsmärta. Jag cyklar, motionscykel, vartannat pass nu. Det fungerar bra. Ibland smörjer jag in höften med liniment före löppassen. Det känns bra.

Det viktigaste är att inte överbelasta, så att man får en lång rehabtid.

Naprapater och fysioterapeuter är bra att besöka, för höftskador är så olika.
Nina Nylund
1979 • Torshälla
#12
28 januari 2021 kl 09:14
Gilla
Förra året drogs jag med inflammerat muskelfäste i höften. Stretchning och styrka samtidigt som jag först var tvungen att vila från löpning och sedan bygga upp sakta igen (försökte fuska o springa för tidigt och åkte på bakslag direkt).
Sen har jag en skada i bäckenet/höften som påverkas av löpning och jag går regelbundet hos kiropraktor samtidigt som jag stretchar mycket själv. Långsam upptrappning av mängden löpning, ännu vågar jag inte återuppta intervaller då jag märker av ökat tempo ännu...
Men efter två år av försiktig löpning (och flera för ivriga försök och efter dem återfall) har jag tvingats lära mig lyssna på kroppen och även lärt mig att skynda långsamt så nu börjar det kännas rätt bra igen :-)
1972 • västerås
#13
28 januari 2021 kl 10:02 Redigerad 28 januari 2021 kl 10:03
Gilla
Usch så tråkigt att inte kunna springa när man så gärna vill....jag förstår dig till fullo!! Jag undrar vad körde du för annan träning då du inte kunde springa? Eftersom det kryper ju i hela kroppen...
Besökte du någon sjukgymnast, eller var du bara hos en kiropraktor?
Tyckte du att kiropraktorbesöken hjälpte dig och vad gjorde han/hon?
1972 • Borlänge
#14
28 januari 2021 kl 10:20
Gilla
Jag får lätt spänningar kring/i höger höft. Mest troligt pga att jag är svagare på ena sidan. Styrketräning har gjort det hela bättre.
Och för att övervinna abstinensen när jag inte kan springa så mycket som jag vill, så blir det cykel och stakmaskin istället för att hålla uppe volymen.
Just nu känns det ovanligt bra, men vi får se hur det utvecklar sig framåt våren när det lätt blir mera löpning.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
28 januari 2021 kl 12:43
1 Gilla
Testa att stretcha insida lår lite extra, fick själv det i hemläxa av min naprapat igår. Tajta muskler på insida lår drar/roterar höften framåt.
Anna
1985 • Göteborg
#16
28 januari 2021 kl 15:02
Gilla
Hej!
Hade problem förra vintern med höften. Nu vet jag ju inte om det är samma som du har, men för mig satt det typ i höftböjaren och strålade ner i låret och i ljumsken. Troligtvis ngn överbelastning/inflammation i fästet. Om någon har samma problem som jag hade vill jag tipsa om en övning som verkligen gjorde mirakel (!!) för mig.
Görs i kabelmaskin, med kabeln fäst runt fotleden. Stå på ett ben och dra upp andra benet i 90 grader (lite lätt framåtlutad, som i ett löpsteg). sträck ut underbenet rakt fram så benet är sträckt och för tillbaka benet till stående position, samtidigt som du bromsar rörelsen. du ska känna att du får kontakt i höftböjaren.
Gjorde övningrn 3ggr/v och efter att ha haft problem i flera månader försvann det efter bara några gånger.
1972 • västerås
#17
28 januari 2021 kl 20:22
Gilla
Ska testa den övning du rekommenderade, i kabelmaskin.
Idag nämnde sjukgymnasten att det fanns risk för att jag har fått en slemsäcksinflammation i höften. Är det någon som vet hur rehab för den skadan ser ut o hur lång löpvilan kan bli?
Nina Nylund
1979 • Torshälla
#18
29 januari 2021 kl 14:15 Redigerad 29 januari 2021 kl 14:16
Gilla
Ja, jättetråkigt, man vill ju så gärna. Jag försökte med cykling och det fungerade bra för höften men jag tyckte det var så tråkigt.
De värsta veckorna kunde jag inte göra något då det till och med förvärrades av att gå promenader då så det var vila som gällde. Sedan bara långsamt och försiktigt mer o mer löpning.
Jag hittade lite styrkeövningar på nätet, o när jag körde dem blev det rätt mycket bättre omgående så jag försökte vara ihärdig med dem.
Nu med bäcken/rygg/höft problemet så är det kiropraktorn som har räddat mig! Jag får en låsning som jag lyckas hålla lite i ordning med stretching men jag går fortfarande ca varannan månad och då hålls det i hyfsat skick, måste dock fortfarande vara försiktig med att inte öka på löpningen för mycket...
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#19
29 januari 2021 kl 16:48
Gilla
#17
Jag hade slemsäcksinflammation hösten 2015. Minns dock inte hur rehab såg ut mer än att jag stretchade sätet flera gånger om dagen.
Sprang lite ibland under ungefär 2.5 månads rehab.

Fysioterapeutens ord var att jag förr eller senare skulle drabbas av samma problem. Frågan var bara när. Det kunde dröja 6 månader eller 1 år.
Har inte haft slemsäcksinflammation sen dess i alla fall även om jag nu i höstas haft problem med sätet och ländryggen.


1972 • västerås
#20
29 januari 2021 kl 17:00 Redigerad 29 januari 2021 kl 17:01
Gilla
Hur är skillnaden i mängden löpning nu från innan du fick slemsäcksinflammation 2015?
Nu har du problem med sätet skriver du...vad för problem? Hjälper stretch mot problemet?

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.