Löpning Kost & Näring 43 inlägg 22287 visningar

Övertränad?

Örebro
#1
7 mars 2019 - 13:38
Gilla
I juli i somras blev jag ordentligt sliten och hängig efter ett intervallpass. Låg väl på ca 1 träningspass/dag vid tidpunkten pluss att jag var aktiv med övriga icke-flås-aktiviteter under dagarna (paddling, disc golf, osv) . Tänkte att det skulle gå över men trötthetten har suttit i i varierande intencitet sen dess. Benen är ofta svaga som spaghetti och trots att jag ätit bra innan träningen kan jag gå tom på energi på bara några minuter. Har vid ett fåtal tillfällen känt mig relativt bra, men för det mesta går kroppen på halvfart. Kör jag ett lättare intervallpass blir jag ordentligt sliten i 2-3 dagar samt en tryckande huvudvärk som bonus. Läkarna konstaterade något låga blodvärden (ferritin 175 och Hb 132) i somras så jag började äta järntillskott (tveksamt om det var rätt beslut?). Har tagit alla möjliga tester vid flertalet tillfällen: T3, T4, blodbild, borrelia, testosteron, kalium, kalcium, vitaminer, hjärtat undersökt grundligt, gluten, blod i avföring, m.m. m.m. Läkarna hittar egenligen inget avvikande och någon har tyckt jag "känner efter" för mycket. Mitt ferritinvärde har sjunkit stadigt sen jag slutade med järntillskott och är nu lägre (155) än vad det var när problemen började. Skulle inte blir förvånad om det har sjunkit ännu mer sen sista kollen. Jag tränar årligen minst 400h (för några år sedan 5-600h) och känner min kropp ganska bra. Har kört flera Vasalopp och har tidigare aldrig varit orolig för att energin skall ta slut på långa pass. Numera vågar jag inte köra längre pass än 1h och då i princip enbart långintenvis träning.

Äter bra och varierat men ganska mycket vegetariskt vid tidpunkten då det började. Kanske för snålt med protein, vad vet jag? Har ökat intaget där.
Ofta illamående och konstig i magen på nätterna. Slutade med gluten helt (trots att ingen glutenintolerans är påvisad) och har då i princip aldrig haft problem på nätterna. Kan ibland känna hur hela kroppen vibrerar om nätterna av tarmrörelser, mer innan då jag åt gluten än nu.

Första perioden när tröttheten debuterade var jag ofta sömnig på dagarna och var ibland tvungen att sova, vilket jag aldrig gjort tidigare. Sov länge och bra på nätterna, men kände mig aldrig utvilda på morgonen. Senare (november o framåt) började jag sova väldigt knackigt om nätterna med ovanligt många uppvaknanden. I samband med detta har jag även fått problem med tryckande huvudvärk som kommer och går, men som kan sitta i flera dagar. Många gånger kan jag vakna med tryckande huvudvärk. Har aldrig haft problem med huvudvärk tidigare. så något är uppenbart fel. Tycker mig se ett samband att om jag tränar lätt högintensivt (typ 10x1min löpintervaller) så blir kroppen ordentligt sliten mot kvällen och ett par dagar efteråt. Jag sover dåligt och får tung huvudvärk. Känslan är att kroppen saknar något och så fort jag tränar lite lite för hårt eller för mycket så dränerar jag det sista som finns kvar vilket straffar sig med trötthet och huvudvärk.

Har börjat äta magneisum (testat flera olika sorters magneisum) och b-vitaminer. Tycker jag sover betydligt bättre om nätterna nu. Tidgare var jag alltid trött men aldrig sömnig. Huvudvärken består dock och känner mig inte alltid så utvilda på morgonen.

Någon som känner igen sig? Kan det vara så att min kropp inte tar upp vitaminer/mineraler som den borde ta upp? Kan det röra sig om överträning, trots att jag inte tycker jag tränat eller tränar extremt? Hur har sådant yttrat sig för er?
< < < 1 2 3 > > >
Johan Anderlund
1975 • Malmö
#41
12 november 2020 kl 19:39
Gilla
Jag har diabetes och känner igen några av symptomen du beskriver och kopplingen till blodsockret. Huvudvärk brukar jag få antingen om blodsockret snabbt rör sig upp eller ned, eller då man hamnar för lågt och kroppen kommer i chocktillstånd och det kommer en motreaktion. Ibland kan huvudvärken sitta i några dagar, även fast min blodsocker nivå är tillbaka på korrekt nivå.

Jag är ingen expert på det medicinska och vad som kan få bukspottkörteln att producera för mycket, för lite insulin, för långsamt eller för snabbt. Det kan säkert finnas olika orsaker till det. Men jag kan föreslå att mäta blodsockret före, under, och efter en aktivitet. T.ex vid intag av mat, eller vid intervaller. Så kan man följa hur insulinproduktionen ser ut, just då och se om det ser normalt ut. Kanske din insulinproduktion triggas igång ovanligt mycket av något skäl, vilket kan ge upphov till dina symptom, för att sedan långsamt återgå till normal nivå, men att du fortfarande har dina symptom kvar i en viss tid. Är det så, så fungerar inte att mäta sitt blodsocker en gång och tro att det fungerar som det ska.

Ett tips bara och jag hoppas det löser sig.
Walker67
1947 • Växjö
#42
13 november 2020 kl 18:46
Gilla
Jag vill inte skrämma upp dig, men är alla undersökningar gjorda för att förklara huvudvärken - skallröntgen ?
1986 • Stockholm
#43
18 mars 2021 kl 14:40
Gilla
Hej Ivan! Hur har det gått med allt?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.