Löpning Kost & Näring 11 inlägg 349 visningar

Varför förnekar »kostexperter« vetenskapen?

1983 • Linköping
#1
13 november 2008 - 20:02
Gilla
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10234 Hoppas länken funkar även utan prenumeration.

En artikel som säkert kan vara intressant för många här.

Somliga svenska kostexperter har kopplingar till både svenska och internationella organisationer med livsmedelsindustrin som intressenter. Detta färgar sannolikt experternas utlåtanden – i vart fall bör denna intressekonflikt tas fram i ljuset.

De senaste 6–7 årens forskning kring kostens sammansättning har i ljuset av även äldre arbeten visat att en kolhydratrik, fettfattig kost kraftigt ökar risken för fetma, metabola syndromet och diabetes [1]. Orsaken är att denna kost ofta leder till hyperinsu-linemi och insulinresistens. Följdsjukdomar till hyperinsulinemi inkluderar hjärt– kärlsjukdom [1, 2], njursvikt [3] och alzheimer [4]. Dessa sjukdomar har kraftigt ökat i hela världen.
1960 • Älmhult
#2
13 november 2008 kl 21:27 Redigerad 13 november 2008 kl 21:39
Gilla
Ja det är inte konstigt att de försvarar en fettsnål kost med de intressen de har!
Ofta talar de om hur farligt det är att vräka i sig fett bara för att man skippar de onödiga tomma vita kolhydraterna.....
Jag har själv sedan 2004 levt utan vita kolhydrater får nästan alla mina från grönsaker, frukt o i enstaka fall GI bröd o fullkornsprodukter.
År inte rädd för fett längre men vräker inte i mig ...men är inte rädd för ostar o grädde i sås mm.
Sedan jag började leva på detta sätt har följande hänt....jag håller min vikt och ser inte längre ut som en strandad valross o magen putar inte som en spärrballong!!!!
Under hela min kolhydratbaserade kost under min uppväxt (man fick inte bara äta sovel nej fy skäms ) så stog magen i fyra hörn fast jag då var smal!
Myrkrypningar i benen bye bye fast skulle jag slarva en tid kommer det tillbaka med en gång!
Det bästa av allt är att jag nu slipper gå o skvätta som en gammal hund, vakna massa gånger varje natt av att jag håller på att.... ja ni vet...Nu sover jag hela nätterna och är inte så utmattad av sömnbrist på dagarna.
Med kolhydrater, de kassa vill säga ,samlar jag vatten och jag tappar kontrollen av kisseriet, blåsan rules..... Kanske för detaljerat men inte desto mindre sant.
Rekommenderade min pappa denna livsstil i början på min nya ätkarriär (Atkins började jag med) och han blev inte bara av med sin tjocka mage utan han blev av med sin typ 2 diabetes!
Tycker synd om min arbetskamrat som råkat ut för detsamma och går hos dietist o äter en trist och spartansk fettsnål kost, de hänger inte med i alla de nya rön som nu inte längre är så nya och det kommer nog att ta tid innan de vågar ta bort skygglapparna o se att det kan finnas andra sätt än de socialstyrelsen rekommenderar!
: ) undrar om någon orkar läsa detta långa inlägg.
Annette
1960 • Skåne
#3
13 november 2008 kl 22:01
Gilla
"kolhydratrik, fettfattig kost kraftigt ökar risken för fetma, metabola syndromet och diabetes"

Jag antar att det är därför som japaner tillhört de friskaste och mest långlivade folken i den "moderna västvärlden". En kost som haft sådär 60-70% kolhydrater.
1983 • Linköping
#4
13 november 2008 kl 22:03
Gilla
Låter som det gått riktigt bra för dig, precis som för många andra som dragit ner på kolhydraterna.
Visst är det tråkigt med alla gamla dietister som inte är uppdaterade, men förhoppningsvis är vändningen på gång nu, budskapet måste spridas =)
Men vi ska inte glömma bort att lite extra kolhydrater kan vara bra ibland, i anslutning till träning.

Länktips: http://www.marksdailyapple.com/
Johan I
1987 • Örebro
#5
14 november 2008 kl 00:25 Redigerad 14 november 2008 kl 00:30
Gilla
Ät med sunt förnuft istället för att följa några ofta ovetenskapligt grundade kostråd... (Eller att lika många rapporter talar för de olika "sidorna")

Men en viktig sak ang. kolhydrater (och Simons uttalande)... det är inte bara viktigt vid träning, det behövs för att kroppen skall fungera. Kolhydrater är inga fiender. Likväl behövs fetter av olika slag. Så koster som tar bort endera är rentutav farliga för hälsan. Ät "okej" (varken "övernyttigt" eller "onyttigt") och fokusera på fysisk aktivitet istället.

Men att rådgivare av olika slag inte följer vetenskapen är ju inget nytt... titta på politker, religiösa, media, m.fl., d.v.s. de som har (för) stort inflytande på vardagen hos vanligt folk... De har andra intressen än allmänt välmående om man säger så, men det är en annan debatt...
1983 • Linköping
#6
14 november 2008 kl 08:23
Gilla
Ser nu att jag kanske uttryckte mig lite fel, det jag menar är att många nog skulle må bra av att dra ner på kolhydraterna, inte ta bort dem helt och att det är viktigt att få i sig kolhydrater direkt efter träning. Och mening med det här inlägget var mer att inte lita på allt man läser utan kritisk granskning, inte den här artikeln heller.
Som Badgear sa innan, japanerna går helt mot denna linje och ligger på en kolhydratrik kost, men verkar ändå må rätt bra. Fast deras kost håller på att ändras rätt mycket mot den kost vi har här nu.

Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#7
14 november 2008 kl 09:02
Gilla
Det är inte farligt med MAT. Processad sådan är gränsfall om det ska kallas mat? Det är tillsatserna som sakta dödar oss.
Socker skulle narkotikaklassas och få skrivas ut på licens.
1981 • Linköping
#8
14 november 2008 kl 10:12
Gilla
Om socker narkotikaklassas så skulle jag ligga utslagen på plattan med en använd McDonaldsmugg med femtioöringar framför mig!

Kom igen Peter, här har man en last i livet och det är smågodis (i mängder och inte bara på lördagar)! Jag har ett BMI på drygt 19, springer ca 10-15mil/månad, äter sjukt mycket grönsaker och fibrer, är vegetarian, äter ekologiskt och rättvisemärk och så vidare. Dricker väl nåt glas rött ibland, men det är bra med antioxidanter.

Låt mig ha min enda drog ifred!!! Låt mig trycka i mig E-ämnen, gelatin (jag är en usel vegetarian) ADHD-framkallande färgämnen och otäcka tillsatser, jag kan väga upp det med bladspenat och fullkornsbulgur (och våga inte komma och säga att det inte fungerar så...)

/Karin, som dagdrömmer och lakrits/hallon bubs, de nya skumhjärtarna med kolapaj och äppelpajsmak, kokobater, kokosprickar, plopp, lyxsockerbitar med choklad och nya favoriten afrikanska djur i olka smaker och färger...
Annika
1966 • Malmö
#9
14 november 2008 kl 11:54
Gilla
Eftersom jag är kattägare vet jag hur det fungerar för djuren. De stora tillverkarna av torrfoder för hundar och katter sponsrar veterinärer och djurskötare och utbildar dem i "näringslära", djuren blir sedan feta av denna kost och får en massa komplikationer, som måste behandlas.
Så man blir inte särskilt förvånad när det är liknande intressen som styr när det gäller människor. Sälj mycket socker och behandla sedan sjukdomarna vi får och företagen tjänar massor med pengar!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#10
14 november 2008 kl 12:04
Gilla
Annika:
Det är likadant i hästfoder. Uppvärmda råvaror som pressas till flingor och tillägg av socker i alla dess former.
Men det är ju enkelt åtgärdat genom att inte köpa den den färdiga skiten som kan liknas vid våra halvfabrikat.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#11
14 november 2008 kl 12:36
Gilla
Jag ställer mig till den drogberoende Karin GODIS är gott och måste ätas varje dag...eller 2 st dubbelbitar ifrån marabou kanske....

Sockerberoende kan jag nog kalla mig då det aldrig går en dag utan att jag sätter i mig något godis. Kanske inte det bästa leverne men gott är det.

Äter en mycket allsidig kost för övrigt har aldrig haft bekymmer med vikten förrutom att den kanske skulle vara lite högre...men men har lärt mig att jag inte kan kontrollera min vikt och äter där efter.

Men håller med Johan ät med sunt förnuft och må bra det kommer man nog längst med.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.