Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 5487 visningar

köphjälp skor

1980 • ärla
#1
21 februari 2020 - 14:36
Gilla
hej!
har ett evinnerligt problem med löpskor. började med att jag skulle köpa ett par saucony kinvara men kom hem med liberty iso. skitnöjd med känslan och allt men efter att två par snabbt gått sönder i tårna så tröttnade jag. Valde att inte prova kinvara efter detta eftersom saucony till säljare sagt att man behöver ha tillräckligt tränade fötter och absolut inte gå i skorna för att de ska hålla (blev principskäl). provade ut ett par hoka clifton men var lite misstänksam på om jag skulle gilla dem. Butiken lyckades aldrig få hem dem så till slut tog jag mina pengar och gick istället. Nu står jag utan löparskor (ja helt utan) och vet inte vad jag ska prova.
De behöver alltså vara hållbara i tån, lågt drop, och hyfsat ordentlig dämpning. Springer mest asfalt och grus men lite skogsvägar. Hjälp!

1971 • Nykvarn
#2
21 februari 2020 kl 14:53
Gilla
På vilket sätt har skorna gått sönder vid tårna, ovansidan (p g a för låg tåbox) eller vid sidan? Jag har själv inte sprungit i Kinvara på flera år (sedan version tre...) men minns den som relativt rymlig i tåboxen.

Konstig kommentar från Sauconysäljaren, skulle skorna inte hålla att gå i? Vilka skor man väljer beror ju på en mängd faktorer, löpvana, fotform och mycket annat. Visst kan det behövas lite tillvänjning till 4 mm drop om man är ovan men det är ju samtidigt inte extremt på något sätt.

Många skor idag har väldigt tunna, flexibla ovandelar som mest består av ett tunt lager med väv eller stickat tyg. Kombinationen låg drop och hyfsat ordentlig dämpning låter som om du fortsatt ska kolla på Hoka och då en ovandel som inte är så tunn. Jag har bara använt Hoka Napali och den hade en tunn ovandel som sprack vid sidan ganska snabbt. Forumet kan säkert tipsa dig om en Hokamodell med mer hållbar ovandel.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
21 februari 2020 kl 18:57
Gilla
Säger som #2, är det från insidan skorna går sönder vid tån?
Jag har låga platta långa smala fötter och väldigt sällan problem med att skor är för trånga eller klämmer. Men. Mina stortår pekar lite uppåt, så nageln gnager lätt hål på tunna överdelar, typ löparskor för landsväg där det inte är någon förstärkning över tån.

Min lösning är att alla nya skor direkt får en remsa gorillatejp (vävtejp, typ gaffa-/silvertejp) som jag lirkar in i skon, framme i tåområdet, just där tån pekar uppåt. Massera fast den inifrån. Typ en 4 cm lång remsa. Känns inte, gör extremt stor skillnad för nötningen, skulle den lossa om skon blivit blöt eller nåt, så ta bort och tejpa dit en ny.

Typ denna: https://verktygsboden.se/byggtejp/gorillatejp-svart-9.14-m-x-25-mm
2001 • Bromma
#4
21 februari 2020 kl 19:20
1 Gilla
Kolla vad altra har. Stora tåboxar och 0 dropp om du gillar sånt
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
21 februari 2020 kl 22:08
1 Gilla
Merrell gör enligt min mening hållbara skor, breda i tåboxen. Har föralldel bara modellen Bare access och den är knappt dämpad och med noll drop...men de har förstås andra (jo, så har jag en promenadsko också som är skön och har hållit i evigheter, det var därför jag slog till på deras löpsko.
En annan sko med rymlig tåbox är Nike Free, finns några varianter.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#6
22 februari 2020 kl 09:27
Gilla
Brooks Pureflow har enligt mig haft överlägsen hållbarhet jämfört med andra märken jag använt.
#7
22 februari 2020 kl 18:11
Detta inlägg har raderats
Anders Berglund
1967 • Falun
#8
22 februari 2020 kl 20:01
Gilla
Nike Pegasus brukar hålla bra för mig. Förra årets modell Pegasus 35 finns nu på Intersport för 599 kronor om man är medlem i deras kundklubb. Bra mängdsko enligt mig som brukar hålla åtminstone 100 mil.

1984 • Göteborg
#9
26 februari 2020 kl 18:19 Redigerad 26 februari 2020 kl 18:23
Gilla
#5
Lustigt att du nämner Merrell Bare Access och hållbarhet, har ett par väldigt välanvända (4 år gamla? kanske 100 mil?) där ovansidan faktiskt är hel, undersidan är däremot väldigt nött, typ ½ mm sula och ett hål under hela hälen i femkronasstorlek. Vägrar slänga! Kör fortfarande dom som reservskor t ex på musikfestivaler när man går och står mycket för det är enda skorna jag aldrig får skav av, brukar inte ens känna av blåsor man redan har fått av andra skor (detta gäller dock bara en gammal modell, tror det är 3:or, men så har jag breda korta fötter och det låter det ju inte som TS har, dom nyare är smalare tror jag?)

Fast jag skulle nog inte valt dom om jag var i TS sits, om man egentligen är i löpkondis och inte har några skor alls. Kräver nog ganska lång inkörningstid jämfört med t ex 4-6 mm drop och/eller lite tjockare sula, och är inte jätteroliga när man trampar illa på stenar/grus.
Kan man behärska sig och undvika värsta sortens grusunderlag skulle jag egentligen rekommendera dom till alla, mina fötter och leder älskar dom, undantaget när man är ute väldigt länge och man känner sig helt mörbultad under fötterna till slut av stenar/rötter.

Altra är egentligen inte min kopp av te men det är framförallt i terrängen, som jag hade köpt dom till, på asfalt/grus funkade dom bättre för mig. Kanske något kortare inkörningstid pga den tjockare sulan. Väldigt bekväma att ha på sig i alla fall, vågar inte säga något om hållbarheten.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#10
27 februari 2020 kl 09:21
Gilla
#5, #9
Har kört med Merrell Trail Glove många år och de har för mig hängt med ett par år (300 mil) innan de fått gå i pension. Dock kanske lite i tunnaste laget för TS?
1980 • ärla
#11
1 mars 2020 kl 10:13
Gilla
Ja, jag tycker också att det var väldigt konstig kommentar av säljaren så känner mig tveksam till saucony alls pga det. Jag har uppfattat det som att de gått sönder inifrån, vid ena stortåns nagel. Har inga problem med att strumpor skavs sönder och har inte upplevt problemet i andra skor, så jag tycker att det är märkligt.

Har kikat på bare access på nätet, men tvekat just på dämpningen. Har inte hittat de någonstans i närheten för att prova.

Jag har normalbreda fötter men de sväller rejält under löpturer och då domnar tårna lätt, så behöver bred tåbox. Altra är ju intressant men vet inte om jag ska gå ner på 0 dropp, känns snarare som att jag kan tänka mig att gå upp till 6 drop istället.

Har kikat lite på new balance men är förvirrad i modellbeståndet.

Nike gillar jag, de brukar sitta bra på mina fötter, men samma där - free modellerna finns inte att prova i närheten.

Kanske får beställa hem Hokan iaf, även om jag är lätt tveksam till den tjocka sulan...


Monica Carlsson
1971 • Partille
#12
1 mars 2020 kl 10:49 Redigerad 1 mars 2020 kl 11:22
1 Gilla
Bild uppladdad av Monica Carlsson
#11: Som sagt i #3, en tejpremsa inifrån hjälper de flesta moderna skor*) med tunn/mjuk överdel. Mina skor nöts snabbare än mina strumpor, om jag inte tejpar skorna där. Kanske kombinationen att tång spänner ut/sträcker upp väven i ovandelen, och så mal man på med steg efter steg.

*) "Moderna skor": hela överdelen över framfot/tår är bara mesh/väv, inga "förstärkningar" i form av tjockare väv eller plastfilm.
Bild, förenklat, jämför en Salming Trail med en Nike Pegausus.
1984 • Göteborg
#13
2 mars 2020 kl 01:32 Redigerad 2 mars 2020 kl 01:35
Gilla
Beroende på hur fötterna/skomodellerna är i övrigt kan det ju räcka med att gå upp en storlek på grund av att fötterna sväller.

För mig personligen funkar inte det, men det är för att jag ofta måste gå upp 1-2 storlekar ändå för att skomodellerna är för långsmala. Lägger man på ännu mer känner man sig som en clown med noll känsla för underlaget. Men nån storlek upp brukar inte vara några problem.

Angående den tunna sulan på bare access;
kör man aldrig längre än nån timme, är inte ute på extremunderlag (där det är rötter och vassa stenar överallt så de inte går att undvika), och inte överdrivet många pass per vecka (max ca 3-4) så tror jag egentligen inte man kommer märka av den tunna sulan negativt, snarare tvärtom.
Nolldropet lär man märka om man inte är försiktig, beroende på hur van man är vid lågt drop sen innan.
Det är lätt att tro att dämpning gynnar fötter, fart och ben, men det är snarare tvärtom. Det man brukar ha dämpningen för egentligen är att skydda från smärtan av vasst/knöligt underlag, men är man inte ute på tekniska stigar, obanat eller det värsta gruset man kan hitta så går det ju att parera vart man sätter ner foten. De har ju dessutom bra sula det lilla som är så det brukar först vara när man varit ute länge och det känns som någon bankat stenar under foten i en timme man saknar tjockare sula för skydd.
1980 • ärla
#14
4 mars 2020 kl 19:55
Gilla
Beställde hem ett par hoka rincon på chans. Sköna! Har inte provsprungit än dock.
Men! Blev mäkta förvånad över att de limmat innersulan. Gör man det på ett par kvalitetsskor 2020? Jag behöver ju klämma dit pelotter! Är de fortfarande användbara om jag drar loss dem?
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
4 mars 2020 kl 20:47
Gilla
Hur länge har du haft pelotter? Sätter du dem ovanpå innersulan då? Eller är det såna där små kilar för att motverka överpronation?
Jo, på en del skor med tunn innersula limmas den dit. Drar man loss den kan det nog bli svårt att få den att ligga still.
1980 • ärla
#16
4 mars 2020 kl 21:59
Gilla
Jag har haft det i ganska många år nu, vanliga pelottter för främre fotvalvet. Brukar sätta dem på innersulan ja. Men det blir svårt att få dit dem på rätt ställe om innersulan inte går att ta loss...

Har ett par lösa innersulor med pelott på som jag skulle kunna använda om jag tar loss dem som sitter, men med dubbla blir det för tajt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
4 mars 2020 kl 23:42
Gilla
Pelotter för främre fotvalvet borde du inte behöva ha permanent, om du satsar på att stärka muskulaturen i fötterna så håller den nog uppe fotvalvet. Kör crab-walk ofta så kanske du kan prova att vänja dig av vid pelotter (ta med ett par i fickan när du springer så kan du lägga i dem om du känner av fotvalvet på rundan. (så gjorde jag när jag fått metatarsalgi, besvären försvann när jag blivit stark i fötterna, då kändes pelotten irriterande - bort med den.)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.