Löpning Träning 37 inlägg 8611 visningar

Från häl till tålöpare

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
17 oktober 2019 - 14:41
Gilla
Just hemkommen från fysioterapeuten.
Inre menisk operation i maj, artros grad 1 i knät.

Blev filmad på löpband idag. Springer för mycket på ”linje”, sittande samt hälisättning.
Bör nu korrigera steget till bredare, samt från häl till tå, för mer skonsam belastning på knät.

Känner mig deppig. Upplever mig som en löpare. Men fick nu ”kritik”.
Känns jättetufft att korrigera, även om jag förstår syftet.
Tips på hur jag går tillväga mottages gärna.
< < < 1 2 > > >
1969 • Norrtälje
#2
17 oktober 2019 kl 14:55
7 Gilla
För det första ska man inte springa på tå. Du är löpare, inte balettdansös.
Dessutom är det inte något fel med att landa med hälen först, det gör de flesta löpare - även de som tror att de landar på framfoten. Det viktiga är att fotisättningen inte sker framför kroppen, utan under.
1961 • Göteborg
#3
17 oktober 2019 kl 15:00
2 Gilla
Öka stegfrekvensen så kommer du automatiskt att landa mera under kroppen och därmed belasta hälen mindre.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
17 oktober 2019 kl 15:08 Redigerad 17 oktober 2019 kl 15:12
1 Gilla
Inte roligt med artros! Har inte fysioterapeuten gett dig ett styrketräningsprogram?
Kan trösta dig med att Björn Suneson i våras sprang tvärs över USA för sjätte gången. Han har artros i knäna men med regelbunden styrketräning kan han springa "hur mycket som helst".
Byta bort hällöpning. Det är nog rätt. Det gjorde jag (trodde jag) för kanske 15 år sen men då bytte jag samtidigt till högre stegfrekvens och tunna, lätta skor. Jag trodde ett tag att jag blivit framfotslöpare men på bilder från tävlingar ser det väldigt olika ut.

Ett bra sätt att komma längre fram på foten när man landar är att träna backlöpning, uppför. Och sen försöka behålla den känslan även när det är plant (utför är det lite jobbigt men det går när du blivit van).
En viktig del i detta är att man bör landa med foten under kroppen, sträcker man benet framåt blir det lätt hällandning.
Det kan vara lättare att byta till framfotslandning om man höjer stegfrekvensen (som jag gjorde), då känns det som om man trippar fram, fånigt i början men man vänjer sig. Jag gjorde detta för att kunna springa med tunna, lätta skor. På köpet fick jag överansträngda hälsenor, för att slippa det bör du från början göra excentriska tåhävningar för att stärka vaderna. Och stretcha vaderna efter dina löppass.
Lycka till!
PS. Kommentar till stefans inpass att det viktiga inte är att landa på framfoten: jo, men nu gäller det nog att minimera stötarna i knät, inte att hitta det mest effektiva steget. Och för att skona knäna är jag övertygad om att byte till att få landningen på framfoten kan vara till stor hjälp, då tas landningskrafterna till stor del upp av vadmusklerna och hälsenan i stället för av knäleden.
1972 • Sollentuna
#5
17 oktober 2019 kl 17:01
1 Gilla
Ett problem med att bli sittande är att du får en fotisättning framför kroppen. Om du istället lyfter upp höften kommer även fotisättningen naturligt hamna mer direkt under kroppen. Lättare sagt än gjort. Håller själv på att korrigera ankstjärten, som beror mycket på både svaga och stela höftböjare. Stretch och styrka mao.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#6
17 oktober 2019 kl 18:02
1 Gilla
Tack snälla ni för fina svar.
Lite att bita i.
Kör mycket styrka, Oldboy.

Var så glad över att äntligen få prova lätt löpning efter operationen. Men nu mest ledsen över det han påpekade. Har ju sprungit 3 maror samt Lidingölopp, och upplevt mig ” kunna” springa.
Och nu sjönk självförtroendet.

Men får gaska upp mig och ta till era tips och prova!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#7
17 oktober 2019 kl 18:13
2 Gilla
Karin, byt bort den där kvacksalvaren och skaffa en ny som förstår sig på löpning!
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
17 oktober 2019 kl 22:03
1 Gilla
Håller med Jens.
Tim Noakes har några grundregler för behandling vid skador: låt bara en som själv är löpare behandla dig. Om läkaren säger att du ska sluta springa: byt läkare. Operera inte.
Nu handlade kapitlet om löpskador men jag skulle först köra spåret "styrketräning" till vägs ände iinnan jag bestämde mig för operation, det är otäckt att skära i knän (säger hustrun som är kirurg).
Å andra sidan har jag en vän som opererat stortårna p g a artros och som nu springer en del igen (andra problem håller honom tillbaka).
Karin Svensson
1965 • norrköping
#9
17 oktober 2019 kl 22:57
Gilla
Blev så mycket bättre i knät efter operationen. Vet om riskerna för ökad artros. Men fick tillbaka ett normalt vardagsliv med långa hundpromenader utan värk och totala låsningar.

Har fått tillbaka väldigt god muskulatur. Och bindväven bör ha vuxit till vid det här laget enl fysion. Så klart för långsam upptrappning.

Sedan klampade jag för mycket. Det är inte lätt att undvika med löpband på 0% lutning.

Skulle vilja springa om, höja lutning och hastighet. Pendlade även för mycket med armarna. Men huu, inte lätt att först inte ha sprungit ett steg på 14 månader och sedan dessutom bli filmad. Nervös ju!

Men nu ska jag träna löpskolning, samt luta mig framåt mot tårna, och sedan springa iväg.
Sedan ny video om 4 v.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#10
17 oktober 2019 kl 22:58
1 Gilla
Och Oldboy, stenhård rehab i 6 månader inför op. Så provade!
Oskuret är bäst!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
17 oktober 2019 kl 23:02
Gilla
Jag missförstod dig, jag trodde du var planerad för operation kommande maj. Skönt att du är på gång. Men luta framåt tror jag inte är framkomligt, det brukar leda till att kroppen per automatik sätter upp farten. Kör med rejäl lutning på löpbandet i stället eller i backe, då kommer nog framfotslandningen av sig själv, i båda fallen.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#12
17 oktober 2019 kl 23:10
Gilla
Tack Oldboy! Tar till mig allt.
Kommer testa på bandet, är ju van att köra backe samt intervaller där. Han avrådde från bandet dock. Men jag ska komma över min tillplattning.
Och tänka, herregud jag kan kanske springa igen. Wow!!
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#13
17 oktober 2019 kl 23:39
1 Gilla
Byt till skor med tunnare sula och framför allt lägre drop t.ex. Altra så kommer de att justera ditt steg.
Henrik Karlsson
1982 • Skärholmen
#14
18 oktober 2019 kl 16:17
Gilla
Glöm inte knipövningar!

Jag har också haft sittande stil och problem med b.la. löparknä. Efter inrådan från min naprapat har jag tränat djupa magmusklerna (efter att först ha hittat dem och lärt mig aktivera dem). Rekommenderas starkt! Alltid!

Jag tror att "springa på linje" också kan hänga ihop med svag bål eftersom man sjunker ner i höften. Så är det åtminstone om knäna går emot varandra i löpsteget.
Janne Österman
1967 • Malmö
#15
18 oktober 2019 kl 16:48
Gilla
Testa tunna odämpade skor (typ FiveFingers). Det gör att du automatiskt landar mer mitt på foten och inte lägger så mycket vikt på hälen. Forcera inte någon framfotslöpning. Spring bara kort i början, 1-2 km. Du kommer att få rejäl träningsvärk i vaderna. Men det är kul, hur kul som helst!
1969 • Norrtälje
#16
19 oktober 2019 kl 08:48
Gilla
#4: Jag vet att väldigt många löpare i "mogen ålder" (bl.a. släktingar till mig) blivit hjälpta med sina knäbesvär genom att springa med Hokaskor: mycket dämpning och lågt dropp så det blir lättare att få fotisättningen under kroppen. Att börja experimentera med framfotsisättning när man kommit upp i medelålder är verkligen att tigga om hälsenebesvär om man aldrig sprungit så tidigare.
1984 • Göteborg
#17
19 oktober 2019 kl 11:39
Gilla
#16
Man kan ju se på det där lite olika. Att börja springa över 30 lär ge skador förr eller senare.
Man bara omfördela riskzonerna utifrån vad man väljer på fötterna.
Vet man om att vaderna/hälsenorna blir mer i riskzonen än innan så kan det ju vara värt att få vara försiktig med dom för att spara knäna. Tjockare skor är lite inbillat skydd, för benens egen stötdämpning är överlägsen gummidämpning. Om man får mekaniken funka.

När man tränar löpteknik har det tyvärr en tendens att sabba någon annanstans, värre ju mer man mekaniskt försöker ändra. Det är nästan omöjligt att fokusera på helheten, man fastnar på detaljer, ofta som i sig inte ger något att ändra på. Det ger t ex inte mycket att tänka att man ändrar foten/underbenet, de delarna är snarare facit.
Men kanske räcker ökad stegfrekvens och att experimentera med att det ska kännas mjukt och fjädrande för att hitta ett bättre läge. Vilket jag också tror är betydligt lättare i ett par fivefingers eller minimalistiska skor, man märker ju stötarna så man måste ändra om.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#18
20 oktober 2019 kl 08:48
Gilla
Tack, ni är helt suveränt bra på att ge konstruktiv feedback allihop.

Behöver bred tåbox pga opererade tår.
Får nog åka till Löplabbet i Linköping, om knät håller för löpning.
Sedan är ju frågan om val av skor. Altra eller Hoka?! Kan ju vara så att Altra med 0 dropp ger annan typ av slitage på benen, som vader/hälsenor. Har alltid kört väldämpade breda
skor. Då knät faktiskt har mått bättre på asfalt än i terräng.
Men nu är det nya utmaningarnas tid.??
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#19
20 oktober 2019 kl 08:59
1 Gilla
Titta även på Topo,footshape men ändå några mm dropp på de flesta modeller.
Lite svåra att få tag på men kan skickas efter smidigt på https://www.runningwarehouse.eu/catpage-RWTOPWS-EN.html

Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#20
20 oktober 2019 kl 10:04
Gilla
Har bytt från Hoka till Altra pga att Hoka är alldeles för smala för mig. Kolla på Altra Paradigm, breda och dämpade.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.