Löpning Tävlingar & Motionslopp 50 inlägg 13880 visningar

VM i gång..

1967 • Åhus
#1
5 oktober 2019 - 16:51
1 Gilla
VM i gång 20 km avgjordes i natt..

En fjantig sport enligt Aftonbladet och många andra.

Ska medge att även jag funderat över denna gren.

Vinnaren snittade på 4,18 min/km...
Ett långsamt lopp enligt expertisen.
Normalt ligger de på under 4 min tempo..

Ehh... WTF.... milen på 40 minuter...

Helt plötsligt får man ju en annan bild av vad grabbarna presterar. Jag gör inte milen på 40 springandes.
Det krävs en rejäl insats för att klara dessa tider..

Vad är era tankar kring detta ?
< < < 1 2 3 > > >
1984 • Göteborg
#21
6 oktober 2019 kl 18:19
Gilla
Man skulle kunna dra en parallell till hästsporten, där galopp är den klart effektivaste gångarten att förflytta sig snabbt i, men ändå har vi också travsporten, och t o m passgång (inte i Sverige, men ändå), med fokus på fart, att vara snabbast, trots det ineffektiva i det.
Trav kan jag iofs tänka mig är logiskt om man kör med vagn, blir mindre hoppigt/skumpigt för vagnen, passgång däremot känns helt ologiskt, lite som vi ser på gång vs. löpning.
Jag skulle tro, men nu spekulerar jag bara, att det som tidigare nämnts ligger en utmaning i att klara av att utföra det. Men att det kanske uppstått för att man haft hästar som inte varit äss inom sina områden men visat lite mer "udda" talanger, och velat se hur de hävdar sig inom dom istället.
Har fått för mig att en del travhästägare låter hästarna gå monté (ryttare ist för vagn) också pga mindre konkurrens, men sen om det är dom som tänker så som blir mest framgångsrika vet jag inte.

Att det finns många olika klasser och lite udda grejer tycker jag bara är kul (och intressant), men det skadar nog inte heller att tänka till dels varför man själv gör det man gör, och dels varför sporten uppstått och vad den har för mål. Inte för att såga, utan för att som i passgångar-fallet t ex där man behöver special-selar på benen på hästarna för att hjälpa dom hålla gångarten, då kan man vara på väg att spåra ur...
1984 • Göteborg
#22
6 oktober 2019 kl 18:22
2 Gilla
En till, lite sämre, jämförelse är att löpning är betydligt mindre effektivt sätt att ta sig fram än att cykla eller åka skidor. :)
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#23
6 oktober 2019 kl 20:45
Gilla
Mitt problem med gångsporten är att den är väsensskild från de övriga friidrottsgrenarna. Där ska man förflytta sig så snabbt som möjligt, hoppa så långt eller högt som möjligt eller kasta så långt som möjligt - punkt. Vem som är bäst på detta mäts objektivt.

Inom gång ska man förflytta sig, för att uttrycka sig tillspetsat, "lagom snabbt" och det blir sedan en subjektiv bedömning om man har gjort detta, eftersom det är omöjligt att exakt avgöra om man följt gångsportens regler.

Det blir tyvärr ett löjets skimmer över en sport som försöker verka på samma premisser som löpning (fortast från A till B vinner), men som i hög grad avgörs av domare och inte har det blivit bättre när man infört "utvisningar".
Hobbylöparn
Östermalms IP
#24
6 oktober 2019 kl 21:10
1 Gilla
Ni som bitchar på gångsporten. De går i 4 min/km tempo!

Vilket är fortare än vad i alla fall jag springer långdistans på. :-0
1974 • Arvika
#25
6 oktober 2019 kl 21:43
Gilla
Nej det gör de inte. De springer i 4 min/km tempo. Vilket i och för sig är ett helt ok tempo.
1972 • Täby
#26
6 oktober 2019 kl 21:46
Gilla
#21 intressant. Kanske ligger det något där i viljan att klara av det. Tradition och ”gångarfamiljer” kanske?

Walker67
1947 • Växjö
#27
6 oktober 2019 kl 23:12
3 Gilla
# 18 Tack för din sakliga inställning till gångsporten. Jag har hållit på med sporten i 52 år och givetvis råkat ut för "gånghatare" under denna tid, en gång blev jag prejad av en mopedist och tvingades kasta mig ner i diket.
De många påhoppet har svetsat ihop oss gångare till en familj, som tyvärr tunnats ut de sista åren. Men jag tycker att ändå att inställningen till gångsporten blivit positivare på senare år och inför och under VM tycker jag det mest varit positivt, speciellt efter Perseus bronsmedalj har han fått många gratulationer på sociala medier.
Varför gå, när man kan springa ? Svaret är ganska enkelt och det är att vissa personer har större talang för att gå än att springa. När jag genomfört prov för gångmärket i skolor brukar det alltid vara några i klassen som det faller sig naturligt att bara gå. En gång hade jag en flicka som efter min korta instruktion gick perfekt tävlingsgång. Så gångsporten har en given plats bland alla andra grenar i friidrottsprogrammet.
Sen utvecklas de flesta sporter över tid och gångsporten är inget undantag. Vad gäller gångdefinitionen pågår ett arbete i att anpassa den till dagens förhållande, men om tekniska hjälpmedel skall användas måste man vara övertygad om att de gör skillnad i bedömningen och där är inte testerna klara ännu.
Användningen av "penalty area" testades för första gången i ett stort mästerskap och skall man konkurrera om medaljerna bör man inte hamna där, dock lyckades Perseus bror Ato bärga en 12-e plats på femmilen, trots att han fick tillbringa 5 min där. IAAF lär göra en utvärdering efter VM, om det kommit för att stanna.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#28
6 oktober 2019 kl 23:37
Gilla
#27 I 52 år? Respekt! Då tänker jag passa på att fråga om lite saker jag hunnit fundera på under VM som SVT inte klargjorde, det var rätt mycket de lämnade osagt f ö.

Jag roade mig med att försöka gå riktigt fort på långpasset, men det enda jag åstadkom var att det gick ännu saktare än vanligt, så vissa av oss är egentligen inte lämpade för konditionsidrott alls kanske men det kanske är för att jag är en kort liten stubbe? Tänker mig att långa, slanka människor kanske inte töltar lika mycket (älskade f ö termen "trott" - trav? - som jag läste om i ena länken)! Finns det någon sådan fördel? Inom löpningen finns det ju en kroppstyp som är helt klart favoriserad, beroende på gren, så jag inbillar mig att det kan finnas inom gång också.

Kan man inte sätta en liten sensor i skorna, en av de två ska vara nedtryckt hela tiden annars får man automatiskt en varning? Tänker att trådlösa tekniken kommit ganska långt, ett chip i skon måste inte vara så tungt?

Jag trodde att ett stopp i utvisningsbåset kanske kunde ha varit en fördel, men det är alltså för lång tid för att man ska vinna något på det?
1984 • Göteborg
#29
7 oktober 2019 kl 01:55
1 Gilla
#28
Lustigt att du skriver tölt, pratade just med en som sa det om gången. Sa dom något om det på tv också? Såg det tyvärr inte själv. Det låter i alla fall rimligt att det skulle vara den närmaste översättningen.
Bäckenet rör sig mer i tölt, så man lär kanske vara bättre på gång om man har rörligt bäcken och lätt för den rörelsemotoriken?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#30
7 oktober 2019 kl 08:52
1 Gilla
Intressant att vi diskuterar gång i ett JOGG-forum. Hur som helst så är de ganska duktiga, sen må man tycka vad man vill om sporten som sådan.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#31
7 oktober 2019 kl 10:11 Redigerad 7 oktober 2019 kl 10:13
Gilla
Irre, jag minns inte om han sa något om tölt men jag tyckte det såg lite ut som det på herrarnas 20km. Inte full galopp (löpning) men lite för snabbt för att vara skritt (promenad). :-)

Lars, håller med dig till 100% :-)
Andreas
1984 • Kävlinge
#32
7 oktober 2019 kl 10:15
2 Gilla
Till skillnad från hästens trav som nämdes så är hästens travande en naturlig gångart för hästar tillsammans med gå, canter och galopp. Människan har tre förflyttningsmöjligheter; gå, springa, sprinta.

Därför är tävlingsgången hittepå. Ett artificiellt sätt att ta sig fram på. Med enorma skadepåföljer. Över 80% av alla som sysslar med tävlingsgång sabbar knäna. Som andra även varit inne på det är bedömningssport, som ofta misslyckas. Hur många gånger har man inte fått se reprisbilder där de har båda fötterna i luften. Exempelvis när Perseus klippte mållinjen för bronset.

Nja jag håller nog med kvällstidningarna. Lägg ner och ta inte in i friidrotten.
1984 • Göteborg
#33
7 oktober 2019 kl 13:12
1 Gilla
#32
Fast det inlägget får man ta med en nypa salt. Hästarna har flera naturliga gångarter än vi genom aveln valt att bevara. T ex tölt, som troligtvis liknar tävlingsgång översatt, fast det finns fortfarande kvar hos vissa raser - naturligt.

Skadestatistiken, säger den så mycket? På hur lång tid skadar "de" 80%-en knäna och vilka skador rör det sig om?
Orkade inte leta så noga, men i den här studien t ex skadade sig 75% av löparna på en säsong. https://traningslara.se/halften-sa-manga-skador-hos-framfotalopare-en-ny-studie-fran-lieberman-och-harvard/
Det blir lite konstigt forum att ta upp ett sånt argument i. Hade det varit ett powerwalk-forum så kanske det rimmat bättre. :)
1985 • Göteborg
#34
8 oktober 2019 kl 17:28
4 Gilla
För det första, någon skrev om att inom friidrotten så ska man hoppa längst eller högst, ta sig fram snabbast eller kasta längst. Vill bara påpeka att det är ganska strikta regler för HUR man får kasta. Man får inte kasta en kula, den ska stötas. Man får inte kasta spjutet som en slägga, osv.

Sedan är Sverige landet där man klagar på gång, men jublar varje gång Sarah Sjöström sätter världsrekord i fjärilsim.

Det största problemet tävlingsgången har i Sverige är inte sportens legitimitet, utan att all elitverksamhet är baserad kring två bröder med sin mamma som förbundskapten. Det är naturligtvis något som får bra möjligheter att förbättras när sporten slutar marginaliseras utan blir en del av friidrotten som den är i resten av världen.

Jag vill också be om ursäkt till alla Sveriges gångare för alla glåpord jag och mina klubbkompisar vräkte ur oss som friidrottande tonåringar :)
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#35
8 oktober 2019 kl 21:03
1 Gilla
#34: Jag tycker att fjärilssim (och ryggsim) är precis lika onaturligt som tävlingsgång. Ingen börjar ju simma fjärilssim om han trillar överbord utan flytväst. Man borde definitivt slakta rejält inom simningen, både vad gäller antalet discipliner och antalet mästerskap, även om det innebär att vi svenskar får färre meningslösa medaljer att glädjas åt.

Självklart finns det regler i alla friidrottsgrenar, men i de andra grenarna är det relativt enkelt att med blotta ögat avgöra om en idrottsman bryter mot reglerna, tex. knuffar en annan löpare eller kastar ett spjut på felaktigt vis. Inom gångsporten vet man ju att alla bryter mot reglerna och därför blir det en subjektiv bedömning av hur mycket regelbrott som ska tolereras. Dessutom avgörs ju oerhört många fler gångtävlingar av domaringripanden än det gör inom andra friidrottsgrenar.
1974 • Arvika
#36
8 oktober 2019 kl 21:16
Gilla
"Sedan är Sverige landet där man klagar på gång, men jublar varje gång Sarah Sjöström sätter världsrekord i fjärilsim."

Fast så är det ju inte. Det är en populär grej att skriva, så man sätts på plats när man klagat på det ena. Jag är säker på att de flesta som tycker gång är löjligt, också tycker att det är löjligt att det finns olika simsätt att tävla i. Jag är definitivt en av dem.
De som gillar alla simsätt, har förmodligen inga problem med gång heller. Med några undantag såklart, men det finns alltid.

"Jag vill också be om ursäkt till alla Sveriges gångare för alla glåpord jag och mina klubbkompisar vräkte ur oss som friidrottande tonåringar :) "

Alla två? ;-)
1965 • Kungsholmen
#37
8 oktober 2019 kl 23:03
Gilla
Personligen skulle jag välkomna ett mästerskap i Silly Walks. Tycker vi ska öppna upp för nya sporter, baklängeslöpning, löpning på händer, blindlöpning utan ledsagare.
Walker67
1947 • Växjö
#38
9 oktober 2019 kl 00:09
2 Gilla
# 32 "Över 80 % av de som tävlingsgår sabbar knäna" Varifrån har du fått den statistiken - det är tvärtom att det är mer skonsamt för knäna att tävlingsgå än att springa, vilket vidimeras av den sk Linköpingsundersökningen på fd elitgångare.
# 28 Nej, det är ingen nackdel att vara kort, kineser och japaner är kortväxta men ändå i världseliten i gång.
Sensor i skorna ingår i de tester man gör för att utröna, som de kan användas som komplement i gångbedömningen.
När vi ändå är inne på hästsport och jämför tävlingsgång med trav kan man göra den reflexionen att vid trav bryr man sig inte om det är markkontakt eller inte utan bara att det är trav och inte galopp. Inom gångsporten fastslog man tidigt att skillnaden mellan gång och löpning är markkontakten och det har sen funnits med i folks medvetande i alla tider. Tänk tanken att det finns andra kriterier som skiljer gången från löpningen....
Eftersom jag är både gångare och löpare tänkte jag återkomma med vad som skiljer rent tekniskt på ett gång o löpsteg och varför det är möjligt att gå så fort.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#39
9 oktober 2019 kl 09:04
2 Gilla
Om man vidgar blicken innehåller ju andra sporter också bedömningsmoment: hög klubba, offside, gult och rött kort...
Också regler som begränsar utövarna och ger sämre resultat: spjutets tyngdpunkt, maxlängd på skidstavarna, densiteten på strängarna i tennisracketen, att man inte får tejpa ihop fingrarna i diskus, inte ligga på rulle i triathlon...
Gångreglerna är väl inget att haka upp sig på. Jag tycker att det är bra att det finns en mångfald av sporter.
Grattis, Perseus!
1984 • Göteborg
#40
9 oktober 2019 kl 16:40
Gilla
#38
Det är nog lätt att råka generalisera när man inte är riktigt insatt. Gång är inte en bedömningssport, det är en kapplöpningssport, alltså från punkt A till punkt B på utbanad väg så snabbt som möjligt utan att bryta reglerna.
Travhästar travar inte i travtakt på samma sätt som när en "vanlig" häst travar, det märker man t ex på hur lustigt det kan se ut när dom ska "jogga" i långsammare tempo. De kan även ha lite individuella stilar, och ibland bli rapporterade av domare för oren trav, vilket är en bedömningsfråga.
Man rapporterar inte alla för att det inte är en "ren" trav för den kommer inte se likadan ut som vanlig långsam trav, taktmässigt och teknikmässigt.
Och skillnaden mot gång är då...?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.