Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 3453 visningar

Sko rotation

LFC
1969 • stockholm
#1
9 augusti 2019 - 19:44
Gilla
Funderar på hur många skor jag behöver/kan ha? (Det är ju kul med skor...) Hur skall man rotera skor avseende tempo/distans etc? Vilka typer av skor är vettigt att rotera mellan?
Johan Hansson
1981 • Gävle
#2
10 augusti 2019 kl 07:31
1 Gilla
Tre kan jag motivera, de andra ligger på nöjeskontot. Ett par för snabba pass, ett par för längre pass och ett par för terräng. Men själv tror jag att jag har 6 par som används just nu.
1978 • Vega
#3
10 augusti 2019 kl 08:02
Gilla
Jag tycker att det beror på hur man springer. Om man enbart springer i samma tempo varje dag så behövs enbart ett par skor. Springer man allt från sprint på bana till ultralopp i terräng blir skoutbudet många gånger fler.

Jag tror att det är bra att byta skor för vissa personer. Då sliter man jämt på kroppen, eller bygger upp kroppen jämt. Likadant när du tränar, man skall variera sig. Men vissa kör samma skor dag ut och dag in och springer många mil i vecka. Så det är individuellt.

Kan du berätta mer om just DIN löpning?
1965 • Täby
#4
10 augusti 2019 kl 12:11
1 Gilla
Jag är stor fan av att rotera mellan olika skomodeller. Steg ett är kanske att klassificera olika typer av skor/löpning:

Vanlig asfalt

Stiglöpning

Motionsspår

Vinter-asfalt (dubbade som funkar att springa asfaltspass på när det är is ute, på vintern)

Vinter-skog (dubbade som man har på vintern för stiglöpning, kan vara grymmare än ovan pga att du ju springer på stig)

Sommar-skog-dubbade (När det är blött och hala stenar och rötter så kan det vara bra med lite metall. Ibland låter jag vinter-skog som tappat skärpan bli till denna kategori)

Ja, och kanske nån till kategori. Vissa kanske inte är relevanta för dig. För vissa så kanske samma sko funkar för fler kategorier. Och för vissa kategorier kanske det räcker utmärkt med ett par.

Jag vill gärna undvika att ha samma sko två ggr efter varandra, nån psykologisk grej, bara. Lite egna erfarenheter är att det blir lätt många par, men om man nu tycker att det är kul... Det kan också bli så att din skohylla blir en "time-capsule". Min är det, från ca 2012 (som jag tror är en gyllene era för löpglada skor). Just nu detoxar jag, så det köps *väldigt* lite nu. Sen ändras man under tiden, exempelvis så tycker jag att "lätt-terrängskor"/door-to-trail är en styggelse idag, men använder upp mina tidigare köpta par på löpning i motionsspår.
LFC
1969 • stockholm
#5
10 augusti 2019 kl 14:45
Gilla
#3 Springer typ 3 ggr/vecka mellan 5-25km/gång. Blir till 90 % på asfalt. Använder numer mest Saucony Ride. Funderar på antingen ett par lite snabbare skor (ex DS Trainer) eller ett par max dämpade (ex Saucony Triumph).
1972 • Borlänge
#6
10 augusti 2019 kl 19:15
1 Gilla
Jag precis som #4 byter skor vid varje pass, för att foten ska få jobba lite annorlunda.
Jag har:
vinterskor med dubb
Spikskor för bana
Rena tävlingsdojor
För långpass
Distanspass
Snabbare pass

Det blir en hel hög med skor - men jag använder dem alla rullande så det är okej. Och så är det kul att köpa skor.
Björn L
1982 • Lund
#7
10 augusti 2019 kl 19:58
Gilla
Jag har i princip bara sprungit i ett par skor i taget de senaste åren. Senaste året har jag dock ökat veckodosen upp mot 6-7 mil, och då upplever jag att det behövs ett par till att rotera med. Det finns någon studie som visar att skaderisken minskar om man roterar skor, men på 1970- och 80-talen tror jag ingen höll på med sånt och man kan fråga sig om skadorna var fler då. Framför allt har jag svårt att förstå varför vissa varierar skor för att undvika ensidig belastning men samtidigt väljer att springa på asfalt som är det mest ensidiga underlag man kan tänka sig.

Frågar du skoföretagen kommer de förstås säga att du behöver minst 5 par, men det är rätt tveksamt ur miljö- och hållbarhetssynpunkt.

Mitt tips är alltså att undvika asfalt och ha 1-2 par att springa i.

1972 • Chavenay
#8
12 augusti 2019 kl 14:25
Gilla
@Johan
Vad är fördelen med att "foten skall få jobba annorlunda"? Jag gör säkert helt fel för jag roterar förvisso, men jag har två skor av samma märke och nästan samma modell (Asics GT 2000).

Kör nästan enkom på asfalt, men kör väldigt olika pass (långa/korta intervaller, tempo lopp mellan 5 och 20km, samt långlopp.
1971 • Nykvarn
#9
12 augusti 2019 kl 15:37
Gilla
Jesper, fördelen är just att foten och benen får variation vid användandet av olika skor med t ex olika drop, dämpning och passform. Samma fördel kan förstås uppnås genom att lämna asfalten som ger en otroligt ensidig belastning och istället springa mer på stigar, i skog, grusväg, gräs o s v då fotisättningen blir mer varierad.
1989 • Alingsås
#10
12 augusti 2019 kl 16:35
Gilla
Hej!

Jag är nog ingen sko-tokig löpare. Jag har ofta haft max 2 par, ett för långpass (som går i skog) och ett för intervaller/kortare distans på asfalt/band.

Har nyligen blivit med ett tredje par, så nu har jag som följer:

VJ Irock 3 - för långpassen i skogen (och tävling)
Altra Superior 4 - För intervall/kortare pass i skogen (bygger fortfarande styrka så milen är typ max)
Saucony Kinavara - Mellan och Längre distans på asfalt (även platta intervaller)

Jag tror definitivt att det är bra för foten (och resten av kroppen) att få byta sko, då får den jobba lite olika varje dag/gång. Man skall nog inte vara rädd att ha fler skor, men man borde kanske använda dem man har innan man köper nya ;) (ibland behövs fler köp för att hitta rätt)
Micke Larsson
1971 • Norge
#11
12 augusti 2019 kl 18:36
1 Gilla
#7 Björn:

På vilket sätt menar du att fler samtida skor blir tveksamt ur miljösynpunkt? Om du springer 100 mil med ett par skor innan de pensioneras blir de väl varken en större eller mindre miljöbelastning för att du varvar dem med andra skor istället för att alltid springa i samma?

Möjligen blir det bättre för miljön att köpa fler skor på en gång för att minska på antalet transporter, förutsatt att du köper dem på nätet. Men även den skillnaden måste anses försumbar.
Björn L
1982 • Lund
#12
12 augusti 2019 kl 19:10
Gilla
# 11 Micke:
I teorin spelar det förstås ingen roll, men i praktiken fungerar det nog som alla andra konsumtionsvaror: när vi köper storpack, förskott etc. så konsumerar vi i slutändan mer. Varför? En del av dom som roterar mellan 5 par skor kommer antagligen inte hinna köra sina 100 mil i varje par innan skorna "känns gamla" (den som springer 10 mil i månaden behöver ju 4 år för att slita ut 5 par). Plötsligt får man kanske feeling och köper ett sjätte par innan man slitet ut de äldsta, etc. etc.
Både skoföretag och butiker vill ju mer än gärna att vi roterar mellan olika par, och det säger väl också något. För det är väl knappast för att de månar om våra fötter?
Micke Larsson
1971 • Norge
#13
12 augusti 2019 kl 19:57
Gilla
Björn, det låter mycket konstigt i min värld, men du kan hur som helst knappast lasta skoföretagen för att någon köper deras produkter och slänger bort dem medan de funkar. Eller tycker du att de likt Systembolaget borde ta något slags moraliskt ansvar att uppmana folk att inte köpa löparskor eftersom ett fåtal av dem som köper fler par inte kommer hinna slita ut dem?

Jag kan inte tala för någon annan mig själv, men av de sex par jag roterar just nu har fem gått över 100 mil, två av dem över 190.
1972 • Borlänge
#14
12 augusti 2019 kl 20:38
Gilla
Jesper, som Staffan säger så ger det olika belastning och vinklar på foten. Variation är bra.
Jag springer mest asfalt dessutom, då är det än viktigare.
En annan sak att tänka på vid asfaltslöpning är att alternera sida på tex cykelbanan. De har ofta en liten lutning för vattenavrinning vilket gör att springer man jämt på vänster sida så blir man sned i bäckenet. Been there, done that...
Björn L
1982 • Lund
#15
12 augusti 2019 kl 21:23
Gilla
Micke, jag tror du missförstod mig. Jag lastar inte skoföretagen för något. Men deras uppgift är att sälja skor. Jag tycker helt enkelt inte att man ska överdriva behovet av att springa i många olika skor.
Micke Larsson
1971 • Norge
#16
12 augusti 2019 kl 21:48
Gilla
Björn, det jag reagerade på var ju formuleringen att skoköp "är rätt tveksamt ur miljö- och hållbarhetssynpunkt", vilket jag inte förstod eller håller med om, oavsett om köpet kommer sig av smart marknadsföring eller av löpare som tycker att det är kul med variation.

Men vi behöver inte enas om detta och jag vill inte kapa tråden, så vi kan ge oss med det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.