Löpning Övrigt 19 inlägg 7081 visningar

Temperaturens inverkan

Kurre Bussman
1956 • Karis
#1
22 maj 2019 - 07:37
5 Gilla
Bild uppladdad av Kurre Bussman
Kollade lite igenom mina halvmara resultat och satte dom resultatmässigt i ordningsföljd från den sämsta tiden till den bästa. Sökte upp temperaturen på orterna vid tidpunkten då loppen ordnades och gjorde en jämförelse i förhållande till resultaten.
Fick bevisat det jag egentligen anade trots att det visar sig tydligare än jag trott, nämligen att mina sämsta lopp gör jag vid varmt/hett väder och bättre ju svalare det är (säkert till en viss gräns).
Uppläggen veckorna innan ett lopp följer vanligen i stort samma mönster och trots att formen på grund av olika orsaker varierar så verkar nog temperaturen vara den största styrfaktorn på mina resultat.

Mr. B
1963 • Hemma
#2
22 maj 2019 kl 11:45
1 Gilla
Jag fick ett liknande resultat häromåret, när jag gick genom resultatlistor från Stockholm Marathon:

Tillgängliga data var då tider, placeringar och temperaturen. Jag plottade tiden för fixa placeringar varje år som funktion av temperaturen. Det finns massor av felkällor då (vind, regn, allmänt bättre löpare på 80-talet, osv) men man får i alla fall en mycket grov indikering.

Extremt förenklat kan man då säga att
- en typisk 3:00-löpare tappar ungefär 30s/grad
- en typisk 3:30-löpare tappar ungefär 60s/grad
- en typisk 4:00-löpare tappar ungefär 90s/grad

Detta samband verkar gälla ner till "tillräckligt kallt" någonstans vid 12-15 grader. För fjolårets mara i +30 skulle det innebära i runda slängar ca 7, 15 respektive 22 minuters skillnad mot ett perfekt svalt väder.

Resultatet är som sagt mycket grovt och kan absolut inte förväntas stämma för enskilda individer.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
22 maj 2019 kl 14:53
Gilla
Det har gjorts stora studier på tusentals löpare i stora lopp och de visar att ideal temperatur verkar vara 5 grader samt att motionärer påverkas mer än eliten vilket tolkas som beroende på att motionärer ju är ute längre på banan.
Själv la jag på 8 minuter ett år med ca 30 grader och träffade väldigt rätt (sprang då på 3:45)
1961 • Oskarshamn
#4
22 maj 2019 kl 15:07
Gilla
Ja, det tog mig 23 minuter längre tid i Stockholm 2018 jämfört med 2017. Förberedelserna var ganska likvärdiga. Jag blir väldigt påverkad av värme.
Walker67
1947 • Växjö
#5
24 maj 2019 kl 00:00
Gilla
Jag tillhör dem som inte försämras nämnvärt av värme, såvida det inte rör sig om värme i kombination med hög luftfuktighet. På min korta träningsrunda på 5 km blir jag i stället bättre när det blir varmare upp till 25 grader, vilket kanske kan bero på att man blir mjukare i leder och muskler av värmen. (se åldern)
Även under min "högkonjuktur" hade jag procentuellt mindre försämring vid kraftig värme än många av mina medtävlare, så värmetålighet är nog ganska individuellt även om man träna upp den genom att träna under dagens varmaste tid (om man kan välja tid)
Mr. B
1963 • Hemma
#6
24 maj 2019 kl 07:33
1 Gilla
Ja, en individ kan träna upp värmetåligheten väldigt mycket.

På Youtube finns en BBC-dokumentär om en roddare(!) som fick för sig att springa Marathon des Sables. Till att börja med var prognosen att han skulle avlida på förmiddagen andra tävlingsdagen, men han tränade upp sig och blev bästa britt genom tiderna i tävlingen.

En av våra svenskar satte löpbandet i bastun inför Badwater. Det gjorde också nytta.
1967 • Torslanda
#7
24 maj 2019 kl 08:24
2 Gilla
Och så har vi då oss andra som aldrig klarar av att träna upp tåligheten. Bodde nästan ett decenium i Asien varav 3 år i Kina. Första året hade vi en snitttemperatur på 40 grader och jag kämpade på med mina långpass i värmen. Trots det så tokrasade jag på Singpore marathon som ändå bara var 45 grader varmt som varmast. Köpenhamnsmaran i helgen gick kanonbra tills värmen blev för hög och då var det ändå bara 28-30 grader som varmast. Jag tror det har att göra med hur pass stor svettare man är och hur mycket mineraler man svettas ut. Det går inte att ta upp så mycket vätska som vissa av oss förlorar i värmen. Medan min fru (från Kina) svettas i princip 0 i 40 graders värme så blir det blöta fotsteg från mig på marken, trots att jag har skor på fötterna. Livet är banne mig inte rättvisst;-)
1967 • www.sapiens.se
#8
24 maj 2019 kl 10:19
1 Gilla
Mathias: Jag känner igen mig. Svettas floder vilket är hanterbart upp till halvmaran men på maran så blir nettoförlusten tuff att hantera för magen kan inte ta upp hur mycket som helst... Som exempel var min tisha helt sjöblöt i morse efter 10 km morgonjogg. 11 grader ute när jag startade.

Men visst, även jag kan träna upp mig till en viss nivå.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#9
24 maj 2019 kl 10:46
Gilla
Löpning är en vinteridrott ;-)
Jag har också otroligt svårt att prestera i värme och trivs alltid bäst i mars-april och sep-november.

På kortare distanser som fem och tio km kan man ju knappast drabbas av vätskebrist. Men finns det studier som visar om värmen påverkar även på kortare distanser?

Mathias, jag brukar alltid ta 1-2 glas vätskeersättning dagarna innan en mara. Dels för att motverka att jag lakar ur mig själv genom att dricka för mycket vatten, men även för att få en eventuell effekt av att "fylla på" förråden i förväg.

Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#10
24 maj 2019 kl 10:52
Gilla
Att träna upp sig för att klara värme handlar delvis, vad jag förstår, om att kroppen vid löpning i värme börjar producera mer blodplasma så att man inte lika lätt blir uttorkad.
1967 • Torslanda
#11
24 maj 2019 kl 11:45
1 Gilla
Gillar det här ämnet, just för att jag är så superkass i det:-) För att räkna på det så har jag ca 500 gram kolhydrater(ca 2000 kcal) när jag är fullt energeladdad inför ett lopp. Detta binder då ca 1-2 liter vätska. Detta funkar ju klockrent när det är svalt( läs kallt) men när det blir över 22 grader så börjar i vart fall jag svettas rejält och då talar vi om 2 till 3 liter i timmen. Kroppen kan väl ta upp ca 7-8 dl i timmen. Viss del av svettet kommer från blodet så då blir tjockare och det är väl knappast bra under ansträngning. Tanken är ju att svetten skall kyla ner kroppen men det funkar dåligt på mig, jag kokas nog innifrån. Mineralerna går ju att ersätta, jag laddar med extra vätska och elektrolyter inför och under men kontentan blir ändå att vätskebalansen blir riktigt dålig. Andra irriterande sidoeffekter är ju att fötternas skinn blir upplöst av att klafsa omkring i saltvatten under så där en 3,5-5 timmar (Singapore, goaldcoast och ett par greatwall marathons som exempel). Håller med Magnus, löpning, i vart fall långdistans, är helt klart en vinteridrott. Mattematiskt stämmer nog Marcus kommentar om att upp till halvmaran funkar det men sedan blir underskottet för stort. Satte PB på halvmaran i helgen och började första halvan riktigt bra i Köpenhamn men sedan kom värmen ikapp mig och farten blev därefter. Mr.B´s siffror stämmer då väldigt bra. Tappade 14 minuter på maran. Jag får väl i vart fall försöka trösta mig med att det var vädret och inte mig det var fel på:-) Måtte det nu bara bli skönt kallt regn på SM så blir jag så lycklig:-)
Walker67
1947 • Växjö
#12
26 maj 2019 kl 00:50
Gilla
Det värsta jag vet är blött kallt regn, jag blir stel som en pinne och tappar fart rejält. Jag försöker undvika regn i möjligaste mån vid träning, specellt vid lite längre pass, men ibland överraskas man och då är det inte så roligt. Kommer ihåg pass, där regnet piskat ner och kylt ner muskler och leder och dagen efter har jag haft träningsvärk i musklerna, då de inte kommit upp i rätt arbetstemperatur. Jag läste någonstans att +28 grader är den mest optimala temperaturen för musklerna att arbeta i, om det rör sig om tidsenheter, där vätskeförlusten är försumbar.
Sniberup
1971 • Gästrikland
#13
26 maj 2019 kl 09:52
Gilla
Är det över 20 grader går jag i kok redan på milen.
Nog vande man sig att träna i värme förra sommaren, men maxansträngning i den temperaturen är omöjlig för mig.
Acke5
1959 • Göteborg
#14
26 maj 2019 kl 17:44
Gilla
" Jag läste någonstans att +28 grader är den mest optimala temperaturen för musklerna att arbeta i, ... "

Åtminstone lär det vara den temperaturen där vi inte behöver kläder ;)
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
26 maj 2019 kl 23:52
Gilla
Det första kroppen vänjer sig vid av värmeträning lär vara att svettas (mera). Småningom vänjer den sig vid att svettas saltfattigare.
Har svårt att tro att kroppen bara kan ta upp 0,7 liter vätska i timmen, den kan ju svettas flera liter, det känns rimligt att det mesta kan ersättas, i alla fall med fysiologisk koksaltlösning. Men jag kan låta mig övertygas - dock bör det gå att tillsätta intravenöst, räknas det i så fall som doping?
Upptaget av kolhydrater är begränsat men hur mycket beror delvis av blandningen av sockerarter.
Musklerna ska kanske hållas vid 28 grader men de blir snabbt varmare när de arbetar hårt utan kylning.
Walker67
1947 • Växjö
#16
27 maj 2019 kl 11:20
Gilla
Jag tycker att lika viktigt att studera är hur låg temperatur påverkar prestationsförmågan, när musklerna får för låg arbetstemperatur. Frågan är hur långt en ytlig avkylning tex av regn tränger in i musklerna och påverkar dess arbetsförmåga och vad som händer med musklerna vid arbete med låg temperatur. Nu kan man inte bevisa något med ett enskilt lopp, men efter "snömaran" i Stockholm borde man haft underlag för en undersökning av hur de många tunt klädda löparna påverkats av kylan.
Jag sprang själv 1986 i ett regnigt lopp med 10-12 grader och hade extrem träningsvärk i benen dagen efter, men kan inte säga att det enbart berodde på temperaturen, men lite hjälpte den nog till.
Kurre Bussman
1956 • Karis
#17
27 maj 2019 kl 12:10
1 Gilla
Diagrammet ovan fick en sågtand till i mittregistret under veckoslutet vid en halvmaraton i Lahtis i Finland. Temperaturen 11 grader var för mig idealisk i sig, men ett ihållande o tilltagande regn kombinerat med blåst, i synnerhet på andra halvan, gjorde att jag stelna till ordentligt vilket i sin tur ledde till lägre fart och därmed att jag inte lyckades hålla värmen uppe. Resultat ont i halsen och en tid som, trots att den inte tillfredsställer, nog väl får godkänt beaktande väderförhållandena.
Hemvägen gick bra trots att frun bakom ratten fick svettas medan jag satt bredvid och frös trots värmereglaget på fullt. Å andra sidan kanske sådana här tävlingar man minns länge!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
23 juni 2019 kl 07:44
Gilla
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#19
23 juni 2019 kl 12:39
Gilla
#15: Det som först sätter stopp är ju magens förmåga att ta upp vätska. Det är väl en av anledningarna till att man ser ultralöpare stå och spy längs vägen. De har druckit mer än vad magen kan ta upp.

Åtminstone förr brukade cyklister tillföras vätska med salt och socker intravenöst mellan etapperna på stora lopp. Vet inte om det är tillåtet nuförtiden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.