Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3782 visningar

Hopparknä av stillasittande?

#1
1 november 2018 - 20:30
Gilla
Hej!
Förra året drog jag igång rejält med löpning. efter att inte ha tränat alls på ett par år.
Kändes ju lite i kroppen :) Men det blev bara bättre och bättre...kände ett starkt "beroende".

Blev ganska sporadiskt under vintern, men skulle ta tag i det igen vid vårkanten.
Men jag får ont i båda knäna hela tiden, så fort jag börjar.
Kände inte av knäna det minsta förra året.

Den ända skillnaden jag kan tänka mig, är att mitt jobb har blivit mer stillasittandes.
Har jobbat som långtradarchaufför i många år, men körningen lades om i början av året. Vilket ledde till längre körsträckor och färre lastningar. Jag rör mig helt enkelt inte lika mycket längre på jobbet.
Dock inte blivit något direkt tyngre, är inte överviktig och är 35 år gammal.

Gav upp under sommaren, boka tid hos en ortoped. Var ett par månaders väntetid för röntgen och så. Under denna period slutade jag springa helt, och sakta avtog smärtan.

Man hittade inga problem, men nu när jag börja springa igen...så börja det göra ont igen. Nu har jag bara varit ute 4 gånger, men de har redan nåt den gränsen att de inte är kul längre.

Och jag håller igen, försöker va så snäll som möjligt. Springer inte långt, kombinerar med en del gång. Men inget verkar hjälpa.

Det känns under knäskålen, speciellt när jag sitter ner. Inte så mycket när jag väl springer (kan kännas lite svullet efter ett tag dock)

Några tids/råd? Saknar verkligen att va ute.
Irene
1968 • Åstorp
#2
1 november 2018 kl 21:08
Gilla
Massageterapi av lårmuskeln och återkommande stretch av framsida lår kan hjälpa. OBS, om du har smärta uppför trappor ska du inte stretcha!
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
2 november 2018 kl 00:36 Redigerad 2 november 2018 kl 00:37
Gilla
Du har nog hittat orsaken själv. Botemedlet är i så fall styrketräning av quadriceps. Klassiskt är enbens knäböj - men gå inte ner för djupt, 90 grader i knäleden räcker. Får du ont av det (det fick jag) så kör "draken", en yogaövning med liknande effekt.
Det finns övningar i maskiner på gym också.

Att stretcha framsida lår efter träningspass är säkert bra, man ska inte gå omkring med spända muskler.
Per K
1974 • Västerås
#4
2 november 2018 kl 10:02
Gilla
Har också hopparknä (enligt sjukgymnasten), av varierande besvärande nivå, sedan februari/mars. Upplever att löpning på motionärsnivå fungerar skapligt, men att vardagssysslor som att köra bil, sitta på golvet mm påverkas. Häromdagen sprang jag 20 kilometer med minimal känning, men att gå på bio på kvällen var nästintill olidligt. Lyckligtvis var salongen inte fullpackad så jag hittade en plats med ledig stol bredvid så att jag ofta kunde variera benets position. Med detta sagt, jag förstår ifall ditt yrke som chaufför ställer till det för knät...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.