Löpning Träning 34 inlägg 11288 visningar

Trötthet... Börjar bli gammal!

1972 • Sollentuna
#1
8 maj 2018 - 21:33
Gilla
Fråga till er som är över 45 år, man får även svara om man yngre...

45 år gammal, sprungit i 12 år. Snittat nästan 4 mil i veckan. Men sista tiden har jag tappat orken. Vissa pass går hur bra som helst, inga problem. Andra pass är så sega, orkar 2 km, sedan får jag gå. Ingen kraft i kroppen. Oftast kan jag känna innan ett pass att det kommer blir bra.

Börjar jag bli gammal? Är det bara att konstatera och sänka ambitionerna? Hur är det mer er andra? Märker ni någon skillnad när ni blir äldre?

Jag sover bra, kan inte påstå att jag är stressad. Även om jag är chef och engagerad som ungdomstränare flera gånger i veckan. Äter inte så mycket sallad och frukt, men det har jag aldrig gjort. Träffade med en läkare för någon veckan sedan, alla värden var ok.

Kosttillskott? Mer styrketräning? Vad säger ni?
< < < 1 2 > > >
Monica Carlsson
1971 • Partille
#21
11 maj 2018 kl 06:44 Redigerad 11 maj 2018 kl 06:38
Gilla
Dum fråga? Om man inte får sin vårdcentral att ta blodprov och analysera om man eventuellt har några brister, var är bra ställen för privata alternativ/betala själv? Vilken privatläkarklinik som helst, någon av apotekskedjorna, eller? (Inte intresserad av något "hokus-pokus" som vill sälja några mirakelpreparat i första hand, utan bara fakta.)
Typ såna som kommer högt om man googlar, t ex Werlabs? Ca 1000 kr, valuta för pengarna, och för att slippa tjata på primärvården som kanske bör få prioritera "verkliga sjuka"?

Jag har snarlika problem, orken minskar för varje vecka när jag springer, men i övrigt mår jag bra, som det känns.
1973 • Åkersberga
#22
11 maj 2018 kl 09:17
Gilla
@TS, jag tror man får/skapar fler mentala spärrar med åldern men jag känner också att hjärnan vill ta det lugnare. Testosteronnivåerna sjunker också så man är inte lika energiskt.
Märker annars också en lathet när glöden svalnat efter de första åren med bra utveckling men det har inte med åldern att göra.

@Monica, jag och frugan gjorde werlabs xl-testet för något år sedan. Smidigt då vi lämnade blod i närheten. Man får reda på väldigt mycket och själv hade jag t.ex. d-vitaminbrist trots att jag äter allsidig kost och intar multivitamin tillskott.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#23
11 maj 2018 kl 10:03 Redigerad 11 maj 2018 kl 09:55
Gilla
#22: Tack för feedback! Ska prova Werlabs om inte nästa kontakt med primärvården tar mig vidare för dessa funderingar jag har, om kraftigt minskad ork.
Kanske bör primärvården främst få använda sina resurser till de som inte kan söka sig vidare själva, jag har ju trots allt den ekonomiska möjligheten så jag kan välja, och mina problem med orken när jag springer är (nog) inte akuta. Men har gjort en 24-timmars blodtrycksmätning hos primärvården för snart 3 v sedan som jag inte fått svar på ännu, är blodtrycket för högt vill jag ju ha riktig hjälp av dem. Känns bara så märkligt att man ska behöva påminna om att få svar, och lite dåligt samvete för att man ligger på och jagar dem. Svårt att veta vad som är en normal/rimlig svarstid.
Magnus
Stockholm
#24
11 maj 2018 kl 10:42
Gilla
TS: Sånt som gör en trött och seg brukar ibland inte visa sig på ett prov. Kan ju vara nån slag utmattningssyndrom (lättare då) som en följd av du tränat länge. Kör du med säsongsvila? Hur är det med vikten? Några extra kilo kan ju ställa till det, så är det för mig i alla fall. Att ha en bra balans mellan träning och vila är lätt i teorin, men kan vara en utmaning i praktiken.
1956 • Bærum (Oslo)
#25
11 maj 2018 kl 15:40 Redigerad 11 maj 2018 kl 15:35
Gilla
Trådstarter er neppe for gammel.

Noriaki Kasai er i en alder av 45 fortsatt en av verdens beste skihoppere. Dette svevet gjorde han for 2 år siden:
https://www.youtube.com/watch?v=-BN3BV7SFRI
Oldboy
1952 • Danderyd
#26
11 maj 2018 kl 16:40
Gilla
Monica: Välj gärna något företag som har kapacitet att utreda varför något värde ligger utanför det normala spannet.
Den offenliga vården är sur på företag som gör en massa reklam för tester men sen inte kan hjälpa patienten vidare. Testar man många saker brukar något värde ligga utanför ramarna men behöver inte bero på någpt fel, gränsvärdena är inte absoluta.
Tycker du borde ha fått svar efter tre veckor men det har varit helg. Väntar också på ett svar...
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#27
11 maj 2018 kl 17:02
Gilla
Kopplingen mellan löpning och skidflygning är kanske lite långsökt. Däremot kan det vara mer relevant att kolla på långlopp på längdskidor och där har vi ju Anders Aukland som också är född 72 och som har 3 raka pallplatser i de 3 sista loppen i årets säsong av Ski Classics. Han har nyligen också annonserat att han ska satsa 3 år till.

Tror inte att Anders nu skulle kunna utmana sina gamla PB i löpning som tex 13.57 på 5000m men det beror nog mest på att skidsporten har utvecklats så att åkarna i långloppen nu tränar annorlunda pga att de kör med blanka skidor i nästan alla klassiska lopp. Ett av de loppen där Aukland tog en pallplats denna vår körde han dock med fäste.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#28
11 maj 2018 kl 17:35
Gilla
Ang Aukland så rekommenderas den här intervjun där han delar med sig av råd o tips... https://open.spotify.com/episode/6PLK3cWqCIfb3OmtzNXABS?si=AJ2kCKR8QCeWaKc58tkMcQ
1956 • Bærum (Oslo)
#29
11 maj 2018 kl 18:13
Gilla
@27:
Det har du naturligvis rett i. Men man taper eksplosivitet fortere enn utholdenhet med økende alder.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#30
11 maj 2018 kl 20:24
Gilla
#26 om #23: Skyndar långsamt, bokade en uppringningstid på nätet till vårdcentralen, som sen hörde av sig på i princip avtalad tid, smidigt! Sköterskan som ringde var ytterst förvånad att läkaren som var ansvarig inte hade återkopplat till mig, för hen som hade gjort mätningen hade verkligen summerat hela underlaget omedelbart efter mätningen. Så, en lagom påstötning skulle göras till ansvarig. Jag stack ut och joggade en långsam fulmil, och lagom till jag hade kommit hem och pausat i eftersvett ca 5 minuter så ringde läkaren! Perfekt! För högt övertryck under dagtid, men återhämtningen var god medan jag vilar/sover. Dock, dags för medicin, men först skulle det tas prover innan säkring att det var rätt medicintyp för mig. Så då svischade jag dit och gjorde provtagningen idag, kanske har jag tur och det redan i de proverna finns någon ledtråd! Svar inom nån vecka. Annars blir det en separat provtagning "privat". Med insikt om att det kan finnas värden som ligger utanför riktlinjer utan att det kanske är någon fara.

Är faktiskt inte särskilt hypokondrisk, men klart man måste sköta om sig och kolla upp sånt som verkar skumt!

Upptakten var att blodcentralen dissade mig pga högt tryck och lågt blodvärde, och det kan nog vara en följd av ålder, gener, arbetssituation och arbetsmängd. Och min egen koppling till sämre och sämre ork för varje vecka. Blir bra att börja rota i detta!
1972 • Sollentuna
#31
11 maj 2018 kl 20:33
Gilla
Tack för tips och kommentarer!

- Jag har nu köpt på mig lite vitaminer, kanske påverkar kroppen!
- Köper även "väcka kroppen" som någon skrev, skall börja passen i mycket lugn fart och sedan öka. Jag har ju alltid kört järnet från början.
- Maten/dieten kan bli bättre, jag gör ytterligare ett försök.
- Inser även att en del av er har liknande problem, skönt att inte vara ensam.

Dagens pass gick galant. Först 1½ km i luuugn fart. Sedan 7 x 1,2 km med 90 sek vila i ett kuperat motionsspår. Progressivt, första varvet i 5.10-tempo och sista i 4:10-tempo. Det är dessa pass man vill ha! Nu vilar jag en dag, nytt pass på söndag!
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#32
11 maj 2018 kl 21:14
Gilla
Karin E
1962 • Sävedalen
#33
12 maj 2018 kl 14:08
Gilla
Kände också en smygande trötthet när jag närmade mig 50 år. Dålig kondis tänkte jag. Ibland blev det ju inte så mycket tränat, så kanske inte så konstigt. Men att det blev jobbigare gjorde ju också att jag tränade mindre. Och så hade jag en hosta som satt i länge. Var på VC 2012, men de hittade inget. Spirometri gjordes för att kolla astma, men den gav inte utslag. Sen hostade jag i nästan 4 år till, mest på vintern, men mer och mer på sommaren också. Och kände mig ibland väldigt trött. Var på VC igen 2016. Ny spirometri och inget utslag. Tjatade mig till en remiss och fick göra ett metakolintest, som gav klart utslag på astma. Så nu har jag medicin mot astma och orkar mycket mer, dock mest utanför
joggingspåret. Hostar dock fortfarande en del. Så, har du fått göra spirometritest? Ett negativt spirometritest utesluter inte astma. Problemet med metakolintest är att de bara görs på sjukhus (Sahlgrenska i mitt fall). Skulle det vara ansträngningsastma så bör Ju spirometrin göras i samband med ansträngning och de förutsättningarna finns ju vanligtvis inte när man gör en spirometri. Men du kanske har full koll på detta och vet att det inte är astma.
1972 • Sollentuna
#34
16 oktober 2018 kl 21:54
2 Gilla
Följer upp mitt inlägg, det är kanske någon som är intresserad hur det gått.

Drygt 5 månader sedan jag klagade på att det var jobbigt att träna, att jag inte orkade. I juni började jag äta bättre och tappade snabbt vikt, gick ned från 81 kg och kom ned till 73 i augusti. Drog ned på kolhydrater, samtidigt som jag ökade träningsvolymen.

Sprang 234 km i juli, men blev sedan lite skadad och fick bara ihop 139 i augusti och sedan 181 i september. Träningen i somras har gått lättare än tidigare, delvis pga semester och mindre fritidsaktiviteter på kvällarna med barnen. Jag fick mer tid för träning och återhämtning under sommaren. har sedan i maj även ätit vitamintillskott av olika slag, oklart om det har gjort någon skillnad. Kan dock ha dagar då det går segare, men inte riktigt som i vintras våras, då ställde jag in viss pass efter 2 km. Nu kan jag känna att jag inte riktigt är i form och joggar ett långsamt pass.

Resultatmässigt har det gått bra. Inte några PB, inte lika stark som för 4-5 år sedan. Men 1:27 på halvmaran och 39:10 på Hässelby är ok för en 45-åring. Stora målet för året var LL, satsade på 2:15, men vid 20 km tappade jag långsamt farten och bröt vid 22 km.

Sammanfattningsvis, jag börjar bli lite äldre och orkar inte riktigt lika mycket. Viktnedgången har gjort det lättare. Har inte gått på gym och byggt muskler, men det borde jag nog göra. Vitaminer kanske har påverkat en del. Jobb och barnens fritidsaktiviteter som jag är involverad i tar på krafterna, när sommaren kom blev det lugnare och jag orkade träna mer. I valet mellan barnen fritidsaktiviteter och min träning väljer jag dem, det är roligare att se hur de utvecklas än att träna själv.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.