Löpning Kläder, Skor & Prylar 39 inlägg 8847 visningar

Lättviktsskor för nybörjare

Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#1
4 mars 2018 - 22:37
Gilla
Söker tips på Lättviktsskor med lågt drop då jag efter en löpanalys sett att jag har en del att vinna på att ändra min löpteknik något och denna förändring kom ganska snabbt efter att ha provat att springa utan skor på uppmaning av sjukgymnast.

Tanken är att ha ett par skor som simulerar barfotalöpnig men som ändå inte är "all in" utan något som ändå har lite dämpning. Ska fasa in dessa försiktigt och mixa med mina nuvarande som är väldämpade adidas glide 9, mycket sköna men inte helt optimala för mitt steg.

Så lång historia kort, tips på lämpliga skor tas tacksamt emot samt även andra tips i ämnet :)
< < < 1 2 > > >
1971 • Nykvarn
#2
6 mars 2018 kl 08:46
Gilla
Det finns hur mycket som helst att välja på. Märket Altra kör konsekvent med noll drop men samtidigt en hel del dämpning. Hoka som blivit populära de senare åren kombinerar lågt drop med väldigt generös dämpning. Sauconys Kinvara kan också vara en instegsmodell till lite lättare skor med lägre drop.

Samtidigt har du ett väldigt stort sortiment av tävling-och lättare träningsskor att välja på som oftast har lite tunnare sula och ibland lägre drop. Är idén att också stärka fotens egna muskler och inte "bara" att landa mera mittfota med hjälp av lägre drop skulle jag rekommendera en sådan sko snarare än Hoka.

Det bästa vore naturligtvis att ta dig till en välsorterad butik och prova olika skor men eftersom jag själv är från Oskarshamn så vet jag att utbudet är minst sagt begränsat lokalt. I Kalmar borde det finnas mer att välja på.
1987 • sturefors
#3
6 mars 2018 kl 14:36
Gilla
Jag kör på salming just nu, när det gäller teknik så kan jag ju rekommendera fivefingers, vet att du skrev att du inte tänkte gå all in men dom är bra för du kan omöjligt slarva när du springer i dom, jag använder dom på bland annat tusingar men även långpass.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
6 mars 2018 kl 17:56
Gilla
Ska du ha något lätt får du botanisera bland de modeller som vanligen kallas tävlingsskor. Nackdelen brukar vara att det inte finns någon riktig slitsula på dem, småstenar äts upp av sulan och börjar bråka med foten om man inte tar bort dem och fyller med något som Casco Teknik&Marin eller liknande. Men det tycker jag det är värt för det mesta.
Saucony Type A (A6 på rea) gillar jag, när gatorna sopats rena från vinterns småsten. 4 mm drop. Kinvara är mångas favorit, Asics DS Racer, och många fler. Det finns några trådar här på jogg.....
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#5
7 mars 2018 kl 14:07
Gilla
Tack för tipsen och s nämns är en önskan att utöver få ett bättre löpsteg för att minimera de problem jag har också att stärka upp fötter och leder för att tåla mer.

Utbudet lokalt är som sagt skralt men får kika runt lite och tävlingsskor är ju absolut en bra tanke! Tänker att en lagom ingång att börja kanske kan vara kring 4mm drop då jag idag har 10 på mina skor. Så kikar i detta segmentet och kinavara är ju ofta positivt omnämnda och något som kanske gå att hitta här omkring för att prova.
merlin
1985 • Karlsborg
#6
7 mars 2018 kl 16:10
Gilla
Om det är barfota men med dämpning så har du inte svinmånga alternativ. Jag är ingen Altra-taliban men jag har inte hittat någon annan sko som är "footshaped" och ändå har lite dämpning. Kika på Altra One. Brukar finnas på löparbutiker. Tror även XXL har den.
JJogg
1986 • Örebro
#7
7 mars 2018 kl 17:22
Gilla
Prova gärna Brooks pureflow, gärna version nr 6. Verkligen barfotakänsla med hygglig dämpning.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#8
7 mars 2018 kl 20:45
Gilla
Har kikat in bl.a altra one och ser ju inte dum ut alls måste jag säga. Ska även läsa på om pureflow!
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#9
7 mars 2018 kl 20:50
Gilla
Om jag var du skulle jag börja med något lätt men gärna med medelhög drop för att inte stressa alltför mycket på underbenen i övergångsfasen, eller om du nödvändigtvis ska gå all in enbart använda dessa till mindre volymer av korrintervaller och stegringar i initialfasen. Risken är annars att du skadar dig och/eller kompenserar genom ändrad hållning (till det sämre) då din styrka och rörlighet i underbenen förmodligen inte räcker till.
Vad gäller skoval så är jag en Nike-människa, så medelalternativet skulle för mig vara Zoom Streak 6 eller Flyknit Racer, och all in alternativet Zoom Streak LT4.
1971 • Nykvarn
#10
7 mars 2018 kl 21:45
1 Gilla
#5 Kinvara har jag själv sett på Intersport i Oskarshamn. Tycker det är en bra instegsmodell. Tycker inte heller du ska sikta på märken och modeller med noll drop. I alla fall inte springa så mycket volym i sådana skor.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#11
7 mars 2018 kl 23:30
Gilla
Relevanta synpunkter #9 och 10 helt klart och jag har varit inne på det spåret också att börja med en medelväg. Sen kommer jag ta det lugnt i början med dessa och tänker att det är länge till jag gör långpass i dessa (om någonsin) utan kommer då nyttja min glide 9.

Förhoppningsvis ska den bättre tekniken jag önskar nå via mindre drop även kunna återspeglas i bättre teknik med de skorna också vid långpass.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
8 mars 2018 kl 00:09
Gilla
Noll drop är onödigt påfrestande att börja med efter 10 mm, 6 mm är nog lagom men 4 mm går nog hyfsat bra att fasa in om du inte kör för långt i taget.
Merrell har skor med rymlig tåbox och noll drop med olika tjocka sulor. Några är aningen tyngre men också lite bättre hållbarhet på sulorna. Men vänta gärna med dem som sagt.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#13
8 mars 2018 kl 12:43
Gilla
#12 låter som ett bra råd och genomtänkt. Kommer nog inte "våga" gå så lågt som till 0 i dagsläget utan kommer att ta i varje fall ett steg innan dess och nöta ut ett par skor med 4-6mm :) sen får man utvärdera och se hur det känns.

Men ett par 4mm drop till kortare pass eller delar av pass och sedan mina 10 mm till långpassen är de som kommer gälla nu främst. Även möjligen lite kortare stinter i strumplästen på löpbandet för att testa lite också.
merlin
1985 • Karlsborg
#14
8 mars 2018 kl 15:16
Gilla
Jag skulle ändå att det beror på ditt löpsteg. Jag har höga fotvalv och min häl har väl sin bebishud kvar. Jag har aldrig upplevt något besvär vid övergång till lägre eller noll drop. Men det är väl tryggast att skynda långsamt.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#15
8 mars 2018 kl 16:05
3 Gilla
Vissa trivs bättre i skor med lågt drop, medan andra föredrar högre drop. Själv tycker jag att den är en skön känsla med lägre drop - jag är löpfostrad i gamla skolans orienteringsskor som i princip var en tunn gummisula med dobbar på. Jag kan dock inte springa regelbundet i sådana skor, då går hälsenorna sönder.

Däremot är det inte - jag upprepar: inte - någon genväg till bättre teknik eller mindre skador att springa med skor som har lågt eller inget drop. Det är en myt som har sitt ursprung i "Born to run" och den minimalismrörelse som var populär under några år. Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att folk som springer i lågdroppsskor har mindre skador.

De löpare som har bästa tekniken är eliten, och de springer uppemot 80% av sina pass i skor med traditionellt drop. Om de skulle ha blivit bättre av att springa med andra skor skulle de ha gjort det. Man blir inte elit genom att vara konservativ, inkrökt eller korkad. En, av många, anledningar till att de är elit är att de är träningssmartare än oss motionärer på Jogg.se.
merlin
1985 • Karlsborg
#16
9 mars 2018 kl 08:43
Gilla
#15

Det beror väl på vilken elit du pratar om :).
JJogg
1986 • Örebro
#17
9 mars 2018 kl 10:10
Gilla
Jag tycker absolut att min löpteknik blev bättre när jag lämnade stora tunga asics med 10mm drop till tunnare skor med 4mm drop. Men det bästa är såklart att variera skor med olika dämpning och egenskaper.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#18
9 mars 2018 kl 11:41
1 Gilla
#15
Att eliten springer 80% i skor med tjock sula är överhuvudtaget inget argument för vilka skor TS eller jag ska välja.
Zäta
1985 • Trollskogen
#19
8 april 2018 kl 15:59
Gilla
Frågat trådskaparen: Har du hittat några skor du är nöjd med?

15# Jag tycker snarare att man är korkad och inskränkt om man bara går på alla annonser från jättarna med superdämpade skor med högt drop. Det finns som du säger inga belägg för att skaderisken minskar med skor med lågt drop. Men löptekniken och löpekonomin borde verkligen främjas med tunna skor istället för klumpa skor. Jag kan verkligen inte springa med Nike/Adidas/Asics med högt drop utan min teknik och känsla blir bättre med tunnare skor. Jag tycker det är positivt när folk vågar gå ifrån normen och prova tex tunnare skor eller skor med mindre drop.
#20
8 april 2018 kl 17:32 Redigerad 8 april 2018 kl 17:33
Gilla
#19 iofs så har Nike Vaporfly 10 mm drop och jag har inte en enda sko som jag får ett bättre löpsteg i eller driv framåt. Den är även riktigt tjock i sulan så den får mina mina tunnare skor att se ut som Fivefingers.
Så man ska nog inte förkasta en sko enbart pga drop eller tjocklek på sulan. Personligen så mår mina ben & fötter bäst av att varva skor, kör allt från 0 drop till 12 och från tunna Fivefingers till Hoka Stinson.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.