Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 11007 visningar

Höftproblem, kan du springa?

Newbien
1983 • Stockholm
#1
13 juni 2016 - 13:45
Gilla
Någon som haft höftproblem och ändå kunnat fortsätta eller börja springa? Hur han ni gjort, har ni några tips?

Jag vill bara kunna ta mig runt 5km eller 1 mil med jämna mellanrum... Men jag har alltid ont i höften och har fått höra av läkare att jag varken bör hoppa eller springa. Har tränat på gym hela våren och cyklar ibland. Har fått två barn (-11, -13) och hade foglossning med båda. Man såg på röntgen att det var något litet med ledpannan och höftkulan (tror jag!) som på något sätt gör att jag har ont i muskelfästet på utsidan av höften jämt och det knäpper ofta i höften när jag lyfter knät högt.

Nåt borde jag ju kunna göra, tex rätt styrkövningar, stretch? Jag har ju ändå alltid lite ont och jag vill så gärna springa, bor precis bredvid ett jättefint motionsspår o det vore så lättillgänglig träning! Provade i helgen och det blev inte värre.

Tänkte att någon kanske har lite tips, förutom gå till sjukgymnast :)

1971 • Nykvarn
#2
13 juni 2016 kl 14:08 Redigerad 13 juni 2016 kl 14:08
Gilla
Det är såklart vanskligt att föreslå aktiviteter utan att veta mera.

Ett par funderingar:
1. Att få höra vid 33 års ålder av läkare att du varken bör hoppa eller springa verkar väldigt konstigt, det är ju fullt naturliga rörelser som vi bör behärska! Jag skulle definitivt söka hjälp hos sjukgymnast och/eller naprapat, gärna hos någon med idrottsinriktning, det finns ju flertalet duktiga här i Stockholm (finns tips i en annan tråd på forumet nyligen).

2. Rådet ovan låter enbart rimlig om det är konstaterat att du har artros i höftleden, vid artros är löpning inte att rekommendera men diagnosen är lätt att ställa vid röntgen och "något litet ledpannan och höftkulan" låter ju inte som artros.
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#3
13 juni 2016 kl 15:21
1 Gilla
Jag fick problem med höften efter mitt andra barn. För nästan exakt ett år sedan hittade en riktigt bra sjukgymnast som förstod mitt (psykiska) behov av att springa, då jag även har utmattningsdepression.
Mitt problem var och är att jag är svag i vissa delar av höftpartiet, svanken och ojämn styrka i bålen. Hon gav mig olika balans/styrkeövningar. Många utför jag på och med pilatesboll.
Hon gav mig målet att jag ska stå på bollen och göra knäböj!! Jag är inte där än men en vacker dag kanske;)

Utan dessa övningar skulle jag inte kunna springa. Springer jag mycket på småstigar eller obanat får jag ont. Målet är att göra övningarna 3 dagar i veckan.
Så som Staffan skriver försök hitta en riktigt bra sjukgymnast som är idrottsinriktad dom har väldigt bra koll.
Lycka till
Newbien
1983 • Stockholm
#4
14 juni 2016 kl 19:11
Gilla
Ja tyvärr har jag inte bättre koll. Det var ortopeden som sa så och himla med ögonen när jag hoppades på att kunna träna bort det. Detta var 2012... Efter barn nr 2, mer smärta o jag har kört crosstrainer (tråkigt!!!) o gymmat oregelbundna pass, men lite mer ofta o fokus nu under våren. Men har ändå ont..

Ortopeden visade förresten på röntgen att det INTE är artros, men kan troligen bli. Det som gör ont o gör att det är svårt att ligga på höger sida är inflammation sa han. Jag kommer ha ont till o från forever. Gick hos sjukgymnast som stretchade mig o jag gjorde massa höftlyft. Får leta efter en annan då...
Matilda, är det som ett styrkepass du kör, tar det lång tid eller kör du det i anslutning till att du springer? Hur ofta o hur långt springer du?
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
14 juni 2016 kl 21:12
Gilla
"Om läkaren säger att du ska sluta springa så leta rätt på en annan läkare, en som själv springer." Fritt efter Tim Noakes, läkare, forskare och löpare.
Min erfarenhet är att ortopeder är bra på skelettet och "hårda skador" men kan alldeles för lite om muskler, senor och helheten. Så följ Staffans råd om naprapat eller lämplig sjukgymnast.

Hittar du ingen som kan hjälpa dig så får du prova själv. Är lederna bristfälliga brukar musklerna få arbeta för att hålla kroppen i användbart skick. En av mina träningsgurus hade själv en "obotlig" knäskada men han provade metoden "nolltolerans mot smärta": kunde han springa 30m innan det började göra ont så sprang han 25, dag efter dag och ökade försiktigt. Gjorde det ont så backade han. Det tog ett par år, sen var han bättre än någonsin före sin skada. En sista utväg.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#6
14 juni 2016 kl 22:24
Gilla
Jag är lite svagare i vänster sida och känner av piriformis en del. Jag kör då vissa övningar, testa om det kan hjälpa något, tex:
-Stå på alla fyra och sträck bak ena benet långt bak/upp och håll höftbenen raka, kör 2*10
-Stå på ett ben på några böcker och låt höften lyfta upp ett ben i taget
kör 4*10 tex
Ligg på rygg, lägg ett ben som du pressar ner över det andra (vid knät ca)
-Draken, stå på ett ben och sträck bak det andra benet samtidigt som du för fram en arm diagonalt, då drar det fint i baksidan.
Vet inte om detta hjälper något, är det specifikt just höften så kanske det inte fungerar? Känner du att det är fel övningar så får du låta bli.
1981 • Örebro
#7
15 juni 2016 kl 10:35
1 Gilla
Artros kan alla få, det är en sjukdom. Men brosket måste belastas för att må bra och det gäller även vid konstaterad artros, även löpning och styrketräning kan vara en bra behandling för detta. Får såklart anpassas efter dagsform.

Sjukgymnast/naprapat bör du gå till. Du är inte din röntgenbild, den har inget att göra med funktionen. Sök upp någon (som redan nämnts här) som har intresse i löparrelaterade besvär, börja om från början med rehab och stegra träningen gradvist.
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#8
15 juni 2016 kl 13:24
Gilla
Det är styrketräning men i början använde jag bara kroppen som tyngd. Nu när jag är starkare lägger jag till vikter. Övningarnas syfte är att få bättre balans i höft/bål och ländrygg och därmed bli starkare.
I början körde jag 15-20 min 3ggr/vecka nu blir det ofta runt 40 min.

Det är svårt att förklara men några övningar jag gör. (Det krävs en pilatesboll 65cm)
-knästående på bollen, viktigt att sträcka på överkroppen så man inte sjunker ihop.
När detta funkar kan man lägga till hantlar och träna olika rörelser. Det krävs då bra balans för att inte trilla av bollen.
-någon nämnde stå på alla fyra och ett ben bak och motsatt hand fram, men utmaningen är att ta fram handen på samma sida som det ben man för bakåt. Här kan man behöva hjälp i början för det är viktigt att höften är rak och att man svankar. Denna övning kan efterhand flyttas upp på boll.
-huvud och axlar på boll, armarna uppsträckta mot taket, lyft en fot i taget med sträckt ben. Blir det för lätt lägg till hantlar och för en arm utåt i taget.
Kanon för svag ländrygg:)

En liten varning!! Övningar på boll kräver koncentration, det gör ont att trilla av. Så barn som stökar runt bör vara i annat rum;)
Hoppas det löser sig för dig!!

Newbien
1983 • Stockholm
#9
15 juni 2016 kl 19:31
Gilla
Tusen tack för era svar! Jag ska kontakta någon och även prova själv. Tex så har jag nu provat gå +springa så mkt som känns bra i 30 min. Känns som jag skulle orka bara springa nästan hela men vågar inte. Gör inte ont, men dagen efter känns det mer än vanligt i höften.

När jag är som sämst gör det ont på utsida höft, känner mig svag i benet och entligen längs med hela benet ner. Liksom ilar i benet o i foten. Har inga problem att gå dock. Inte ont i ryggen eller rumpan...
Ingrid Oredsson
1971 • Lund
#10
15 juni 2016 kl 20:41
Gilla
Hej! Jag har haft ont i ena höften i flera år. Efter flera olika läkare och sjukgymnaster har det visat sig att det beror på två olika saker: Dels ett diskbråck i nedre delen av ryggen som påverkar höften. Och dels slemsäcksinflammantion (trocanter-bursit tror jag det heter). Smärtan från ryggen har jag fått bukt med med hjälp av bålstärkande övningar. Problemen från slemsäcken har jag inte alls fått rätt på. Jag har fått 4 kortizonsprutor men det har inte haft nån effekt mer än två veckor. Nu gör det mest ont när jag ligger på sidan, och det är INTE kul. Jag springer och tränar allt möjligt ändå, men om det är bra eller inte har jag ingen aning om. Jag har varit hos så många olika sjukgymnaster och läkare men har inte fått någon egentlig hjälp, tyvärr.
#11
27 oktober 2016 kl 13:28
Gilla
Här har ni jättebra fakta och info om just höftartros:
http://artrosfakta.se/hoftartros-bra-info-om-artros-hoft

Ni kan även läsa mer allmänt om Artros här :
http://artrosfakta.se/

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.