Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 9420 visningar

Smärtor i både fot och ben!! - påverkar vardagen

#1
16 april 2016 - 22:40 (Redigerad 16 april 2016 - 22:46)
Gilla
Har fått en jobbig smärta i både vänsterfot och vänsterbenet som jag inte vet vad jag ska ta mig till!

Har sprungit i lite mer än 1,5 år men senaste 2-3 månaderna har det blivit allt mer och mer problem. Började med att jag inte kunde springa mer än 2 km utan att fötterna började göra ont eller domna bort (Har sprungit 10km utan problem dessförinnan). Men problemet i högerfoten har försvunnit och nu är hela vänsterbenet och vänsterfoten ett enda stort problem, även i min vardag!

Först var det bara i samband med löpning. Jag fick ont i skenbenet och foten, men det försvann snabbt efter löprundan. Nu sitter smärtan i hela tiden.

Vi kan börja med skenbenet där jag känner en svag smärta i olika punkter lite då och då. Det var intensivare under dagarna efter senaste löprundan (ca 1 vecka sen) men den kommer ändå lite då och då fortfarande. Tex. om jag står och diskar och lutar mig mot vänsterbenet och sen byter viktpunkt mot andra benet så kommer smärtan i skenbenet när jag släpper spänningen. Det kan kännas både längre ner mot fotleden och högre upp. Det kan även göra ont när jag sätter benet i en särskild vinkel, tex. med benen i kors.

Och så var det här med undersidan av foten. Först var det bara i samband med löpning, slutade med att jag fick sluta springa under löpningen och gå resten av sträckan, men nu har jag även problem att gå över 100 meter utan att få ont i foten. Det är nästan hela undersidan av foten. Och det är nån form av krampaktig känsla. HELA tiden tänker jag på hur ja sätter ner vänsterfoten, det känns inte naturligt längre när jag går. Sätter man ner tårna först eller hälarna? Insidan före utsidan? Hur jag än sätter foten känns det fel och jag får ont. Har dock aldrig ont i foten när jag bara sitter still, vilket jag kan känna i benet.

Cyklade för 5 dagar sen och kan inte minnas att jag kände någon smärta under cykelturen.

Vad kan detta vara? Inflammation? Fraktur? Något annat?

Tacksam för svar.
Irene
1968 • Åstorp
#2
16 april 2016 kl 22:51
Gilla
Hur mår ryggen?
#3
16 april 2016 kl 23:38
Gilla
Den mår fint tycker jag.

Hur så? Ser du någon koppling?

Kan tillägga att jag är 26 år.
Irene
1968 • Åstorp
#4
17 april 2016 kl 08:21
Gilla
Eventuella ryggproblem har iochför sig inte med ålder att göra. Det man tänker är smärtutstrålning från ländryggen men också ev. snedbelastning från ett roterat bäcken. Man kan också tänka dubbeldiagnos. Att foten lider av plantar fasciit och en seninflammmation tillsammans med benhinneinflammation på underbenet. Skorna påverkar också, behöver man en neutral sko men springer i pronationssko kan det vara lika illa som att springa i pronationssko när man behöver neutral sko. Överträning behöver man ockås ha i tanken. Kraftig ökning? Mixande mellan olika underlag? Fotnedsättning och löpteknik. Eftersom du inte har ont när du cyklar kan du ha det som dominerande träning ett tag och springa mindre.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
17 april 2016 kl 11:04
Gilla
Det kan bero på så mycket. Min reflexion är att du ändå inte sprungit särskilt länge, kanske har du ökat mängden lite efterhand. Överträning är en term som jag vill reservera till annat men en sorts överansträngning ligger nära till hands (engelskans "overuse" är en mycket bättre term). Ensidig belastning antingen av mindre lämpliga skor eller bara av att använda samma skor vid varje pass. Efter många års gående i skor är fötterna ofta för svaga för att springa särskilt mycket, de behöver stärkas.

Crabwalk och övningar på balansplatta (eller bara att stå på ett ben någon minut ibland, t ex när man borstar tänderna) är bra.

Spring lite barfota då och då på gräs eller sandstrand.

Stretcha vaderna och även framsidan av underbenen (misstänker också benhinneinflammation för bensmärtan - sitt på knä med rumpan mot hälarna, håll ryggen rak och luta hela överkroppen bakåt från höften, då ska det strama i framsidan av underbenen).

Framför allt: fortsätt inte att springa när du har ont. Och prova att gå till en sjukgymnast med idrottsinriktning eller en naprapat. Det brukar vara säkraste sättet att få hjälp att arbeta bort besvären. De tenderar att komma tillbaka om man bara vilar eller tillfälligt byter till exv cykling.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.