Löpning Träning 41 inlägg 8370 visningar

Vad tycker du om min löpteknik i slow motion?

1967 • Västra Frölunda
#1
20 november 2014 - 22:08 (Redigerad 20 november 2014 - 22:14)
Gilla
Vi riggade upp en iPhone 6 i vid löpbandet i vännen J's garage. Den har ju den förträffliga egenskapen att den kan filma med 240 frames/s. Alltså får man ut rätt hygglig slow motion i en tiondel av hastigheten.

Här kommer två klipp som jag gärna vill ha feedback från er kunniga joggare gällande min teknik och vad jag skulle kunna jobba på att förbättra :

1. Detta klippet är min vanliga löpning utan att tänka speciellt på tekniken: http://youtu.be/7Cp7quJ36o8

2. Efter att ha titta på det första klippet själv försökte jag trycka fram höften lite ytterligare, få lite mer framåtlut och leda tydligare med knät. Här kommer min justerade teknik: http://youtu.be/GLC3qPGwAKk

Som sagt tacksam för hjälp till självhjälp!

PS. Det lustiga ljuset beror på att lysröret har mycket lägre frekvens än kameran. DS.
< < < 1 2 3 > > >
1974 • Hällingsjö
#2
21 november 2014 kl 07:29
1 Gilla
Du träffar med foten framför kroppen och ser därför ut att landa på hälen. Jag skulle ha testat att ta kortare steg och försöja landa med foten mitt under höften. Då skulle du förmodligen också landa mer mitt på foten.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
21 november 2014 kl 08:47
1 Gilla
Jag tycker du "träffar" ganska bra med fotisättningen och du ligger bra med höften ( video 2 ), inte mycket att anmärka på i första filmen heller, men jag röstar nog på alternativ 2. Att försöka göra om löpningen vad gäller frekvens mm tror jag inte på, träna styrka, upphopp mm för mer "Power" så höjer du frekvensen ändå. Det är inte bara styrka som behövs , det gäller att rekrytera styrkan snabbt, dvs hur "explosiv" du är.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
21 november 2014 kl 08:50
1 Gilla
Snygg teknik!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
21 november 2014 kl 09:42
1 Gilla
# 4

Jag tror det var precis det Christian ville höra ...
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
21 november 2014 kl 10:19
3 Gilla
Jag håller med Lars, jag tycker fotisättningen ser väldigt fin ut. Vad gäller knälyft (och även frekvens som Lars säger) så tycker jag att det ser bra ut också, och inget man bör forcera, då jag tror att det till största delen är en konsekvens av vilken fart du kan/orkar hålla.
Ska man anmärka på nåt, så tycker jag att du springer med tydligt pikerad eller "stängd höft, vilket du kompenserar med en något överdriven svank. Det gör att du får svårare att koppla in bak och baksidor i frånskjutet. Att träna styrka för gluteer och hamstrings, samt backträning (kortbackar med teknikfokus) och eventuellt stretcha korta höftböjare kan råda bot på detta och göra att du får ut maximalt med kraft ur steget.
Marcus Reldin
1981 • Stockholm
#7
21 november 2014 kl 11:08
1 Gilla
En biomekanikexpert skulle kanske säga att du behöver slappna av mer i fotleden. Tårna pekar uppåt, och du kanske spänner vissa muskler i foten i onödan. (Källa: min egen video när jag fick mitt löpsteg analyserat)
1974 • Hällingsjö
#8
21 november 2014 kl 11:54
1 Gilla
Kolla på länken nedan och jämför med ditt eget steg. Så kan du göra en bedömning själv. Det finns säkert många fler filmer.
http://www.youtube.com/watch?v=mTMgIViinuQ
Hobbylöparn
Östermalms IP
#9
21 november 2014 kl 13:40 Redigerad 21 november 2014 kl 13:41
Gilla
Det jag tror skiljer mot elitlöparna är framförallt frånskjutet.

Jag har själv fått min teknik inspelad av en löpcoach. Efter en del tweaking, såg det bra ut enligt alla konstens regler. Men jämför man med en kenyan i 3-minuters maratempo, så ser man direkt vad som skiljer: -spänsten i steget!

Jämför med den här perfekta tekniken: http://www.youtube.com/watch?v=mTMgIViinuQ
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
21 november 2014 kl 13:45
Gilla
Det krävs mycket träning och styrka för att snabbt kunna rekrytera musklerna i frånskjutet. Vill du träna upp det så är förutom intervaller mm styrketräningen det viktiga. Då pratar vi få reps med hög belastning. För oss äldre motionärer kan upphopp med spänst vara en lösning.
1967 • Västra Frölunda
#11
21 november 2014 kl 13:55
Gilla
Tack för inputen! Precis den typen som jag hoppades på.

Mina tankar kring era kommentarer:

Fotisättningen
Hälen är ju helt klart först i. Det ser jag också på hur mina skor slits. Går in på utsidan hälen och ut rakt fram. Jag inbillar mig att det spelar mindre roll om hälen eller mittfoten är i först, utan det som spelar är var i relation till knät och höften foten går i med kraft. Man vill ju inte bromsa upp steget.

När jag tänker på det så kan jag korta in steget, trycka fram höften och öka frekvensen och då känns det som att jag får bra fart. Gör detta typiskt på lopp eller intervaller. Det kommer dock inte helt naturligt. Är det bålstyrkan som är förutsättningen för att närma mig det som min naturliga teknik?

Vinkeln på foten vid isättning. Förmodligen lyfter jag tårna och aktiverar musklerna på framsidan av skenbenet i onödan. Det skall jag laborera lite med. Kanske är det en del i lösningen att leda tydligare med knät istället för att trycka fram foten och underbenet?

Svanken
Medfödd tror jag. Har alltid varit rak i ryggen med mycket svank. Det leder lätt till lite Michael Johnson stil i löpningen när jag vill öppna upp bröstkorgen om ni fattar vad jag menar.

Hamstrings rumpa och vader
Knivskarp iakttagelse där om svaga hamstrings och bak. När jag var hos sjukgymnast för löparknä en gång så konstaterade han samma sak. Jag har svag baksida dvs hamstrings vader och förmodligen bak med. Jag kör lätt löpstyrka till och från med bl a squats, tåhäv, clams och motjuck (vet inte vad övningen heter egentligen med hälarna och axlarna är i backen). Det sker tyvärr inte helt regelbundet eller speciellt tungt. Vader och hamstrings är där jag drar på mig skador lättast och jag tillbringar ofta ett par månader om året med skador. När jag skriver det undrar jag varför jag inte tagit tag i det tidigare. Eureka, eller?

Sist men inte minst, tack Fredrik!
1967 • Västra Frölunda
#12
21 november 2014 kl 14:06
Gilla
Mosop t ex har ju en fantastisk teknik. Det är en fröjd att se men jag brukar alltid undra om det är realistiskt att springa på samma kadens och fotbladsisättning på en halvmara i 4:30 tempo som det gör i 3:00 tempo. Hoppas det, för så där skulle jag också vilja se ut när jag springer!

En bra stilstudie finns i det här klippet: http://youtu.be/MFxPlUKrZPQ
Först kommer damelit i Boston med framför allt en grym studie av Shanane Flanagan. Efter 16 minuter ca så ser man age grouplöparna som går in på ca 2:40. De är tyvärr inte i närheten av den teknik eliten kan hålla.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#13
21 november 2014 kl 14:20
Gilla
Tja, det är väl litet som att hoppas att en Volvo V70 ska kännas som en Ferrari 458 Italia... :-)

Men gud ska veta att de fått slita för sin spänst. Det är inga 3 löp-pass i veckan, byta om från kostym till joggingdress på lunchen, där inte. Nej blod svett och säkert många tårar bakom.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#14
21 november 2014 kl 14:28 Redigerad 21 november 2014 kl 14:29
Gilla
Moses Mosop är ett ganska dåligt exempel på vad bra löpteknik är. Visst, det ser otroligt vackert ut och går otroligt fort. Men han har haft problem med sina hälsenor genom hela karriären och nu är han helt under isen efter att ha sprungit några riktigt snabba maror med det där framfotasteget. Flera experter som jag läst tror att hans sabbade marakarriär beror just på att han tagit med sig sitt löpsteg från bana över till marathon.

Men visst är det vackert att titta på. Här är en 5 min lång video på Vimeo med Moses, för de som gillar ett vackert löpsteg: http://vimeo.com/37879157

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
21 november 2014 kl 14:36
Gilla
Det jag menar är alltså att om en viss löpteknik oavbrutet leder till skador, så kan det nog inte anses vara en bra löpteknik.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
21 november 2014 kl 14:41
Gilla
Framfotslöpning och 0-drop ger en högre belastning på senor mm och förutsätter rätt rörlighet för att fungera för löparen. Är man stel på baksidan av vader, lår så är det skonsammare att rulla i med hälen.
1971 • Nykvarn
#17
21 november 2014 kl 14:49
Gilla
Tjusigt jämförande video Christian (#12) det framgår ju en extremt tydlig skillnad i rörelseomfång/steglängd/höftposition/lyft av främre benet mellan elitlöparna och löparna som ändå springer på runt 2:40.

Vad gäller ursprungsinlägget har du redan fått mycket bra feedback, jag tycker det ser bra med endast detaljer att jobba på!
1952 • Varberg
#18
21 november 2014 kl 15:16
Gilla
Håller med Lars - lite en modegrej (0 drop och framfot) som på något vis ska passa alla. Det är ju allra viktigast att kunna springa så bra som möjligt så lång tid i livet som möjligt och då kvittar det om man har Hoka och studsar/rullar fram i steget. Bra dock att variera skotyp för att variera belastningarna.
Jag tror inte att du ska laborera med att minska tålyftet då det kan öka risken för riktigt svår skada med att fastna i löpsteget på något som sticker upp och stå på näsan. Är det naturligt för dig så OK. Att slita skorna häl/utsida är väl också OK så länge fötterna jobbar rakt framåt. Där skulle man vilja se en film bakifrån. Jag brukar tänka att jobba ut kraften centralt i kroppen och ge det sista i frånskjutet i tårna rakt framåt i varje steg och man kan höra på ljudet om man träffar steget bra. Kroppslutningen kan fungera som gaspedal. Med de grundtankarna kan resultatet se ut olika för olika personer, men jag tror att det blir bra hursomhelst. Löpband är ju sedan inte riktigt samma sak som utelöpning.
När det gäller framfotslöpning gjorde jag det på 90-talet när jag fick problem med ett knä. Blev ifrågasatt för det, men det fungerade liksom hälrullning kan fungera om man har problem med baksidan.
1967 • Västra Frölunda
#19
21 november 2014 kl 17:07
Gilla
Precis som ni andra tror jag inte man skall kliva ur en stil ena dagen och in i en annan nästa. Tror dessutom att det är väldigt svårt att sudda ut sitt motoriska minne på det sättet. Men man kan alltid jobba på detaljer och utvecklas i någon riktning om man tror att man blir snabbare eller mer skadefri av det. Tycker faktiskt det är ganska kul att försöka göra det man ändå lägger några hundra timmar om året så tekniskt bra som möjligt.

Tage, jag har någon snutt filmat på fötterna bakifrån. Inte i slow motion men ändock. Skall se om jag kan addera den här under helgen.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#20
21 november 2014 kl 19:46
Gilla
Jag tränade bort mina "Kalle Anka-steg" och lärde mig löpa med rak fotisättning. Det tog några månader och alla problem med benhinnorna försvann.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.