Löpning Kost & Näring 44 inlägg 11140 visningar

Skillnader mellan kolhydrater?

1979 • Habo
#1
3 september 2014 - 16:00
Gilla
Sitter och kollar på preparat som ska hjälpa till med kolhydratsladdningen.
Och har sett att det finns en hel del att välja på. Och det kan skilja massor i kg/pris.

Vitargo som många verkar hålla väldigt högt ligger även priset grymt högt.

Jämför det med gymgrossistens star nutrition malto-flex pure (Puhh långt namn) så skiljer det massor i pris.

Vitargo carboloader är gjort på kornstärkelser plus tillsatser som sötningsmedel mm vilket känns konstigt. Med en portions storlek på 75g.

Malto-flex pure är gjort på Maltodextrin (från majsstärkelse) och där är potionsstorleken 30g. Det står inget om tillsatser.

Sen har dom även en med långsamma kolhydrater som heter Slow carb pure som innehåller 100%Palatinose® (isomaltulos*). Isomaltulos bryts ner till glukos och fruktos. med en potionsstorlek på 30g.

Vad skiljer mellan dessa kolhydrats källor?


Mvh Niklas
< < < 1 2 3 > > >
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#2
3 september 2014 kl 16:44
1 Gilla
Vad är det för fel med havregrynsgröt?
1985 • Pussen
#3
3 september 2014 kl 17:38
Gilla
Det skiljer ytterst lite mellan dem. De är klart vettiga men man får sätta det i rätt perspektiv. Har du kort återhämtning till nästa tävling/lopp så är sportdryck mellan träningarna väldigt välfungerande.

Har du mer än 24h - 48h vila innan nästa pass så kan havregrynsgröt fungera lika bra gällande glykogeninlagring, det tror jag inte någon motsätter sig.

Isomaltulos är vettigare då det är en flerkomponents-kolhydrat = effektivare användning under aktvitet (nej du bör absolut inte käka havregrynsgröt medans du springer).

Så till en bra fråga, hur ser din träningsmängd och återhämtningstid ut? Har du svårt att få i dig tillräckligt med energi över dygnet?

// Tommy
#4
3 september 2014 kl 17:43
Gilla
Har själv kört på Vitargo, mestadels på att de är en av få liknande produkter med vettig forskning. Karolinska som gjort den forskning på deras pulver. Behöver inte betyda att den är bättre men med seriös forskning med positivt resultat så kändes det bättre för mig. Har testat lite olika och vet inte om jag känner så stor skillnad på just deras Carboloader mot andras, däremot så funkar deras energidryck bättre för mig.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#5
3 september 2014 kl 17:57
Gilla
Tänkte på Tim Noakes, han påstår ju att man klarar sig hur länge som helst på 150 g kolhydrater?
1979 • Habo
#6
3 september 2014 kl 19:03 Redigerad 3 september 2014 kl 19:04
Gilla
Tack för alla svar!

Kan säga direkt att jag tar gärna havregrynsgröt till frukost och gör det rätt ofta med. :-)

Anledningen att jag frågade var att jag i det 30km pass jag gjorde för nån helg sen förmodligen gick in i väggen som alla pratar om. Blev jobbigt efter 25km.
Och har grunnat en del på det om vad jag gjorde fel. Jag hade med mej en halvliter svag sportdryck (Tog det som fanns kvar) och det räckte tydligen inte.

Har hittills inte funderat så mycket kring det här utan bara sprungit.
Jag försöker springa varannan dag och då oftast milen. Men köpte en våtdräkt nu efter sommaren och har kört simning mellan löppassen och funderar om jag då tagit ut mer energi än vad som kommit in.
Nu kommer jag springa Salomon tour 21km på lördag och tänkte ha fulla lager plus extra med mej så därför undrade jag vad skillnaden mellan dessa kolhydrats källor var.
1963 • Bromma
#7
3 september 2014 kl 22:05
Gilla
Visst kan du fundera på vilket preparat som funkar bäst. Men en halvliter svag sportdryck på 3 mil är på tok för lite, både vad gäller mängd vätska och kolhydrater. Fast det har du nog kommit fram till själv gissar jag...
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#8
3 september 2014 kl 22:34
Gilla
#5, Jo Tim Noakes påstår det. Men inte en enda Kenyan eller Ethiopier lyssnar. Eftersom dom vet, via trial and error, att dom behöver massvis med kolhydrater.
http://runnersconnect.net/running-nutrition-articles/diet-of-kenyan-runners/

"Sugar – plain sugar – accounted for 20 percent of daily calories. The Kenyans love their tea (in fact, tea consumption was greater than water consumption – 1.243 liters per day on average) and they love putting lots of milk and sugar in their tea. Having trained with some Kenyans myself, I can attest to just how much tea they drink and how much milk and sugar they use."
http://www.runnersworld.com/nutrition-runners/simple-staple?page=single

"A study of the diets of 10 elite Ethiopian runners conducted last year reflected a carbohydrate-rich, nutrient-dense eating pattern with an average 64 percent of their calories in the form of carbohydrates. Their diet largely consisted of rice, pasta, lentils, porridge and vegetables."
1985 • Pussen
#9
3 september 2014 kl 22:43
Gilla
3mil med svagblandad sportdryck är inte mycket att hurra för. Dina glykogendepåer kommer vara tämligen tömda med så lite energitillförsel och kvaliteten på träningen sjunker.
Redan vid 10% sänkning av ditt muskelglykogen så börjar förmågan att spänna musklerna (via calciumfrisättning) sjunka med upp mot 30%. Nu är det i princip omöjligt att ligga över 90% i glykogenlager någon längre stund om jag inte minns fel. Men det är värt att tänka på.

Jag säger inte att sportdryck är ett måste (skriver detta för det kommer alltid någon ilsken anti-sportdrycksnisse flygande annars :)) men det är positivt i de flesta fall när det kommer till kvaliteten på passen.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#10
4 september 2014 kl 00:12 Redigerad 4 september 2014 kl 00:19
Gilla
Sen så kan man ju tillägga att långt ifrån alla magar klarar Vitargo. Jag har själv försökt 2-3 gånger men har fått avbryta passen för en visit i skogen.
1985 • Pussen
#11
4 september 2014 kl 08:55
Gilla
Martin & Jan - Det är för att Vitargo är en enkomponents sportdryck och inte tas upp lika snabbt som en flerkomponents varvid vätskan stannar kvar i magsäck, tunntarm utan upptag och då istället sätter fart på tarmarna för att komma längre ner i tarmsystemet för att tas upp (någonstans måste den ju ta vägen) = tarminnehållet vill ut.

Jag tipsar om att iaf testa en flerkomponents sportdryck. Det behöver inte vara just våran, men testa och se hur stor skillnad du upplever. Upp till intag på 90gr i timmen är safe för de flesta, ska du upp mot maxgränsen på 110-120gr i timmen så krävs det en gradvis ökad tillvänjningsperiod.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#12
4 september 2014 kl 09:01
Gilla
Jag är inte så knusslig. I princip allt (Enervit, Maxim, Isostar etc) jag har testat funkar förutom Vitargo. Jag blev lätt nervös när Fjällmaraton i sista sekund bytte sportdryck till Vitargo :)
1967 • Västra Frölunda
#13
4 september 2014 kl 12:04
Gilla
Niklas, jag dristade mig till att ta en titt i din träningsdagbok och om det är så att du fyller i all din löpning där så skulle bli förvånad om du inte tog slut efter 25km. Det var ju ditt första långa långpass på länge. Du har någon halvmara men knappt några långpass så du kan lugnt förvänta dig att varje gång du kör långt, om du låter det gå max två veckor mellan långpassen, så kommer det gå lite lättare.

Vill du fylla på med kolhydrater så tror jag av min egen erfarenhet att döma inte det spelar någon större roll vilken sportdryck du tar. Själv kör jag oftast vatten och någon gel eller banan eller t o m en näve smågodis och känner ingen direkt skillnad i prestation om jag gjort det ena eller det andra.

...och lycka till med simningen! Det har jag också kört mycket i sommar. Grymt kul!

1979 • Habo
#14
4 september 2014 kl 13:16
Gilla
Christian Kreisel: Ja hade som mål att göra långpass varje söndag men lyckades få till en skada plus att semestern förstörde träningen lite. Är inte heller direkt förvånad att jag tog slut utan är mest ute efter vad som jag kunde gjort bättre för att minska tröttheten. Har nu i sep kör ett helt år med istortsätt löpning varje vecka. Så är ju fortfarande rookie på det här. Ja simningen är riktigt kul. Tack för svaret.

Jan Söderkvist: Tack för dina lärorika svar. Får en helt annan förståelse för hur "Väggen" fungerar.

Insulinus: Vad menar du med flerkomponents dryck? Både snabba och långsamma kolhydrater? Tack för svaren!


Passar på att tacka alla som tagit sig tid att svara.
Är otroligt lärorikt och är precis vad jag var ute efter.
Det är underbart med ett forum där folk bryr sig och delar med sig. (Även om det som oftast trillar in inlägg som spånar iväg mot annat)

Mvh Niklas
1985 • Pussen
#15
4 september 2014 kl 15:39 Redigerad 4 september 2014 kl 15:40
Gilla
Niklas D - Precis, en dryck med en mix av snabba kolhydratkällor såsom maltodextrin eller liknande men även fruktos (det är det vanligaste). Det kopplar in fler transportörer över tarmmembranet och tillåter ett högre upptag. Fruktosen fyller även effektivt på leverglykogenet vilket sakta men säkert dräneras för att stabilisera blodsockret under fysisk aktivitet (så tillsvida du inte har diabetes typ 1).

Varsågod! :)

High 5 har en flerkomponentsdryck och vi har också en. Följer du forskningen gällande upptagsmängd och magroblematik så vinner en flerkomponents i samtliga kontrollerade studier där de jämförts mot varandra.

Jan - Du har helt rätt, jag ville inte få det att låta som att det bara har med komponeringen av sportdrycken att göra vilket du verkar ha läst in i mitt svar. Verkligen inte. Och har du Celiaki (glutenintolerans så är en kornbaserad sportdryck kanske inte att rekommendera. Det här är dock en annan diskussion men all sportdryck är ju nedbruten stärkelse som kommer från vete, potatis, majs eller liknande. Och i Sverige så ska dessa produkter tillverkas enligt HACCP-standard där kontaminering av andra råvaror ska minimeras. Men likväl finns alltid en liten risk, det säger jag inget om. Men den är troligtvis inte lika hög som för många av de livsmedel som du kan köpa i butik.

Vart du läst om gluten i sportdrycker vet givetvis inte jag. Men ska vi prata kategoriska svar så anser jag även det svaret vara något kategoriskt.

"Den europeiska stärkelseindustrin har infört en praxis att slutprodukten får innehålla max 20 ppm gluten, vilket motsvarar nivån för glutenfritt. Det är alltså ok att äta dessa produkter." - Mer läsning här (blir ett långt inlägg annars :)) http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/

Eftersom du nu provat en flerkomponentsdryck så kan du givetvis utesluta den faktorn. Men jag tror inte att alla gjort det. Det är en enkel sak att testa om du ändå köper sportdryck med jämna mellanrum, byt till en flerkomponents en gång och testa.

Jag diskuterade med en dietist och univeritetsadjunk senast igår om det här med fibrer kring löpning. För folkhälsan ska du helst få i dig dina 20-35gr kostfiber varje dag. Detta gäller även löpare men dessa fibrer bör då inte intas de närmaste timmarna innan löpning.
1970 • Stockholm
#16
4 september 2014 kl 16:09 Redigerad 4 september 2014 kl 16:17
Gilla
Tror knappast att Vitargo är värt den helt enorma prisskillnaden jämfört med maltodextrin, här kan vi snacka om framgångsrik marknadsföring. :-D

Visst är Vitargo pure en ännu snabbare kolhydrat än maltodextrin men jag gissar att snabbheten i maltodextrin räcker gott och väl.

Köp maltodextrin i storpack från gymgrossisten (149kr/ 4kg) eller från mmsports (52kr / 1,5kg). Din plånbok kommer tacka mig. ;-)

Smakar inte så bra eller så mycket men man överlever. För de känsliga går väl utmärkt att smaksätta med typ funlight eller dylikt.

Maltodextrin borde vara den absolut mest billigaste och prisvärda snabba kolhyderaten på markanden (utan konkurrens).

Använder den periodvis innan, under eller efter träningen, framförallt när jag kör styrketräning men jag har provat som sportdryck under löpning eller som snabb frukost innan morgonpass.

Edit: Vet dock inte hur optimal som maltodextrin är för just kolhydratladdning dock. Men det går väl att googla upp.
1985 • Pussen
#17
4 september 2014 kl 17:41
Gilla
RunnerSthlm

Vitargo har gjort ett bra jobb med både marknadsföring och framförallt att de faktiskt utfört forskning på sina egna produkter vilket de absolut ska ha en eloge för.
Det är en bra sportdryck men mycket har hänt i forskningsvärlden de senaste 10 åren efter att Vitargo körde sina tester. Bland annat så har utrustningen förfinats ordentligt. Som ett exempel så kunde man under 90 och tidigt 2000-tal bara mäta upptag under 40cm av den 6m långa tunntarmen som ansvarar för upptaget av näringsämnen.
De gjorde så gott de kunde då för att tekniken inte var bättreoch än en gång ska de ha en stor eloge för det. Vad de däremot inte riktigt gjort är att de fortsatt forska och vidareutveckla produkterna. Det spelar ingen roll vilken bransch du är i, en 10-15 år gammal cykel, löpsko, bil eller dator kommer inte ha samma prestanda som dagen modeller, och det samma gäller givetvis även livsmedel, sportdrycker osv.

Min tanke är att maltodextrin räcker långt för majoriteten av löpare. Är du mer vältränad, elit eller siktar mot elitplaceringar så får du givetvis sätta dig in i hur du ska optimera alla detaljer i din löpning/cykling eller liknande. Men springer du för att det är skönt så kanske du inte behöver lägga lika mycket fokus på energitillförsel.
1979 • Habo
#18
8 september 2014 kl 13:57 Redigerad 8 september 2014 kl 14:00
Gilla
Så nu är loppet avklarat och det gick inge vidare.
Hade tankat kolhydrater i både gröt och dryck tors-fre.
Började på lördag morgon med gröt vid 7:30-8:00 sen en laddning kolhydrater via dryck vid 9:00 sen inget mer förutom en mugg vatten innan starten som var 11:40.

Första milen kändes fint och passerades på 55. Hade fått tipset att försöka dricka 1 flaska sportdryck a 250ml per 7km plus extra vid vätskekontroller. Hade inte fått i mej hela första flaskan innan 7 och började bli lätt illamående som vid 12km va ganska kraftig. Tog några munnar vatten vid vätskekontrollerna. Sen vid 15km tog benen helt stopp. Tog en gel men klarade inte av att dricka sportdrycken pga av illamåendet. Släppte lite vid 18km men gick på rent pannben sista biten. Benen hade ingen ork och fick till min stora besvikelse gå i backar jag annars springer i. Så fick i mej kanske 3-3,5dl sportdryck plus lite vatten.

Efter mål fick jag yrsel. Tog en banan och en halv kexchoklad plus massor av vatten. Vid bilen tog jag en Återhämtnings blandning jag köpt från gymgrossisten. http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/mutant-rehab-128kg-freaky-fruit-punch

Sen efter nån timma mådde jag så jävla illa. Tanten tyckte jag såg askgrå ut i ansiktet. Försökte peta i mej allt möjligt.

Efter några timmar släppte det och jag firade med sushi ute i solen.

Kan någon hjälpa mej vad jag uppenbart gjorde grymt fel och hur jag slipper fyllesjukan efteråt?

Vill ju inte att detta ska bromsa mej för att kunna springa längre.

Mvh Nicke
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#19
8 september 2014 kl 14:29
3 Gilla
Jag tror det har mindre med energin och mer med träningen att göra. En snabbtitt i din dagbok visar bara ett pass som är längre i tid och distans under hela 2014, dessutom låg detta mindre än två veckor innan loppet. Det innebär att du med all sannolikhet inte är tränad för distansen, och att du dessutom fortfarande är påverkad av detta långpasset (du sprang mer än din normala veckomängd på ett enda pass).
Vill du slippa illamåendet på långa lopp så är det regelbunden distansträning och långpass som gäller, tror jag i alla fall. Att låta bli monsterpass veckorna innan loppet hjälper också. Att ta energi under loppet hjälper, men bara till en viss en viss del. Pressar du kroppen mycket mer än vad den är van vid kommer du dåligt.
#20
8 september 2014 kl 14:31
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.