4 september 2014 kl 15:39
Redigerad 4 september 2014 kl 15:40
Niklas D - Precis, en dryck med en mix av snabba kolhydratkällor såsom maltodextrin eller liknande men även fruktos (det är det vanligaste). Det kopplar in fler transportörer över tarmmembranet och tillåter ett högre upptag. Fruktosen fyller även effektivt på leverglykogenet vilket sakta men säkert dräneras för att stabilisera blodsockret under fysisk aktivitet (så tillsvida du inte har diabetes typ 1).
Varsågod! :)
High 5 har en flerkomponentsdryck och vi har också en. Följer du forskningen gällande upptagsmängd och magroblematik så vinner en flerkomponents i samtliga kontrollerade studier där de jämförts mot varandra.
Jan - Du har helt rätt, jag ville inte få det att låta som att det bara har med komponeringen av sportdrycken att göra vilket du verkar ha läst in i mitt svar. Verkligen inte. Och har du Celiaki (glutenintolerans så är en kornbaserad sportdryck kanske inte att rekommendera. Det här är dock en annan diskussion men all sportdryck är ju nedbruten stärkelse som kommer från vete, potatis, majs eller liknande. Och i Sverige så ska dessa produkter tillverkas enligt HACCP-standard där kontaminering av andra råvaror ska minimeras. Men likväl finns alltid en liten risk, det säger jag inget om. Men den är troligtvis inte lika hög som för många av de livsmedel som du kan köpa i butik.
Vart du läst om gluten i sportdrycker vet givetvis inte jag. Men ska vi prata kategoriska svar så anser jag även det svaret vara något kategoriskt.
"Den europeiska stärkelseindustrin har infört en praxis att slutprodukten får innehålla max 20 ppm gluten, vilket motsvarar nivån för glutenfritt. Det är alltså ok att äta dessa produkter." - Mer läsning här (blir ett långt inlägg annars :))
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/Eftersom du nu provat en flerkomponentsdryck så kan du givetvis utesluta den faktorn. Men jag tror inte att alla gjort det. Det är en enkel sak att testa om du ändå köper sportdryck med jämna mellanrum, byt till en flerkomponents en gång och testa.
Jag diskuterade med en dietist och univeritetsadjunk senast igår om det här med fibrer kring löpning. För folkhälsan ska du helst få i dig dina 20-35gr kostfiber varje dag. Detta gäller även löpare men dessa fibrer bör då inte intas de närmaste timmarna innan löpning.