Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 779 visningar

Diabetes1

1968 • Romelanda
#1
5 augusti 2008 - 18:18
Gilla
Hej
Jag har diabetes1 och ibland tycker jag det är svårt med att vara rätt när det gäller sockervärderna tex när man springer längre sträckor mellan 1-2 mil, jag brukar starta med ett sockervärde på ca10-12 och ha med choklad och dextrosol jag vill ju inte ha med mig mätare när jag springer... är det någon som har samma proplem och hur löser ni det
Malin Zand
1976 • Tyresö
#2
5 augusti 2008 kl 20:40
Gilla
Hej!
Fick diabetes 1 i maj. Tränade inför stockholm marathon hela vintern, så när jag fick diagnosen två veckor innan och "springförbud" (pga dåliga värden) så kändes det rätt tungt. Nu har jag kommit igång igen och har börjat komma upp i 15-20 km långa pass. Jag blandar dextropur, finns på sockerhyllan i affären samt har med mig extra dextrosol. Jag startar också på ca 10 i sockervärde och brukar ligga nere på ca 4-6 när passet är slut. Så det funkar rätt bra.Jag tar också mkt gärna emot tips på andra lösningar.
Jag tror det viktigaste ändå är att man får testa sig fram, kolla vad som funkar bra att äta innan passen och hur mycket insulin man tar...
Erik Ahrenby
1979 • Uppsala
#3
5 augusti 2008 kl 21:26
Gilla
I FYSS står lite om fysisk aktivitet och diabetes typ 1; http://www.svenskidrottsmedicin.se/fyss/pdf/23_Diabetes_1.pdf

Vet inte om det är till någon hjälp, men det kanske går att hitta ngt intressant om man kollar referenserna.
Anders Forsberg
1965 • Hammarö
#4
6 augusti 2008 kl 08:44
Gilla
Har varit diabetiker sedan -68 och tränar ungefär 4-5 pass i veckan, (3 löppass, 2 pass styrka eller annan alternativ träning). Jag har insulinpump och därför blir förutsättningarna ngt annorlund mot om man tar sprutor. Jag har tillsammans med min läkare hittat en modell där jag sänker insulindosen till ca 60% av normal basdos 2 timmar innan fysiskt ansträngande pass. och så drar jag ned på måltidsinsulinet före och efter passet. Under själva löppasset sänker jag basdosen till ce 40% beroende på vad jag ska göra.
Tror att det viktiga i sammanhanget är att titta på hur ert insulin fungerar, d.v.s när har det sin peak och när har det klingat av. Detta för att undvika aktivt insulin i kroppen när man börjar anstränga sig.
Självklart har jag alltid med mig saft eller druvsocker eller liknande.
1960 • Skåne
#5
6 augusti 2008 kl 12:25
Gilla
Martin Lidström som är ute och långspringer nu mellan Göteborg-Stockholm fick i december diabetes typ 1. Och anledningen till hans långsemester till fots har att göra med sjukdommen.

Han skriver en liten smula om det på sin blogg. http://diabeticontherun.wordpress.com/
Anders Forsberg
1965 • Hammarö
#6
6 augusti 2008 kl 16:03
Gilla
Hmm, inser när jag läser mitt eget inlägg att det finns en lucka i mitt resonemang. Det känner ni nog till, men ändå, man måste ha en viss mängd insulin i kroppen, annars går kroppen in och bildar ketoner och dessa är sura och kan vara riktigt farliga. Läkarna säger ju att man inte bör ge sig ut på hårdare träning om man ligger för högt i blodsocker, (14,5 - 15 mmol/l), då tjänar man på att avvakta med träningen. Har själv varit med om detta vid ngt tillfälle, och man mår inte bra alls.
1965 • Kalmar
#7
6 augusti 2008 kl 18:17
Gilla
Fick diabetes 2 för 3 år sen, tog insulinsprutor 1 år, sen tjata ja på läkarna att ja trodde att det skulle gå utan, har inta tatt insulin på 2 år, har alltid perfekta värden...kuta Sthlm-mara + massa andra....jag hade väl tur, börja ju producera insulin själv igen....kanske inte tillför diskussionen nått, men det e ju iaf en liten solskenshistoria....det första läkarna sa till mig va att har du engång börjat med sprutor, då får du alltid ta det....hade 38 i blodsocker när dom kom att jag hade diabetes, det va jobbit innan dom fatta va det va för fel på mig...jaja, kände för å skriva lite, sitter här vid datorn och mår skitbra efter ett 17,1 km pass i backig teräng där ja bara flög fram:-)
Joakim Allqvist
1966 • arvidsjaur
#8
6 augusti 2008 kl 22:43
Gilla
Intressant med en diabetes tråd,,har själv haft Diabetes några år nu och jag tyckte det va såå jobbigt att springa ganska snart efter man ätit då jag va livrädd för låga värden så ville jag äta ordentligt före fyspassen...tog upp det med min diabetes sköterska och fick ett ett papper med olika värden o råd med hur man ska ligga "rätt" före träningen..så nu så kör jag min egen "kexchoklad modell";-)...ligger värdena på 4-6 före träning så äter jag en halv kexchoklad för 30min fys och en hel för 1timme osv...funkar kanon kommer "hem" med ca 4-5 i värde:-)...funkar kanske inte för alla så ta det försiktigt!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.