Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 41268 visningar

Ont i ländryggen

Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#1
16 november 2013 - 19:42
Gilla
Hej

Jag har problem med smärtor i min ländrygg. Jag mottager tacksamt tips och idéer vad jag kan göra för att motverka det hela och påskynda läkning.

Jag har länge haft känslig ländrygg (redan under min "fotbollskarriär" för sisådär 20 år sen...) men med lite vila brukar det gå över. I år har jag ökat på min löparmängd ganska drastiskt mot tidigare år. Jag tycker jag har varit tålmodig och ökat långsamt för att bl a undvika skador. Under juli-sept ökade jag dock träningsdosen ganska rejält (hängde på joggs 25-mils-playitas-utmaning). Vid en resa i början på oktober sov jag i en stenhård säng och vaknade med ömmande rygg varje morgon men sprang ändå en morgontur. Detta var nog droppen för min rygg. Nu får jag den inte smärtfri igen. När det är som sämst känns det som hugg i ländryggen som gör otroligt ont, nu när jag är lite bättre är det mer bara en molande smärta.

Jag har varit både hos kiropraktor och naprapat. Kiropraktorn hade mage att påstå att jag åldersmässigt har peakat så nåt förtroende för honom fick jag inte:-) Jag har också gått till en naprapat (som är känd för att vara duktig) och hon säger att jag har för korta baklår vilket gör att bäckenet vinklar sig framåt och stör ryggen på nåt vis...

Alla pratar om att stärka core och hur viktigt detta är vid löpning. Jag anser dock att min "core" är ganska ok. Naprapaten säger att jag har problem med de muskler som ligger djupt in i ryggen. Pilatesboll rekommenderar hon så jag köpte mig en pilatesboll som jag sitter på en stund nästan varje dag. Jag får provocera fram obalans för att få ryggen att jobba och det känns ganska fånigt. Vidare stretchar jag baklår för att förlänga dessa muskler. Jag kör lite planka och situps men måste vara försiktig för detta förvärrar ryggsmärtorna. Jag har tränat väldigt lite nu sen i början på oktober för att vila ryggen men tyvärr blir jag ändå inte smärtfri och en löparrunda gör tyvärr att ryggen varje gång blir lite sämre igen.

Nu önskar jag som sagt tips och idéer som kan hjälpa mig att slippa ifrån de här ryggproblemen. Tålamodet börjar tryta...

TACK i förhand!

< < < 1 2 > > >
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
16 november 2013 kl 19:49
Gilla
Det låter nästan som en låsning men det borde din naprapat och kiropraktor ha tänkt på så det tror jag inte att det är. De borde ha tänkt på det mesta, men har du ont i ljumsken också?
Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#3
16 november 2013 kl 19:56
Gilla
Javisst ja, första gången jag var där sa naprapaten att det var en låsning som hon fick loss men gång nummer två hade det inte "ramlat" tillbaka vilket ju var väldigt positivt. Näe, inget ont i ljumsken men muskelfästen vid höger höft är känsliga.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
16 november 2013 kl 21:19
Gilla
Pröva med att stetcha baklåret - korta hamstrings kan ge en ond ländrygg.
Du kan okcå pröva med att sträcka ut ryggen i en "stäckbänk" typ Sverigebänken eller Mastercare - finns ofta hos sjukgymnaster alt. begagnade på Blocket. Du behöver inte hänga "upp och ned" utan det går alldeles utmärkt att ligga i horisentalläge och trycka med armarna med hjälp av handtagen. Har själv ett bäcken som ger ländryggsproblem (p.g.a. att benen är olika långa) men håller detta under kontroll genom stretching och en "sträckbänk" i garaget.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#5
16 november 2013 kl 21:33 Redigerad 16 november 2013 kl 21:35
Gilla
Vet inte om det du har liknar lite vid mitt problem, men jag har också ont i ländryggen ofta men som varierar i smärta till och från. Detta orsakar även en smärta i sätesmuskeln och baksida av lår ibland. Iscias/piriformis/diskbråck eller annat. Oavsett vad, så har jag märkt att det är viktigt att ha en bra säng (sömn som faktiskt utgör den längsta vilan). Jag får ont av såväl för mjuk som för hård säng och då gäller det att hitta rätt. Jag brukar också för att avlasta ryggen sova på mage och kanske sida. Jag har funderat på att införskaffa mig en så kallad mckenzie night roll som man har runt ländryggen för att avlasta den men det har inte blivit av. Om du känner att en sådan avlastning under ländryggen, t.ex. en kudde eller något hjälper att minska din smärta kan det kanske vara något för dig.
I övrigt ska jag nog följa tråden för tips som ev. kan hjälpa även mig.
Lennart
1971 • Vallentuna
#6
16 november 2013 kl 21:44
Gilla
Jag spekulerade lite i om det kunde vara höftböjaren (antagonisten till sätesmuskeln). Den fäster i ljumsken respektive ryggen så problem med höftböjaren brukar kännas både i ljumsken och i nedre delen av ryggen.

Jag hade tidigare ont i ryggen, nere vid korsryggen, och det var höftböjaren som orsakade det. Jag kunde sedemera stretcha bort det.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#7
16 november 2013 kl 22:07 Redigerad 16 november 2013 kl 22:10
Gilla
Min erfarenhet är att stretching förvärrar det. När jag stretchade upplevde jag att det lurade bort smärtan för en liten stund, nån timme kanske, men som sedan kom tillbaka flera gånger större. Därför stretchar jag nu aldrig nedre del av rygg, sätesmuskel eller baksida av lår. Det har förbättrat det något. Gav det tipset i en annan tråd, vilket visade sig hjälpa personen att bli av med problemet helt.
Men om det sedan var samma problem som det jag har, eller det personen i den här tråden har, kan jag inte svara på, vet bara att lika mycket som jag läst om att stretchning är bra har jag själv upplevt att det gör det värre. Man kanske får prova sig fram.
1970 • Häggvik
#8
16 november 2013 kl 22:35
Gilla
Som några andra påpekade gissar jag på en ihopdragen hamstring som löperöver sätesmuskeln och ofta orsakar smärta i ländryggen. Har det själv ibland när jag tränat mycket. Stretcha ut den. Sedan kan jag känna smärta när jag sover på min hårda madrass i samband med detta. Brukar då krypa ihop i fosterställning med kutad rygg vilket jag upplever avlastar smärtan i ryggslutet.

HR
1972 • Stockholm
#9
17 november 2013 kl 00:49 Redigerad 17 november 2013 kl 00:49
Gilla
Jag tippar på att din Naprapat är inne på rätt spår. Du är eventuellt stram i hamstrings och eller dessutom för svag (i förhållande till andra muskler) i säte. Det är du i gott sällskap med dock. Så länge du inte får upp normalt rörelseomfång i så stora muskelgrupper samt uppnår muskelbalans så kommer du få dras med dina problem. Dessutom så påverkar muskelobalansen även de andra större muskelgrupperna så det finns ju risk för mer krämpor framöver.

Att något blivit stramt kan man givetvis släppa på hos Naprapaten och ofta med enkel idrottsmassage men om man inte gör något vidare åt det så sätter det sig ofta igen. Att släppa på det kan hjälpa till att komma igång med att kunna träna och stabilisera upp själv och att behöva gå en gång till är inte ovanligt - men att lita på att "knaket" ska fixa det är fel inställning. Dessutom blir det ju dyrt i längden. ;)

En del av de "fåniga" övningar du får är för att lära din kropp att aktivera rätt muskler vid rätt tillfälle - så ta det gärna på allvar. :-)

Jag har själv försökt "fuska mig" igenom mina ländryggsbesvär som har kommit de senaste åren men det lyckas inte förrän jag gör mina övningar och gör dem rätt. Jag är ju van att vara "stark" men jag har fått inse att vissa delar halkat efter rejält. Nu har jag slarvat en hel del sista två månaderna och då kom känningarna tillbaka idag under intervallerna. Även om jag "vet" vad jag ska göra så är jag lat av naturen och det straffar sig - det blir ju inte bra igen förrän jag tar tag i det och ju längre jag väntar desto längre kan jag behöva jobba på det.

Tomas Ivarsson
1961 • Bjärred
#10
17 november 2013 kl 09:51
Gilla
Helene, anar möjligen att du är skeptisk till kiropraktik ?, Efter egna besök utan bestående resultat så kolla jag lite vad omdömet är om behandlingen. I en annan tråd så skickades en länk till en sammanställning som verkar trovärdig. >På sida 789 tolkar jag det som att det inte finns några tydliga bevis för att ''manipulation'' eller ''traktion'' skulle hjälpa. Tvärtom, om ''traktion'' räknas som kiropraktik så visar sammanställningen att det finns tydlig evidens för att det verkar försämrande vid kronisk ländryggsmärta ( Betyg A-). Det är min tolkning. http://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Farmaci%20Lkemedelsboken/Ont%20i%20nacke%20och%20rygg.pdf
Däremot får '' Träning'' betyg A+ och det stödjer väl Henriks slutsats
Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#11
17 november 2013 kl 10:56
Gilla
Tack för kommentarer. Ja, jag är efter mitt besök hos kiropraktor oerhört skeptisk till vad just den kiropraktor gjorde som jag besökte. Bara knäcka skelett och inte bry sig om musklerna runtomkring verkar i mitt tycke som om man bara gör en halv behandling av problemområdet.

Jag har alltid varit urusel med stretchning. Min filosofi har alltid varit att "en muskel som man inte har problem med ser jag ingen anledning att stretcha"... Men förra året fick jag småsmärtor i ena baklåret och insåg då att viss stretchning blev nödvändig. Baklåret mådde helt enkelt bättre efter att jag började stretcha. Tyvärr verkar inte ryggen vara lika "lättläkt" som mitt baklår var. De övningar jag gör verkar inte göra så värst stor nytta, eller också är jag alldeles för otålig.

Om nån har tips om EN bra internetsida för att hitta bra övningar så är jag tacksam. Jag tycker mest jag hittar ett tips här och ett där och får väl kanske inte till nån bra helhet.

TACK.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#12
17 november 2013 kl 11:46
Gilla
Henrik, skulle du kunna tänka dig berätta lite mer om det här:

"Så länge du inte får upp normalt rörelseomfång i så stora muskelgrupper samt uppnår muskelbalans så kommer du få dras med dina problem."

Tror att det kan finnas mycket att lära från det.
HR
1972 • Stockholm
#13
17 november 2013 kl 15:33 Redigerad 17 november 2013 kl 15:34
1 Gilla
UB: det finns ett par personer på forumet som skulle kunna berätta och utveckla det mycket bättre än jag.

I korthet så kan man ju tänka sig att en muskelgrupp som inte har normalt rörelseomfång kommer att vara hämmad och begränsad i sin rörelse. Tänk t ex strama hamstrings som hela tiden "nyper" när man springer. Eftersom muskeln inte klarar att sköta sitt jobb i den del av rörelsen som den _ska_ sköta så får andra muskler gå in och göra delar av jobbet - eller hela - fast de egentligen inte ska.

Ett exempel är om man är svag i sätesmuskulaturen och inte har kontakt med den - då får hamstrings jobba hårdare och även annan muskulatur i benen ta över både stabiliserande och drivande roll. Detta straffar sig givetvis snabbt i form av slitna och trötta muskler och en dålig löpergonomi och löpekonomi. Risken för följdskador är stor om man bara köttar på och ibland är lösningen ganska enkel:

Funktionskontroll av musklerna. (hitta svagheter)
Aktiveringsträning av musklerna. (åtgärda svagheter)
Rörelseträning (omfång, korrekt utförande av rörelser)
Eventuell kompletterande träning. (styrketräning och löpning med korrekt teknik)

Väldigt många får t ex ont i vaderna och får rekommendationen att göra excentriska tåhäv. Vadproblemen _kan_ komma sig av dålig muskelfunktion i annan del av löpmuskulaturen vilket ger en ökad och onödig belastning på vaderna. Att träna vaderna är då i mitt tycke helt fel utgångspunkt - när man kan träna upp och återställa muskelfunktionen i de muskler som naturligt besparar t ex vaderna ifrån slitage.

Löpteknikträning hjälper givetvis men har man t ex dålig aktivering av säte så slipper man inte problem innan man adresserar den eventuella felfunktion man har i sin rörelse.

Andra problem som man får med ökad träning eller ny "ovan" träning är helt naturliga och något man får på köpet. Det är ju oftast träningsvärk. Ibland orsakad av felaktig löpteknik, ibland av att man helt enkelt måste komma över tröskeln där kroppen orkar med.

Inte det bästa svaret kanske - men som sagt - andra kan detta bättre. :)
Bulletproof
1981 • Stockholm
#14
17 november 2013 kl 16:01
Gilla
Jag tycker det var ett väldigt bra svar, med ett tydligt och logiskt resonemang, och väldigt bra information också för en som inte är så insatt i det. Tackar så mycket. Låter rimligt att träna "rätt" muskler för att inte andra delar ska ta stryk när de kompenserar de svagare. Ibland när jag springer har jag märkt att bara foten upp till knäna arbetar, medan låren bara pendlar lite svagt, särskilt när jag är trött. Det blir att googla löpteknik nu. :) Ha det gott.
Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#15
2 januari 2014 kl 10:56
Gilla
Lite ny info. Jag har varit hos en massör som också är en PT. Hon identifierade mina svaga muskler och gav mig ett träningsprogram att följa där jag ska stärka sätesmusklerna och magmuskler mm (övningarna kan hittas i min träningskalender nångång i början på dec). Övningarna var tvungna att anpassas för att ryggen inte skulle göra ont när jag utför övningarna. Jag har följt detta program slaviskt i drygt 4-5 veckor nu. Jag ska tillbaka i mitten av januari för uppföljning och nya övningar. Jag kan inte påstå att jag har märkt någon förbättring...

Dock förklarade PTn hur vissa basicövningar ska utföras. Jag har nu lärt mig att det är väldigt lätt att göra styrkeövningar på fel sätt. Plankan t ex har jag gjort med framför allt ryggmusklerna och inte med magmusklerna. Genom att andas ut i "uppläget" vid en situps "kommer man åt" magmusklerna bättre. Små ändringar som är avgörande för att strykeövningarna ska bli rätt och effektiva.

Jag var hos en annan massör för några dagar sedan. Han upplyste mig om att mina ryggkotor i ländryggen var ihoptryckta. En påbörjan mot artroshållet. Han rekommenderade sträckbänk för att dra isär kotorna precis innan läggdags och sen får "kuddarna" mellan ryggkotorna möjlighet att svälla ordentligt under tiden som jag sover.

Sträckbänk - ger det bara fördelar att sträcka ut ryggen eller kan det ge nackdelar också? Ska man sträcka varje kväll? Nån som har nån erfarenhet av nån sträckbänksmodell som kan rekommenderas? Jula har t ex en för bara en 1000-lapp, vilket jag anser är väääldigt billigt om jag kan få ordning på ryggen.

Dessutom undrar jag hur lång tid det kan ta att bygga upp musklerna runt omkring så att ryggmusklerna verkligen börjar avlastas? Det är ganska påfrestande att ha ont i ryggen mest hela tiden.

Tack!

HR
1972 • Stockholm
#16
2 januari 2014 kl 11:27 Redigerad 2 januari 2014 kl 11:28
Gilla
Sträckbänk beror ju på lite hur det utförs. Det finns en skyddsmekanism i muskulaturen och att dra i ytterläge kan aktivera den och alltså göra saken värre. Det finns ju exempel på elitidrottare som hängts upp och ned och deras tränare "slitit" i dem - man ryser ju vid tanken på det.

Du verkar haft otur med den Naprapat du varit hos - de ska kunna sådant och om en massör tyckt att kotorna är låsta så bör ju det ha varit det som Naprapaten släppt på som nypt igen. De allra flesta PT brukar ha en ganska grund anatomisk kunskap (även om de själva givetvis inte tycker det). De särskiljer oftast inte mellan de ytliga och djupare ryggmusklerna och har du haft en låsning/problem med ländryggen så kan dina problem komma sig av att de djupare/stabiliserande musklerna fortfarande inte släppt - eller inte längre aktiveras korrekt.

Så fortsätt jaga någon som kan göra en KORREKT bedömning av din rygg, t ex en annan Naprapat eller en Kiropraktor eller en duktig sjukgymnast på t ex en idrottsklinik- och låt sedan din PT hjälpa dig med träningen.

Ryggbesvär är lite luriga, det är så stora muskelgrupper som kan hamna i obalans och att bli fri från smärta garanterar inte att man blir fri från att besvären kommer tillbaka. Ibland har man "bara" löst känningarna och inte problemet. Du kan "knaka" ryggen varannan dag och "släppa på det" och det känns ju skönt för stunden men det kommer kunna komma tillbaka om man inte prehabbar.

Mvh din ländryggsbesvärskompis som har en PT/ diplomerad massageterapeut/Naprapat i en och samma person som sambo. :)
HR
1972 • Stockholm
#17
2 januari 2014 kl 11:43 Redigerad 2 januari 2014 kl 11:43
Gilla
Ju mer jag tänker på det - desto mindre skulle jag utsätta mig för sträckbänken!

Tänk på att din muskulatur kan ha låst sig eller att du fått en spänning i ryggen för att kroppen vill skydda kotorna/leden. Med ett sådant påslag skulle jag direkt avråda från att mekaniskt tvångssträcka ytterligare! En muskulärt låst kota släpper man på bättre på annat sätt - du vill ju ha spänningen släppt innan kotan får en chans att återfylla ledvätskan (under vila/sömn) - inte påfresta den ytterligare!

Hur lång tid det tar att bygga upp musklerna igen? Tja. om det är en inaktiverad muskel som det rör sig om så brukar det räcka med aktivering av den så att den gör sitt jobb. Sedan krävs det normalt en liten balansering av muskulaturen men med min egen erfarenhet av ländryggsbesvär så får man ibland se det som en flerstegsraket:

1 hitta det verkliga problemet - och inte det som man kanske felaktigt tror är problemet

2 åtgärda det verkliga problemet

3 rörelseträning och aktiveringsträning av muskulaturen med korrekt utförda och lämpliga övningar - ibland av annan muskulatur än det man själv tror, dvs antagonisterna som tidigare nämnts i tråden

4 muskelbalans (hänger ihop med 3)

5 undvika de vardagssituationer där man hamnar i samma "fälla" igen och igen och igen

Själv blir jag "snabbt bra" men då jag sitter mycket mer än jag gjort tidigare i livet så måste jag aktivt jobba på att det inte ska försvagas och kunna låsa sig igen. Man blir liksom inte "bra" och sedan är det över permanent. Jo, det kan förstås hända :-) men om man i grunden "satt sig själv" i den situationen så får man börja med punkt

6 Prehab

Den punkten är ju tämligen fri. För egen del så räcker det med lugn löpning och ett par enkla övningar. När jag slarvat tillräckligt länge och fått skäll av sambon så släpper hon på ryggen och jag får göra mina övningar som jag borde ha gjort och sedan är jag bra i ett par månader. Sitter jag sedan för mycket, tränar hårt utan att ta hänsyn till min försvagade rörelseapparat så finns ju risken att jag får köra en ny vända.

I dagsläget så är jag duktig på att pejla av innan det händer.
Däremot så garanterar det ju inte att jag får en rekyl av att göra något dumt - vilket jag gjorde för två veckor sedan... ...men felsökningen är ju redan avklarad så jag gör det jag måste och sedan gör min sambo en funktionell rörelseanalys och sedan är man "good to go" igen. Gjorde min senaste analys igår kväll, med blandade resultat. Är dock bättre koordinerad och starkare än förra året. :)
HR
1972 • Stockholm
#18
2 januari 2014 kl 11:54 Redigerad 2 januari 2014 kl 11:54
Gilla
Läser ju detta i ditt ursprungsinläg:

”Alla pratar om att stärka core och hur viktigt detta är vid löpning. Jag anser dock att min "core" är ganska ok. Naprapaten säger att jag har problem med de muskler som ligger djupt in i ryggen. Pilatesboll rekommenderar hon så jag köpte mig en pilatesboll som jag sitter på en stund nästan varje dag. Jag får provocera fram obalans för att få ryggen att jobba och det känns ganska fånigt. Vidare stretchar jag baklår för att förlänga dessa muskler. Jag kör lite planka och situps men måste vara försiktig för detta förvärrar ryggsmärtorna. Jag har tränat väldigt lite nu sen i början på oktober för att vila ryggen men tyvärr blir jag ändå inte smärtfri och en löparrunda gör tyvärr att ryggen varje gång blir lite sämre igen."

Jag skulle nog anse att din core INTE är ok. Det verkar faktiskt som att din Naprapat gjorde en bra bedömning och att du inte tagit din träning på allvar.
Det är _just_den kunskapen som man ska lyssna på. Själv tyckte jag också att en del av övningarna kändes "fåniga". Jag var ju "stark" - men om man inte klarar att göra en till synes enkel rörelse i kroppen utan att fuska/kompensera - då är man ju verkligen inte stark. Flera av de smått löjliga rörelserna är för att kroppen ska återaktivera _rätt_muskel i kedjan så att rörelsen görs korrekt. Får den inte göra det så jobbar fel muskel och i fel rörelseintervall och då kommer man inte att bli av med problemen...

Enkla avslöjande test är t ex stående statiska/dynamiska test som armarna utåt sidorna och lyfta ena benet - vilket förvånansvärt få klarar utan att flytta över mycket av tyngdpunkten samt balansövningarna - som ju avslöjar att du har dålig muskelkoordination. Även långsamma utfall är avslöjande. :)

På de övningar som jag misslyckades så kunde Sambo coacha mig till att nästan direkt göra dem korrekt. Någon av övningarna klarade jag ju inte pga att jag behöver jobba på aktiveringen. Jag tyckte det gick "ok" men min Sambo tyckte att jag var kass. Haha. Sanningen svider.

Jag tror jag klassas som _mycket stark_ för min kroppsvikt, men jag har en rätt grymt taskig core. ;)
HR
1972 • Stockholm
#19
2 januari 2014 kl 11:59 Redigerad 2 januari 2014 kl 12:01
Gilla
Avslutningsvis: vila ryggen är inte att träna ryggen. En djup låsning kan sitta i och det enda som händer är att du blir gradvis svagare. Undvik att sitta längre stunder - även under vilodagar och gör lite rörelseträning VARJE dag. Det räcker inte att stretcha baksida lår. Det är kanske inte ens det som är mest relevant. Du bör ju stretcha säte, höftböjare och glöm inte överkroppen heller!

Ett stort misstag är att tro att just där man har ont är det enda som skall åtgärdas. Det är skillnad p å att åtgärda sympotom och att åtgärda orsak - man vill ju göra både och och inte antingen eller. :)

Gör lite övningar med rörelseomfång. Att stretcha någon enstaka muskel och sedan köra planka med ländryggsbesvär som att be om hugg i ryggen.

Du fixar detta, men kasta bort det gamla tänket och börja om. Du har minst lika bra eller bättre utgångsläge än vad jag hade och när jag släppte min envishet och nollställde mig själv och gjorde som det sades så blev det ju bra till slut. Sedan så utsätter man sig själv ibland för sådant som kan ge nya besvär igen - men c'est la vie - de flesta av mina besvär är numera för att jag vilar för mycket. Och skriver för långa inlägg.

;)
Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#20
2 januari 2014 kl 17:02
Gilla
Ha ha! Tack Henrik. Gillar dina långa inlägg! Men vilken lyxlirare du är som har en naprapat/massör/allt-vad-det-nu-var i hemmet!

Jag var tvungen att läsa det du skrivit några gånger för att fatta:-) Fattar jag dig rätt när du tror att jag fortfarande har låsta delar i ryggen? Ska musklerna automatiskt bli smärtfria om låsningar är åtgärdade? Mina djupliggande ryggmuskler har varit som fiolsträngar i flera månader nu. Vid andra naprapatbesöket sa ju dock naprapaten (som har bra rykte och som ska vara duktig...) att låsningen inte "fallit tillbaka"!

Jag har ytterst sällan tidigare tränat nån styrka förrän nu när jag fick ryggproblem som inte släpper. Har ju liksom funkat ändå. Gjort lite övningar nångång ibland och då har jag gjort dessa fel (jämf mitt första inlägg med det från idag). Jag fattar idag vilka muskler som ska aktiveras när jag tränar core - det gjorde jag inte vid första inlägget därav uttrycket larviga övningar. Det kan jag tacka PTn för att jag fattat. Jag håller med dig - jag tror idag också att min core är ganska kass!

PTn kollade bl a när jag stod på ett ben och höll ut armarna och kunde lätt konstatera en svagare sida. Hon kollade också mina utfall och där viker jag benen lite inåt - svaghet. Hon försöker hjälpa mig att träna upp de svaga delarna mha träningsprogrammet som jag fick. Dock återstår ju att jag fortfarande har ont i ländryggen...

Sträckbänk är jag själv ganska skeptisk till men jag är också ganska desperat. Jag är villig att prova det mesta bara jag blir av med problemet!

Jag vet inte riktigt vad du syftar på när du skriver att jag ska kasta bort det gamla tänket? Vad är det jag ska nollställa? Känner mig ganska nollställd redan:-)

Egentligen tror jag att jag fortfarande står och stampar på nummer 1 i din lista eftersom musklerna fortf gör ont: "1 hitta det verkliga problemet - och inte det som man kanske felaktigt tror är problemet". Men HUR ska jag hitta det verkliga problemet? Är det en annan naprapat som jag borde testa?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.