22 september 2013 kl 13:33
Jag tror absolut att du har rätt Peter att vi gör en mental beräkning av obehagsnivå kontra tid. Det är hjärnan som styr den upplevda tröttheten.
Lura sig mentalt? Nja kanske, men framförallt kan man ju på träning lära hjärnan att vi faktiskt klarar av en viss nivå och att den nivån stadigt kan förbättras.
Om man normalt sett brukar springa tex 5 km och tycker att det är tillräckligt, men vid något tillfälle testar på en mil och faktiskt klarar det utan att vara överdrivet trött får man en positiv kick och därefter känns 5 km betydligt kortare. Så mycket bättre tränad har man ju inte blivit av ett pass utan man tror bara mer positivt.
Jag tycker ju, som motionär med alltför stor skadebenägenhet, att snabbdistans är ett sätt att träna i bra fart utan att påfresta kroppen alltför mycket.
När jag sedan har erfarenheten att det på tävling går lättare kan jag beräkna tider på träning till tider på tävling.
Det ger mig en säkerhet under loppets gång att jag springer lämpligt fort, orkar hålla tempot och även kommer att kunna öka på slutet. Det ger därmed också mindre upplevd trötthetskänsla.
Nästa steg, mentalt sett, borde ju vara att chocka kroppen med högre farter i längre tid och vänja kroppen att springa med mer och mer mjölksyra.
Visst har elitidrottare, generellt sett, större förmåga att pressa sig hårdare. De har nog både bättre anlag för det samt framförallt större motivation. Men jag tror också att ju mer de vant sig desto mindre ansträngande är det mentalt att ligga kvar på samma nivå
När man någon gång, i något pass, får en positiv feedback så ökas också den mentala positiva känslan och tron på vad man kan.