Löpning Kost & Näring 37 inlägg 16166 visningar

Runekakor

mats nilsson
1965 • Alingsås
#1
19 februari 2013 - 12:23
Gilla
I kommentarerna under senaste reportaget om Snickers nämns "runekakor", vad är det för något?
< < < 1 2 > > >
1986 • Karlstad
#21
11 mars 2013 kl 22:03
Gilla
Jag hade i kakaopulver!
Mona M
1971 • Östersund
#22
11 mars 2013 kl 23:22
Gilla
Det slutade med att jag hackade ner i torrvarorna.
Självklar smälte de ändå när jag hällde i smeten men de blev inte alls mer kladdiga än vanligt.

Smakade inte så mycket choklad dock så nästa gång testar jag nog kakao.

Mängden torrvaror verkar variera rätt kraftigt.
Jag tar ca 9 dl till en sats knäcksmet varav 5 dl brukar bli havregryn och resten det jag känner för.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#23
12 mars 2013 kl 17:20
Gilla
Jag kör de alltid på vasaloppet och har inga problem att tugga de där när dem legat i fickan eller vätskebältet. Tycker de oftast är hårdare direkt när man lagat och låtit de stelna (på ballkongen i minusgrader) än när jag äter dem på loppet (antar att de tinat/mjukats upp innan och inte hinner frysa igen).
1984 • södertälje
#24
12 mars 2013 kl 19:25
Gilla
När bör man börja tillföra energi på passen?
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#25
14 mars 2013 kl 10:37
Gilla
Iox84: Då bör alltid gör det ibland för att testa den energin du äta/dricka under tävling.

Annars är det upp till dinform och hur du vill träna. Jag tillför i allmänhet inte med längder på ungefär 2h löpning, 3,5-4h skidor/rullskidor, triathlon eller cykel). Förutom om jag mevetet vill träna att ta äta/drick under just det passet.
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#26
14 mars 2013 kl 19:45
Gilla
Iox84: Jag kör det på pass på ca 15km och uppåt, det funkar bra för mig. På de passen tar jag en runekaka redan efter 4 km och fortsätter med det var 4:e km hela passet för att på så sätt få ett hyfsat jämt energiintag. För mig fungerar det bättre än att börja proppa i mig när jag börjar bli trött. I början fick jag lite ont i magen men efter en månad eller så så vande jag mig. Jag tror man har mycket att tjäna på att lära sig inta energi när man springer.
HR
1972 • Stockholm
#27
14 mars 2013 kl 19:50 Redigerad 14 mars 2013 kl 19:52
Gilla
Martin E #26:

Oj, det var "ofta".
Har du vant magen vid det så har du ju onekligen en fördel eftersom du då kan välja att äta efter behov under passen, dvs i princip när du vill. :-)

De enda gånger jag fått negativt utslag av att äta har varit:
när jag ätit för nära inpå starten av passet och när jag väntat för länge med att få i mig någonting under passet. I mitt fall blir det bra med lite flytande intag helst efter första 10km, men gärna innan 15km, beroende på väder och intensitet.

Har jag ett lugnt pass kan jag vänta till runt 20-25km innan jag ska knapra på något men det brukar straffa sig att inte dricka innan.

Är passet ca 20km kan jag avstå från det mesta och kan pressa på utan annat än lite vatten - då givet att jag känner mig tankad innan.
1984 • södertälje
#28
17 mars 2013 kl 23:23
Gilla
Okej tack ska ni ha. jag har inte börjat springa så långa pass ännu... Men snart så:)
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#29
13 juli 2013 kl 14:16
Gilla
Gjorde en variant av energikaka. Klipper in direkt från bloggen:

400g nötter, (hassel- mandel och valnöt) 90g chiafrön, en näve havregryn och 350g flytande honung.
Honungen kokade, läänge, tills den blir stelare. Spelade några parti Reversi och Wordfeud och kollade av ibland. (bra beskrivning?) Resten rostades var för sig i het panna, maldes till gruskonsistens (bra igen där) och allt rördes samman. Snabbt i bakformar.
Om det är bra? Ingen aning. Energimässigt är det bra men rent funktionellt får jag veta imorgon när jag kör ett förhoppningsvis miniultrapass. Jag tar väl med en eller två på turen och återkommer.
Erik
1974 • Jönköping
#30
10 september 2013 kl 22:11
Gilla
Låter gott men är det någon som vet hur mycket energi det är i en hemlagad "Runekaka"?

Vitargo säljer en energikaka som har 390kcal per 100 gram. Tror ni att det blir mer eller mindre energi om man gör egna kakor?
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#31
11 september 2013 kl 09:26
Gilla
Min senaste batch (1dl grädde, 1dl socker, 1dl sirap, 6dl havregryn, 2dl jordnötter) gav 320kcal per 100g.
Tar man istället 4dl jordnötter och 4dl havregryn så landar det på 394kcal per 100g :)
Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#32
11 september 2013 kl 10:06
Gilla
Vilken fantastisk löparnördig och inspirerande tråd. Måste absolut baka innan nästa långpass! TACK för tipsen.
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#33
11 september 2013 kl 13:08
Gilla
En annan detalj man kan ta med i beräkningen är kostnaden. Den batchen jag gjorde, se #31, blev ca 750 gram och kostade ca 24:-. Jag har inte räknat ut kostnaden för upphettning, men jag tror det är marginellt.
Det blir alltså ca 3:20:- för 100g. Nu vet jag iofs inte vad Vitargo-bars kostar, men jag tror att det är mer än 3:20:- / 100g
T Springsson
1970 • Skotrampa
#34
11 september 2013 kl 20:51
Gilla
Hur ställer ni er till att ha fett i kakan, i form av nötter. Klarar magen av det under tävling? jag vet att Rune själv käkade mackor med smör på under sina ultralopp och vann, men hur är det generellt med magens förmåga att omsätta fett?
Tom
1968 • Oslo
#35
12 september 2013 kl 14:53
1 Gilla
Viss dom blir för mjuka kan man sätta dom i ugnen (på t.ex. 80 grader) med en träpinna i dörren. Bryt av en bit ibland och låta den kallna för att testa om den är perfekt.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#36
13 september 2013 kl 11:03
Gilla
Energimängd är ett ganska meningslöst mått om man inte specificerar hur mycket som är kolhydrater. Men bör såklart eftersträva att sätt i sig precis på många såna som magen kan ta upp under långlopp (vilket är lätt att räkna ut).

Jag har försökt att hitta om kroppen har lättare att ta upp fett från maten eller kroppsreserver men inte fått något definitivt svar på det. Hade det varit uppenbart bättre från något håll borde någon ha vetat det (har kolla flera olika forum).

Virtago-baren (Endurance) verka innehålla ca 70% av energin i kolhydrater (av 350, inte 390). Så det är bara att räkna hur mycket havregryn och sirap ni häller i era runekakor för att jämföra.

Sen innehåller den saker som kreatin vilket gör den till en no no för mig. Men det är en personlig åsikt.
1968 • norra sorunda
#37
16 mars 2014 kl 20:50
Gilla
Är det någon som testat att ha med sig runekakor utomlands
i hög värme, med tanke på grädden som kanske kan härskna?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.