Löpning Träning 28 inlägg 3393 visningar

Lågpuls-träning

Annika Sjöström
1963 • Umeå
#1
28 juni 2008 - 15:41
Gilla
Jag har en undran till er som provat lågpulsträning.
Jag var ute på mitt första pass igår....fick VERKLIGEN kämpa för att hålla så låg fart att inte pulsen gick för högt. Min fråga: Känns det verkligen så där lätt och oansträngt även när man börjar kunna springa fortare med samma puls??? Nu blev jag ju knappt svettig och det kändes ju underbart "slappt" att bara lufsa på. Visserligen tog det ju 80 min att ta en mil (snittpuls 155)....men om den här träningen funkar ska väl tiden justeras nedåt?! ;-) Normalt känner jag mig död efter 1 mil på 60 min (snittpuls strax över 170).
< < < 1 2 > > >
Annika Sjöström
1963 • Umeå
#21
29 juni 2008 kl 14:10
Gilla
Tjaaa du Peter....utvärderingen efter hela 2 pass med "min lågpuls" blir ju att det har varit alldeles underbart enkelt och lätt. Efter 150m jogg är jag uppe på min nivå...och då är det ju "bara" att hålla det. Och det känns så bra att veta att man "får" lufsa så långsamt (är det Luther som tittar fram??)...att man har en tanke bakom sitt "beteende" ;-)....så tack för "sporrandet"!
Annika
1966 • Malmö
#22
29 juni 2008 kl 16:18
Gilla
Jag tycker att det är betydligt skönare att gå snabbt och ha den pulsen, så det är kanske det jag ska satsa på framöver, möjligen kombinera med stavgång. Helt enkelt börja om och gå med små små löpinslag. När vädret är bra cyklar jag till jobbet en gång i veckan, vilket blir 4 mil totalt. Detta borde förbättra konditionen, så man kanske kan springa så småningom.
Just när jag försöker springa sakta så fungerar det tyvärr inte alls, pulsen blir lätt för hög, står och stampar stelt "på stället", benen känns som timmerstockar och det blir bara jobbigt. Samt att fötterna inte pallar, får ont i hälarna, de domnar delvis av och får blåsor. Därav min "kortdistanssatsning". Jag har försökt hela hösten/våren utan att det har gett resultat, samt spenderat flera tusen på inlägg. :(
1969 • Upplands Väsby
#23
30 juni 2008 kl 00:34 Redigerad 30 juni 2008 kl 00:48
Gilla
Till er som precis börjat prova på lågpulsandet - välkomna i "klubben"!

Mårten: 180-formelfrågan har "bearbetats" i några omgångar i andra trådar. Slutsatsen har väl varit att - visst, formeln har sina brister men den verkar fungera hyffsat på majoriteten av de som provar. De som inte lyckas få det att fungera får fortsätta att justera träningszonen uppåt/nedåt och prova sig fram. Det ser ut att vara på liknande sätt i olika lågpulsforum jag kikat i.

Hur formeln kom till är förstås en bra fråga. Största kritiken brukar vara att bakgrunden till den inte är exakt redogjord någonstans. Vet bara själv att formeln är framtagen utifrån en massa testdata över löpare som Maffetone samlade på sig under 70- och 80-talet. För egen del spelar det ingen roll - det faktum att formeln trots allt funkar på majoriteten tyder ju på att det finns en väl fungerande tanke i det hela, trots den enkla uppbyggnaden.
1960 • Mölndal
#24
30 juni 2008 kl 09:48
Gilla
Tyckte min teoretiskt beräknade puls kändes fel (har alltid hävdat att jag har hög puls) och testade mig genom blodprov på löpband och fick svaret att min areoba tröskel (?) var 155.

Har precis börjat försöka mig på att springa under tröskeln men det är svårt i backarna... Är det viktigt att ligga under hela tiden, jag tittar ofta på pulsen men den sticker iväg fort om jag "inte passar mig". Är det viktigt enligt metoden att hålla sig under gränsen hela tiden?
1969 • Upplands Väsby
#25
30 juni 2008 kl 11:17 Redigerad 30 juni 2008 kl 11:22
Gilla
Conny J: du får snabbast resultat om du vägrar "gå med på" kroppens pulshöjningar. Det gör du helt enkelt genom att dra ned på farten när pulsen drar iväg, och till och med stanna och gå om det behövs.

Tar emot som tusan i början, plus att det går så långsamt att du blir omsprungen av både tant Elsa med rullatorn och halta gubben med käppen. Men kan du svälja det och stå ut några veckor så fattar kroppen snart. Då lossnar det förhoppningsvis och du kan uppleva fartökningar i lågpulszon på 5-10% per månad i flera månader på raken.

Känns det jobbigt att lunka/gå så sakta så kan du ju låta pulsen dra iväg lite mer i uppförsbackarna. Det kan dock dra ut på tiden innan resultaten kommer, om de kommer (kroppen tvingas ju inte att lära om sig på samma sätt).

Rent praktiskt, det som händer vid pulshöjning är att snabbare muskelfibrer rekryteras för att ta hand om grovgörat och de långsamma (klena, otränade) muskelfibrerna får inte chansen att göra en insats och utvecklas. Genom att "vägra" pulshöjningen ger du de långsamma fibrerna en chans att rycka in, dvs vakna till från sitt i stort sett slumrade tillstånd och börja svara på den fysiska stressen. De långsamma fibrerna kan utvecklas i enorm takt, bara man ger dem den där chansen i början.
Annika Sjöström
1963 • Umeå
#26
30 juni 2008 kl 16:32
Gilla
Janne - är det därför som jag fick en sån "härlig" träningsvärk i framsidan av låren av mina första lågpulspass? (2 hittills!) Ett ställe jag aldrig förut fått träningsvärk på vid jogg...bara utfallsövningar.
1969 • Upplands Väsby
#27
30 juni 2008 kl 18:34
Gilla
Annika: ja, det låter som det. De flesta som provar på det här med långpass i klart långsammare tempo brukar uppleva en ny slags träningsvärk.
1960 • Mölndal
#28
30 juni 2008 kl 22:30
Gilla
Provar att sänka tempot så max blir tröskeln, det känns tungt men det skall bli intressant då mina långsamma fibrer kommer igång.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.