22 januari 2013 kl 21:49
Redigerad 22 januari 2013 kl 21:54
Oj vilket sköldkörtelintresse! :-)
Orsaker till hypotyreos är många. Det vanligaste är sk "primär hypotyreos" (95%). Det innebär att själva sköldkörteln blir sjuk och slutar producera hormon. Av någon orsak varav några är:
1 Autoimmun thyroidit: När immunförsvaret angriper sköldkörteln och förstör den är vanligast. Detta drabbar oftare kvinnor (då östrogen och progesteron påverkar immunsystemet), ofta i klimakteriet eller efter barnafödsel (hormonomställningar). Det är även delvis ärftligt, man ärver egentligen immunsystemets "tendens" att reagera mot sköldkörteln.
Det är även en ökad risk om man har andra liknande autoimmuna sjukdomar (diabetes typ 1, glutenintolerans, atrofisk gastrit (B12-brist))
Att en viss individ drabbas beror inte på en enda faktor, utan mycket som samverkar, arv, miljö, otur. Immunsystemet påverkas ju också av yttre faktorer (infektioner, stress, kost, amning, uppväxtmiljö) men att börja anpassa sitt liv för att inte utveckla hypotyreos är svårt. Arv, kön, ålder är svårt att påverka. Och exakt HUR övriga faktorer påverkar vet man inte riktigt ännu.
2 Jodbrist är den vanligaste globala orsaken. I sverige dock ovanligt då vårt salt jodberikas. Jod ingår som en essentiell beståndsdel i sköldkörtelhormonerna T3 (3 jodatomer) och T4 (4 jodatomer)
3 Iatrogen (orsakat av sjukvården) hypotyreos är också rätt vanligt. Det beror oftast på att man behandlat med sköldkörteln med radioaktivt jod, kirurgi, eller sköldkörtelhämmande mediciner för att motverka en HYPERtyreos. Detta är inget misslyckande utan man går in för att ta kål på sköldkörteln eftersom Levaxinbehandlingen sedan är så enkel och pålitlig.
4 Läkemedel, där kanske Litium (för behandling av bipolär sjukdom) och Cordarone (amiodaron, för behandling av hjärtrytmrubbningar) är vanligast. Ibland är rubbningen reversibel när läkemedlet tas bort.
5 Övergående hypotyreos är vanligt vid inflammationer i sköldkörteln som sen återhämtar sig. En variant uppstår efter förlossning ”post partum tyroidit”, en annan pga virusinfektion ”De Quervain-tyroidit” (eller subakut tyroidit). När sköldkörteln skadas svämmar det ut hormoner i blodet och man får ofta en initial fas med för hög ämnesomsättning som sen övergår i en hypotyreos som ofta hämtar sig igen, men ibland krävs Levaxinbehandling.
Vid sekundär/central hypotyreos (övriga 5 %) sitter inte rubbningen i själva sköldkörteln utan ”högre upp i systemet”. Sköldkörteln stimuleras normalt att producera T3 och T4 av hypofysen som utsöndrar TSH. Hypofysen i sin tur får stimuli från Hypothalamus som utsöndrar ett annat hormon (TRH). Om något (tumörer, blödningar, inlagringssjukdomar, kirurgi/strålning) hämmar hypofys eller hypothalamus TRH och TSH produktion kommer alltså inte sköldkörteln att få några stimuli, sluta producera hormon och så småningom krympa. Eftersom hypofysen producerar flera andra ”stimuleringshormon” och TSH är bland de sista att falla bort om hypofysen skadas, har patienter med central hypotyreos, i stort sett alltid många andra brister (stresshormon, tillväxthormon, könshormon). Vid en central hypotyreos ser man förstås INTE ett förhöjt TSH, bara lågt T3 och T4 och oftast normalt TSH.
Det finns fler orsaker till hypotyreos, men jag tror det räcker nu… det absolut vanligaste är den autoimmuna formen, och varken den eller någon av de andra formerna kan skyllas på överträning och undermålig kost... utom möjligen jodbrist då...