27 september 2012 kl 09:33
Redigerad 27 september 2012 kl 09:34
Pihl, borde det inte i det läget kunna vara att folk fick i sig för lite energi och vätska? Var det en skillnad på hur folk hanterade kylan beroende på hur tränade de var? Det glöms ofta att värmen kommer inifrån, kläderna är bara till för att bevara den. Därav vikten av vindtätt när det börjar bli kallare. Och gärna material som värmer även när det är blött (ull).
Dilemmat är dock att klär du dig för att springa blir du kall så fort du saktar ner/tar en gåpaus. Eller att du har lite för lite energi i kroppen. Om du istället har kläder som håller dig torr utifrån kommer du bli blöt inifrån vid högre ansträngning, de plaggen andas helt enkelt inte bra nog.
Jobbar i sådant väder om somrarna som det var på Sthlm maran. Ute i 8-12 h, mycket upp och ner för slänter i ostigad terräng. Och så utmaningen: att stanna då och då får att samla in data. Det finns bara ett sätt att hantera kylan bra då, och det är att ta på sig ett till lager, gärna ett tjockt sådant, så fort man stannar. När man tycker det blir omständigt ångrar man sig snabbt. Kall blir man snabbt, men det tar tid att bli varm. Särskillt om man ligger på gränsen i energi och vätske intag. De mest rutinerade är även de som käkar en himla massa nötter och choklad under jobbet, för som sagt, värmen måste komma inifrån, och för det krävs bra bränsle!
EDIT: går åt ca 20% mer energi om man är blöt än om man är torr. På en mara blir det stor skillnad om man är van vid hur mycket energimanbehöver som torr.