22 september 2012 kl 20:05
Redigerad 22 september 2012 kl 20:07
Jepp, det är ju så sant så.
Grävde fram detta ur en kurslitteratur ang Led-knäppen, så hoppas jag att det klarnar för alla intresserade, mig inkluderat:
Det finns två olika former av ledknäpp:
Dels en tryckförändring som uppstår i leden och som medför att "en del" av vätskan övergår i gasform och då uppstår kavitation och man får en "smäll". Det tar sedan ca 15-20 minuter för ledvätskan att normaliseras och man kan ej upprepa knäppen innan det sker.
Förutom den processen så sträcks även andra "förkortade strukturer" ut runt leden (connective tissue, stödjande vävnad/bindväv) och ger även de ibland upphov till ett hörbart ljud, men av en annan karaktär.
Det verkar som att de senare är de som "knäpper på kommando" dvs när jag kan knaka och repetera genom att flexa foten.
För att komplicera det lite så hittade jag följande textruta:
The cracking sound is thought to arise via a cavitation mechanism within the zygapophyseal joint and may in theory occur in any diarthrodial/synovial joint in the body. (Eavans 2007 Meal et al 1986)
Wow, fick jag just huvudvärk eller? En diarthrodial (= synovial) joint är alltså en led som hålls ihop av en ledkapsel och som har ledytor som smörjs av synovialvätska, ledvätska. För er som inte listat ut det direkt. Host host.