Löpning Träning 15 inlägg 3487 visningar

Mjölksyratröskeln?

Anders
1974 • Knivsta
#1
19 mars 2008 - 10:58
Gilla
Kan man känna när mjölksyratröskeln passerats? eller när man är på väg
att gå över, så att man har möjlighet att bromsa upp?

Jag känner i alla fall inte av denna gräns.

Eller är man bunden av att hålla koll med hjälp av pulsklockan?
1976 • Tullinge
#2
19 mars 2008 kl 12:01
Gilla
Om du inte känner av vart mjölksyran kommer så är nog det ända sättet att köra med pulsklocka. Det tar tid innan man kan sin kropp och vet var gränsen är, innan man kan känna detta så är det nog bäst att köra med pulsklocka.
1969 • Upplands Väsby
#3
19 mars 2008 kl 14:15 Redigerad 19 mars 2008 kl 18:21
Gilla
Ja, man får ge det lite tid och känna sig fram. Brukar hålla koll på pulsen nästan jämt i träning men inte i tävlingar. Efter startskottet kollar jag bara på klockan ibland så att jag håller ungefär planerat tempo, resten får bli på känsla.

Kan inte heller känna exakt när jag håller tröskelpuls, men jag provar helt enkelt under loppet att öka farten lite åt gången. När jag börjar ana den där stumma känslan i benen så drar jag bara ned litegrann. Och eftersom det är lätt hänt att man saktar ned utan att tänka på det så testar jag öka på nytt efter ett tag. Försöker pricka tröskeln genom hela loppet helt enkelt. Har funkat hyffsat hittills och snittpulsen har varit lika med eller över tröskelpuls (beror på hur långt loppet varit).
1969 • Sala
#4
26 mars 2008 kl 09:52
Gilla
Om man springer i samma tempo som man tävlar i milen på, då ligger man väl ganska precis under mjölksyratröskeln? Min fart är då ungefär 11,5 km/h eller drygt 5 min/km. Det betyder att det är den farten jag ska hålla när jag springer långa intervaller eller snabbdistans. För att träna VO2-max ska jag ligga högre.
Tobias Aspenberg
1977 • Täby
#5
1 april 2008 kl 07:51
Gilla
Var ungefär ligger den här gränsen? Jag sprang intervaller igår (500m per st och totalt 6.5 km) och växlade mellan knappa 5min/km och dryga 6min/km. Pulsen gick då mellan 160 och 180. Helt klart var man rejält på upphällningen i slutet på dom snabba 500 metrarna men hämtade mig under dom nästa 500.
1974 • Göteborg
#6
1 april 2008 kl 08:54
Gilla
Tobias, om du är på upphällningen efter 500 meter, borde du ligga ordentligt över mjölksyratröskeln.
1969 • Sala
#7
1 april 2008 kl 09:02
Gilla
Tobias, gränsen går ungefär vid hur fort man orkar springa i en timme. Det var det jag menade med att det för mig är 11,5 km/h eller 5,16 min/km. Ta reda på din mjölksyratröskel på ett ungefär genom att springa en mil så fort du kan. På den nivån är det nyttigt att träna, fast gärna inte en mil varje gång, för då sliter man ut sig. Däremot kan man gärna gör kilometerlånga intervaller i samma hastighet som man springer en mil på så fort man kan. Det är bra träning.

Visst finns det ännu mer exakta sätt att finna sin mjölksyratröskel, men det kostar pengar.
1959 • Saltsjö-Boo
#8
1 april 2008 kl 11:55
Gilla
Mårten: Såvitt jag har förstått så är det nog bara elitlöpare som orkar ligga på Maximum Lactate Steady State ( i snitt ca 4 mmol/liter) i en timme. Den genomsnittlige motionären gör inte det. Kanske är 5 km eller 30 min mer relevant för tröskeltempo hos motionären.
Skillnaden beror på att elitlöparens muskulatur klarar av att jobba i denna höga mjölksyrahalt i en timme utan att tröttas, medan motionärens muskler inte gör det.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#9
1 april 2008 kl 16:17
Gilla
Tröskeltempo läste jag ovan...jag blev osäker nu vad tröskelfart/tröskelpass är...är det precis så man ligger under mjölksyranivå? Snabba distanser alltså.
Eller???
Låter kanske väldigt elementärt i edra öron men icke i mina...just nu. Hjärnan är off.
1959 • Saltsjö-Boo
#10
1 april 2008 kl 17:25
Gilla
Charlotta, det här med mjölksyratrösklar är ofta lite småförvirrande och begreppen är många. Nuförtiden är väl de flesta ense om att det finns två stycken trösklar.
Den första, även kallad den aeroba tröskeln, är där musklerna börjar producera laktat och blodlaktatet stiger över basnivån. Man använder ofta 2mmol/l för som indikator för detta. Vid helt aerob träning ska man ligga under denna tröskel.
Den andra tröskeln, Maximum lactate steady state (MLSS) är den högsta laktathalten som kroppen kan hantera (hålla konstant) i ett längre perspektiv (30-60 min). Som ett genomsnitt för löpare gäller 4 mmol för denna gräns, men det kan variera från person till person. Vid ett tröskelpass ligger man ungefär vid MLSS enligt vad jag har förstått

Här är lite info om laktattrösklar: http://home.hia.no/~stephens/lacthres.htm
1943 • Täby
#11
1 april 2008 kl 20:38
Gilla
Charlotta med flera
Mjölksyratröskel kan vara en myt. Ett begrepp man hittat på för att konstruera gemensamma förklaringsmodeller men som man sedan måste ta avstånd ifrån för att det finns så många individuella variationer.
Se t ex
http://www.coachr.org/lactate.htm.
Jag har låtiit testa min mjölksyrenivå (Lactlab i Täby) vid olika hastigheter och pulser och har svårt att se någon egentlig brytpunkt (tröskel) som också känns som en brytpunkt. .
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#12
1 april 2008 kl 21:31
Gilla
Tackar Olof och Henry för ovanstående nämnda begrepp och inlägg!!! Kul att få höra lite olika vinklar och perspektiv på saker och ting från olika håll och kanter...toppen. Jag är läraktig;-)
1959 • Saltsjö-Boo
#13
2 april 2008 kl 10:59
Gilla
Visst Henry, det här med mjölksyratröskeln är en förenklad modell av verkligheten. Det betyder dock inte att tröskelkonceptet saknar fysiologisk och praktisk betydelse när det gäller idrottares prestationer och träningsupplägg.

Om du söker på laktattester här på forumet kommer du att se att många personer, speciellt de som lågpulstränat, faktiskt har en grop i laktatkurvan precis innan den börjar stiga snabbt.
På andra hittar man inte en sån tydlig brytpunkt/tröskel, och det är väl därför som man använder 2 mmol/l som brytvärde, alternativt nån komplex algoritm som hittar trendbrottet i kurvan (lactlab använder väl nåt som kallas "Freiburgs free model").

Den fysiologiska betydelsen av den första tröskeln (2mmol) är bla att fettförbränningen är maximal där, men den stängs snabbt ner när laktatet stiger över denna nivå, och musklerna går över till ren glukosförbränning. Håller man sig under denna tröskel räcker kroppens glykogenreserver kanske dubbelt så lång tid, eftersom ca 50% fett används som bränsle..

Din länk innehåller ingen kritik mot den andra tröskeln MLSS, men den kan man å andra sidan inte se i en laktatkurva. Att sätta den till 4 mmol som rutinmässigt görs är dock en förenkling eftersom detta värde varierar individuellt. För att hitta MLSS måste man springa ca en halvtimme i ett antal olika hastigheter, och den högsta hastigheten där kroppen förmår att hålla blodlaktatet konstant i en halvtimme är "tröskeltempo" och motsvarar MLSS

PS Henry. Redigera bort punkten i slutet av din länk så funkar den..
Acke5
1959 • Göteborg
#14
1 januari 2013 kl 20:19 Redigerad 2 januari 2013 kl 10:34
Gilla
Bumpar en gammal tråd.

Letade efter vad som menas med "Aerob tröskel" och "Anaerob tröskel", då det fanns möjlighet att lägga in dessa i PolarPersonalTrainer. Då Olof (#10) gav ett så tydligt och bra svar på detta, tänkte jag utnyttja tråden till en kompletterande fråga.

Jag har för mig att Mjölksyratröskeln/Tröskelpuls/MaxAerobicSpeed(MAS)/Anaerob tröskel ligger någonstans kring Maxpuls - 20 slag?

Finns det någon liknande tumregel för Aerob tröskel? Helst skulle jag vilja hitta värden uttryckta i procent av maxpuls för dessa trösklar.
1964 • Bjärred
#15
2 januari 2013 kl 11:24
Gilla
Aerob "tröskel" ca 20-25 slag under den anaeroba tröskeln, vilket då blir en lämplig gräns för distanspassen. Dessutom enklare att ta reda på än andel av maxpuls. Ett lämpligt test av anaeroba tröskeln är att springa i tävlingsfart i 30 min. Medelpulsen de sista 20 min representerar ungefär "tröskelpulsen"
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.